free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bilincsbe vert tinilányok? - II. rész

Rigoni Franciska         Címkék: kamasz, önálló, szexuális, tinilány, veszély 1 hozzászólás

A fiatalság és a túltengő hormonok által megkergült tinilányok sok fejtörést okozhatnak szüleiknek. Utánajártunk, hogyan nevelhetők jól a tinédzser lányok.

A gyereknemzésre vállalkozók szülői karrierjében a rengeteg boldog és felejthetetlen pillanat mellett nem kevés olyan periódus is akad, amit valóságos vészkorszakként élnek meg. A hiszti- és dackorszakot egyetlen, többnyire végtelennek tűnő időintervallum képes überelni a gyereknevelésben, a kamaszkor. Mi ezen belül is a lányokat érintő gondokat, veszélyeket vesszük sorra, és igyekszünk megfejteni, mennyire teljesíthető küldetés biztonságban átjuttatni a hormonoktól tomboló leánygyermekeket, lehetőleg ép lélekkel, és ami a legfontosabb, élve, a gyermekkor határáról a felnőtt lét mezsgyéjére.

A híradók leginkább sokkoló információi között kiemelt helyen szerepelnek a tragikus kimenetelű eseményekről szóló anyagok. Pláne, ha kiskorú a sértett. A hasonló, tinikkel szembeni erőszakos cselekmények, gyilkosságok amellett, hogy mindig megrázzák az országot, hetekre elegendő témát szolgáltatnak a médiacirkusznak, mígnem pár hét, hónap elteltével sokaknak már csak egy eset lesz a sok közül. (Az első rész folytatása)

Felkészítés a veszélyekre


A bűnelkövetés szempontjából különösen veszélyeztetettek az érett, kölcsönös megértésen, bizalmon és örömszerzésen alapuló párkapcsolatokra képtelen férfiak, akik adott esetben pszichiátriai sérülékenység, betegség, függőség vagy gyerekkori szexuális "abúzus" is sarkallhat tettük elkövetésére.Nyilván nem táplálhatjuk a gyerekbe, hogy hasonló jeleket lessen a környezet férfitagjaiban, és nagy valószínűség szerint az idegenek arcára sincs ráírva, közveszélyes vagyok. De beszélni a veszélyforrásokról mindenképp érdemes, köztük a támadásoknál "nagy klasszikusnak" nevezhető alkoholról vagy drogról, amelyek feloldhatják a gátlásokat, és rontják az önkontrollt. Az elkövetők esetében mindez azonban nem mentség, sőt, a bíróság előtt inkább súlyosbító körülménynek számít.

"A nemi erőszak esetén való teendőkről szóló tanácsok többnyire kiemelik, hogy az áldozat, amennyire lehet, próbálja megőrizni a hidegvérét, ne ingerelje, főleg ne sértegesse a támadót. Egy volt pszichológus tanárnőm például az őt fojtogató támadónak annyit mondott, én sajnálom magát. A férfi ettől a váratlan reakciótól teljesen meglepődött és dolgavégezetlen el is szaladt" – meséli Fiáth Titanilla, aki szerint egy hasonló reakció nem helyettesíti a segélykérést.Persze nincs kész recept, de, ha a menekülési útvonalak korlátozottak, a szóbeli ráhatással mindenképp érdemes megpróbálkozni.  

Lelki extrák tiniknek, avagy hogyan neveljünk gyereklányt

A tinédzserkor igazi arcvonal a gyerek-, illetve embernevelésben, ahol sok szülő elvérzik. Soha senki nem állította, hogy egyszerű, a 21. században pedig úgy tűnik végképp nem egy könnyen teljesíthető küldetés. Sokatmondó az is, hogy a mai, sokat próbált generáció tagjai közül jó páran - saját magamból és környezetemből kiindulva - mennyire félti a még meg sem született gyermekét.

Jó példa erre egy fejlett izomzattal és emberismerettel rendelkező munkatárs is, aki lánya születése után egy dolgot tudott biztosan jövőbeli nevelési elveiről, mégpedig, hogy utódát tinédzserkorától esténként rendszeresen a radiátorhoz láncolja. Természetesen ez a gyakorlatban nehezen kivitelezhető módszer, arról nem beszélve, hogy büntetendő is. Horváth Magdolna családterapeuta azt mondja, praxisa során sokféle esettel találkozott, de egy dologban biztos, nincs egységes recept, hogy egy tini mikor mit tehet, és mit nem."Egészséges családban a növekedés során időben meghatározott keretek alapján alakul ki a gyerek biztonságérzete. Megtapasztalja, hogy mit tehet, mit nem, hol a határ" – mondja a szakértő, aki szerint lényeges, hogy a gyerek a szeretet biztonságában megtapasztalja képességeit, átélhessen kudarcokat és sikereket, és ami a legfőbb, cselekvéseinek következményeit.

Ezalatt fejlődik ki az önkontroll képessége, döntési helyzeteket próbálhat ki, növekszik önbizalma. A szülőknek ugyanakkor nem kell vasfegyelmet diktálniuk, érdemes fokozatosan és életkorukhoz, fejlettségükhöz mérten egyre több önállóságot biztosítani a kamaszoknak. Az örökifjú, egyúttal szabadelvű anyukáknak nem árt azzal sem szembesülniük, hogy a túlzott szabadság, a keretek valamint határok hiánya nem a szabadságélményét adja mag a gyermekének, hanem a bizonytalanságot és a szorongást.

"Nekik a biztonságot az adja meg, ha érzik, hogy egyértelműek a keretek, szabályok. Ennek hiányában provokálni fog viselkedésével, hogy megtudja, meddig mehet el, hol érzi az erős család nyújtotta kontrollt, és egyben annak biztonságát" - figyelmeztet a családterapeuta. Ha egy tini ezt otthon nem kapja meg, házon kívül fogja keresni és könnyebben kerülhet kedvezőtlen irányba vezető, erős egyéniségek hatása alá.

 "Rettentő fontos az állandó párbeszéd is, és hogy ne legyenek tabu-témák" – tette hozzá a szakértő.

www.theonion.com
 
Persze a másik végletet sem egy vonzó opció. Ha nem szeretnénk gátolni az önállóság kialakulását és nem ujjongunk arra a gondolatra sem, hogy gyermekünk védtelen legyen a külvilág kihívásaival szemben, felejtsük el a túlféltést. "Amennyiben nem tud mérlegelni, dönteni, akkor nem ismeri a határait például abban sem, hogyan hat rá az alkohol, sőt, hogy képes-e nemet mondani drogra, alkoholra és egyéb nemkívánatos csábításra” – mondja Horváth Magdolna, aki azt gondolja, minden szülő maga ismeri gyermeke felkészültségét, önállóságának fokát.

Akinek a célja az, hogy tinilánya ne csak egészséges lelkületű maradjon, de börtönbe zárva se érezze magát, annak ezek függvényében érdemes személyre szabott szabályokat felállítania. Az pedig már magától értetődő, legalábbis remélhetőleg, hogy az életkorral arányosan rugalmasan kell változtatni, vagyis egyre tágabb határokat biztosítani az egyre nagyobb kamasznak.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés