free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hol (nem) jó nőnek lenni?

Borsa         Címkék: arány, erőszak, esély, , világ 0 hozzászólás

Azzal tisztában vagyunk, hogy a világ különféle országaiban meglehetősen eltérő helyzetben vannak a nők. A szélsőségek azonban olykor kifejezetten megdöbbentőek.

Finnországban a miniszteri pozíciók több mint fele a nők kezében van, az arab országokban viszont ez az arány a tíz százalékot sem éri el. Venezuelában évente több tízezer baba születik 15 éven aluli anyától, míg az angol nők többsége már legalább kétszer ennyi idős, mire életet ad első gyermekének. Jemenben egy lánynak egy a háromhoz az esélye, hogy megtanulhasson írni-olvasni, Izraelben viszont több nő szerez diplomát, mint ahány férfi. A Guardian  gyűjtéséből kiderül, hogy a világ különböző országaiban milyen szélsőségek jellemzik a nők helyzetét. Nem titkoltan gondolatébresztés céljából közöljük a  megdöbbentő adatokat.

Ázsia, Eurázsia

Japánban a nők várható élettartama 85 év, ami a legmagasabb a világon. Dél-Koreában becslések szerint a női lakosság felének már húsznál több arcplasztikai műtétje volt. Bangladesben a lányok legalább felét 15 éves koráig férjhez adják, és a többségük 19 éves kora előtt megszüli az első gyermekét. Afganisztánban a lányok csupán 12,6 százaléka tanul 15 éves koráig vagy tovább, szemben a fiúk 43,1 százalékos arányával. Kambodzsában 55 000 prostituált dolgozik, harmaduk még nincs 18 éves. Ez a létszám Thaifölddel összehasonlítva viszont már-már elenyésző, hiszen ott 2,8 millió nő űzi a legősibb mesterséget, amivel az ország gazdaságának egyharmadát teszik ki.Indiában az elmúlt húsz évben közel tízmillió lány magzat esett áldozatául a nyomásnak, hogy a nőknek fiú utódot kell szülniük. A mégis megszületett lányok becsülete és élete sincs azonban biztonságban, hiszen az országban minden 34. percben megerőszakolnak, minden 93. percben pedig megölnek egy nőt. Pakisztánban szintén tragikus a helyzet: 2007 januárja és októbere között 183 nőt öltek meg családi, "becsületbeli" okokra hivatkozva. Oroszországban pedig óránként legalább egy nő meghal házasságon belüli erőszak miatt, évente körülbelül 14 000 nőt ölnek meg. Örményországban a nők több mint egynegyede tapasztalja meg a házasságon belüli erőszak borzalmait.

Ausztrália és Ausztrálázsia

Ausztráliában a babák 31 százaléka leányanyáktól születik. Új-Zéland a statisztikák szerint az egyetlen állam a Földön, ahol a nők szexuálisan kicsapongóbbak a férfiaknál: életük során átlagosan legalább 20 szexuális partnerük van. Pápua Új-Guineában 2006–2007-ben közel 500 nőt támadtak meg azért, mert azzal gyanúsították őket, hogy AIDS-fertőzést okoztak, méghozzá – figyelem, a XXI. században élünk – boszorkánysággal.

Közel-Kelet

Izraelben a nők 15,1 százaléka szerzi meg a főiskolai diplomát, míg a férfiaknak csupán 12,3 százaléka. Jemenben viszont egy lánynak csupán egy a háromhoz az esélye arra, hogy egyáltalán megtanulhasson írni és olvasni. Iránban 2001 óta több mint 70 000 blogot indítottak nők, azért, hogy olyan, számukra tabutémákat tárgyalhassanak ki, mint a szex vagy épp a hijab viselésével kapcsolatos problémáik.Egyiptomban egészen a közelmúltig a lányok közel 90 százalékát körülmetélték, az ország ugyanis csak 2007-ben kriminalizálta teljesen ezt a szokást. Nem meglepő módon az arab államok parlamentjeiben a legalacsonyabb a női miniszterek aránya: mindössze 9 százalék. Ez az adat azonban még mindig biztató ahhoz képest, hogy Szaúd-Arábiában a nők még mindig nem rendelkeznek szavazati joggal.

Afrika
 
Becslések szerint a 13 milliós lakossággal rendelkező Malawiban közel 600 000 HIV-pozitív nő él. A Kongói Demokratikus Köztársaságban több mint 3500 nőt erőszakoltak meg 2008 első hat hónapjában – és ezek csupán a dokumentált esetek.

www.un.org

Sierra Leonéban a világon a legmagasabb a szülésbe belehaló nők aránya: 100 000 szülésre 2000 haláleset jut. Ruandában viszont a női parlamenti képviselők aránya a legmagasabb világviszonylatban: a legutóbbi választásokon a kiosztható 80 képviselői hely közül 45-öt nők nyertek el. Hatalmuk azonban ennek ellenére is csak látszólagos.

Észak- és Dél-Amerika

1980 óta a választásokon a női szavazók aránya átlag 30 százalékkal magasabb a férfiakénál. A legutóbbi elnökválasztáson 8 millióval több nő szavazott Obamára, mint férfi. A nők viszont átlag 23 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Az amerikai lányok 30 százaléka 20 éves kora előtt teherbe esik.

www.daylife.com

A Karib-szigeteken a nők közel egyharmada szenved el házasságon belüli erőszakot. A régió államai közül legalább három – az ENSZ felmérései szerint – rendszerint bekerül a világ tíz azon állama közé, amelyekben a leggyakrabban fordul elő nemi erőszak. Kolumbiában 2002 és 2006 között naponta meghalt legalább egy nő politikai erőszak következményeképp. Mexikóban az abortusz törvénytelen, kivéve Mexikóvárosban. Bolíviában a lányok 14 éves koruktól házasodhatnak, míg a fiúknak ehhez legalább 16 éveseknek kell lenniük. Venezuelában évente 60 000 baba születik 15 éven aluli anyától. Chilében Michelle Bachelet személyében 2006-ban megválasztották az ország első női elnökét.

Európa

Az európai országok közül Spanyolországban és Franciaországban a legmagasabb a nők várható élettartama: 84,4 év. Szerbia és Montenegróban a kismamák anyasági segélyként munkabérük 100 százalékát kapják a gyermek születésétől számított egy éven keresztül. Finnországban a miniszteri pozíciók 58 százaléka nők kezében van, ami világviszonylatban a legmagasabb arány. A kontinensen Dániában és Svédországban a  legmagasabb, 73 százalékos a női foglalkoztatottság, ezzel szemben Olaszországban a nőknek csupán 46,9 százaléka áll alkalmazásban. Németországban a dolgozó nők átlag 24 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Európában a bolgár nők lesznek leghamarabb, míg az angolok a legkésőbb anyák: előbbiek átlagosan 24,4 évesen, míg utóbbiak 30 éves koruk után hozzák világra elsőszülöttjüket.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés