free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az arisztokrácia diszkrét bája

Borsa         Címkék: ahercegnő, kosztümös, kritika, mozi, premier 6 hozzászólás

Ismét egy kosztümös mozi, amely nem társadalomkritikára kívánja kihegyezni magát, hanem a női psziché rejtelmeire. Remek adaptáció és bónusz Lady D.-párhuzam.

Devonshire egykori hercegnőjéről filmet forgatni - A hercegnő - hálás dolog, egyrészt van egy remek alap hozzá - Amanda Foreman 1998-as bestsellere -, másrészt a kifejezetten nőknek szóló kosztümös filmeket igen nehéz elszúrni, továbbá Lady Georgiana Cavendish – leánykori nevén Spencer - élete igencsak esemény- és ingerdúsnak mondható. És ha már megemlítettük a hölgy lánynevét, akkor bizony arra is illik kitérni, hogy honnan lehet olyan ismerős; az 1997-ben tragikus körülmények között elhunyt Lady Diana Spencer - vagyis Diana hercegnő - felmenőjével állunk szemben. Ráadásul nemcsak a név és a család, de az életút is igencsak fájdalmas hasonlóságokat mutat.

Budapest Film

Erre kapásból ráfókuszál még a leggyakorlatlanabb szem is, a brit forgalmazók mégis szükségesnek érezték, hogy a film trailereit teliaggassák Lady D. képeivel, amitől kissé lagymatag propagandaíze lett a dolognak. Maga a mozi viszont kellőképpen átgondolt és kampánymentes, a párhuzam pedig szépen fut végig rajta, nem tolakszik, nem harsogó és nem akar teátrális konklúziót sem.

A történet pont ott kezdődik, ahol a romantikus tündérmesék véget érnek: a szerelmes férfiról kiderül, hogy csalfa és impotens, a házasságról, hogy csupán kirakat az egész, és az arisztokrácia gondtalanságáról, hogy az se fenékig tejfel. Bár Georgiana a korszellemhez képest igencsak szabadelvű, van pár dolog, amin képtelen felülemelkedni. A szó szerinti főszereplő a társadalmi elvárások és a saját szükségletei között vergődik, szabadságvágya és az igazi szenvedély nehéz döntések elé sodorják, ne feledjük, hogy a felszín alatt már bomlásnak indult XVIII. században járunk.

Budapest Film

Alapjáraton azt gondolnánk, hogy a kosztümös hacacáré meg a Lady D.-analógia már "eladta" ezt a mozit, de valójában ezek a pontok csak nehezítették Saul Dibb munkáját, és az már egyértelműen az ő erénye, hogy mégis biztos kézzel vezényelte le ezt a nagyszabású produkciót. A karakterformálásban a kiváló humor- és dramaturgiai érzékkel megáldott dán fenegyerek, Anders Thomas Jensen volt a segítségére, míg a kamera mögött a mi Pados Gyulánk komponálta a képeket, nem is akárhogy. Nem elfogultság, de az egyik legkarakteresebb húzóereje a mozinak a pazar látványvilág. Mintha a század angol tájképfestőinek munkái kerültek volna a vágóképekbe, a sokszor valószínűtlenül szimmetrikus kompozíciók kitűnően reflektálnak a korabeli angol arisztokrácia mozdíthatatlan rögeszméire.

Budapest Film

A főszereplő esetében is kitűnő alanyra esett a választás, Keira Knightley nem először gyömöszöli magát fűzőbe, és valószínűleg nem is utoljára, alapkarakteréhez nagyon is illik ez az arisztokratikus orrfelhúzás, amit zseniálisan képes kommunikálni csupán a gesztusaival és a szempillantásaival. Egyszerre gyermekien naiv és magabiztosan szenvedélyes, végig uralja a vásznat, itt róla szól a történet. Kapunk ugyan társadalomkritikát is bőven, de a főhős lelke - a mindenkori nőé - itt konkrét fókuszba kerül.

Budapest Film

Tehát egyértelműen csajos moziról van szó, bár a látvány gyönyörű, ne kínozzuk férfi ismerőseinket a lelki vergődéseinkkel! Ők biztosan hálásak lesznek érte, mi meg végre mehetünk a barátnőinkkel igényes mozit nézni, örüljünk a ritka pillanatnak!

A hercegnő / The Duchess
Színes, feliratos angol-francia-olasz történelmi dráma, 110 perc, 2008
Rendező: Saul Dibb
Író: Amanda Foreman
Forgatókönyvíró: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, Saul Dibb
Zeneszerző: Rachel Portman
Operatőr: Pados Gyula
Jelmeztervező: Michael O'Connor
Látványtervező: Michael Carlin
Vágó: Masahiro Hirakubo
Szereplők: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Hayley Atwell, Dominic Cooper, Simon McBurney
Játékidő: 110 perc
A bemutató dátuma: 2009. január 15.
Forgalmazza: Budapest Film


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés