free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Country, ami nem csak zene

Borsa         Címkék: bútor, country, lakberendezés, stílus, vidéki 0 hozzászólás

Kalauzunk negyedik részében a country enteriőrt mutatjuk be, mert a country nemcsak zene, lakberendezési stílus is. Állítólag a legszemélyesebb stílus.

Titkon mindannyian vágyunk a harmóniára, a természet közelségére, békességére, arra az egyszerű, mégis boldog és egészséges életre, ami a vidéki mindennapokat jellemzi. Ha távol-keleti luxust, futurisztikus hi-tech berendezést vagy éppen olasz szuper minimált szabad a nagyvárosi lakásokba csempészni, akkor vajon miért ne lehetne a dél-franciaországi majorságok, az angol vidéki kúriák vagy a zord északi fjordok tanyavilágát, egy szóval a countryt megidézni otthonunkban.

www.thefurniture.com

A country talán az egyik legsokoldalúbb stílus a lakberendezésben, hiszen nem formai sajátosságok, inkább egyfajta életszemlélet jellemzi. Sokak számára a vidéki stílus jelenti az igazi otthont, ahol nincsenek szabályok, nem zavar semmi, ahol nyugodtan pihenhetünk és elengedhetjük magunkat. Az igazi vidéki otthont természetes és hagyományos anyagok jellemzik – ami persze mást és mást jelent a világ különböző részein, hiszen van ahol az erdő, van ahol a tenger közelsége számít megszokottnak –, de vannak dolgok, amelyek minden, country stílusban berendezett lakásra jellemzőek. Az egyszerűség, a kényelem és a praktikum köti össze a norvég, az angol vagy a francia vidéki otthonokat, és persze a tradíció tisztelete, ami személyessé és emberközelivé teszi a stílust.Az eredeti építészeti megoldások, ajtók, ablakok, lépcsők megőrzése nélkül nehezen képzelhető el a country. Ezek, valamint a korabeli használati tárgyak adják meg az igazi vidékies hangulatot. A legfunkcionálisabb tárgyakat és belsőépítészeti megoldásokat ugyanis az idő alakítja ki, a régi mesterek saját korlátaik ellenére számos olyan szellemes és okos használati tárgyat készítettek, amelyek akár még ma is megállják a helyüket. Elgondolkodtatnak bennünket, jólesik rájuk nézni, elképzelni segítségükkel a múltat – ezeknek a tárgyaknak ugyanis története van, hiszen emberöltőkön át használták őket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rendezzünk be tájházat vagy népművészeti múzeumot az otthonunkban, a vidéki stílus ennél könnyedebb és kötetlenebb, a country kedvéért azonban modern díszek helyett nem árt beszerezni egy-két autentikus régiséget a bolhapiacról. Ezeket nyugodtan használhatjuk dekorációként, hogy hangulatosabbá tegyük az újonnan vásárolt vidéki stílusú szekrényt, kanapét és könyvespolcot. A berendezési tárgyak között ez esetben nagyon sokféle holmi megfér egymás mellett, legyenek akár antik vagy modern, filléres vagy drága darabok, a lényeg, hogy melegséget, otthonosságot árasszanak, hogy történetük legyen.

www.decor.net.au, www.countryliving.com

A legjellemzőbb alapanyag természetesen a fa, ami lehet natúr tölgy, dió vagy bükk, de akár kopottas, zöldre vagy vaníliaszínűre pácolt fenyő is. A melegséget fokozhatjuk a falak színével is, fessük őket sárgára vagy csontszínűre. A drapériák, a függönyök, a díszpárnák és a bútorok huzatai kellemesebbé tehetik a nappalit, szabadon játszhatunk a színekkel és a természetes anyagokkal. Egy egyszerű bézs fotelt hangulatosabbá tehetünk csíkos vagy népi virágmintás párnákkal, kék és piros textíliákkal. Lehetünk bátrabbak, és használhatunk népies anyagokat hangsúlyosabb helyeken is, virágmintásra cserélhetjük például a kanapé huzatát, ami így a szoba fókuszpontjává válhat. A népi minta, ami lehet francia, skandináv, angol vagy akár magyaros, visszaköszönhet a függönyökön, terítőkön is, megadva ezzel a szoba egységét. A padló esetében szintén a természetes anyagoké legyen a főszerep, válasszunk rusztikus faparkettát, amit autentikusabbá tehetünk egy-két kopottas rongyszőnyeggel.Más lakberendezési stílusokhoz hasonlóan a hangulatot itt is fényekkel tehetjük kellemesebbé, egy nagyobb csillár helyett használjunk több kisebb fényforrást, például festett porcelánlámpákat, amik meleg hangulatot varázsolnak a nappaliba. A kandalló vagy a cserépkályha fontos eleme a vidékies stílusú otthonoknak, persze csak ha van rá lehetőség. Ha szerencsés kandallótulajdonosok vagyunk, akkor büszkélkedjünk vele, rendezzük be a szobát úgy, hogy a központi helyet ne a tévé, hanem a kandalló kapja.

Mivel a country az egyik legszemélyesebb stílus, kiegészítőként nyugodtan bevethetjük a nagymama szenes vasalóját, a kopottas borsőrlőt és a rézmozsarat, a lényeg, hogy olyan tárgyakkal vegyük körül magunkat, amelyek tetszenek, amelyekhez érzelmileg kötődünk, amelyek között otthonosan érezzük magunkat. Egy vidéki stílusú házban nem kell kínosan ügyelni a rendre sem, az összképet nem elrontja, inkább eredetivé teszi a délutáni szunyókálás után a fotelben hagyott takaró vagy az ajtó mellett felejtett bakancs – a lényeg a természetesség.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés