free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lélegző anyagok

Ádám Péter         Címkék: aláöltözet, anyag, izzad, pamut, víz 0 hozzászólás

A téli sportokkal együtt járó izzadás nem tragikus esemény, de okozhat bőven kellemetlenségeket. Vízelvezető aláöltözetekkel kényelmesebb a síelés.

Itt a tél, hull a hó – már ahol hull –, az ember ilyenkor fogja magát, felpakolja a síléceket, a snowboardokat, a családot (vagy barátokat, ízlés szerint), és felkerekedik, hogy átadja magát a téli sportok által okozott örömöknek. Igen ám, de az ilyesféle elfoglaltságok bizony fokozott mozgással, erőkifejtéssel járnak, és ilyenkor nincs mit tenni, elkezd ömleni rólunk a víz, tudományos szakkifejezéssel élve: izzadunk. Ezzel persze még nem lenne semmi gond, hiszen az izzadás nem egy tragikus esemény, viszont a hideggel kombinálva már komoly kellemetlenségeket is okozhat. Először is széjjelfagyunk, majd jöhetnek a megfázástól kezdve a legkülönfélébb gyulladásfajták, amiket szívesen kihagynánk a téli kikapcsolódás programjából.A hidegben sportolás és az izzadás kombináció kivédésére azonban már remek megoldások léteznek, a leghatásosabb ezek közül a réteges öltözködés, amihez igencsak kitűnő ruhadarabok állnak a rendelkezésünkre. A szakirodalom egyenesen három réteget is megkülönböztet: közvetlenül a testünkre ölthetjük a vezető réteget, ez, a találó funkcionális aláöltözet néven fut, majd erre jöhet az izoláló vagy köztes réteg, hogy végül a külső, védőrétegben pompázhassunk. Most megpróbálunk csak az alsó rétegre koncentrálni, mivel izzadásügyileg ez lenne a legmeghatározóbb eleme az öltözetünknek, hiszen ez a réteg találkozik közvetlenül a testünkkel és az abból kiáradó vízmennyiséggel.

Régebben a pamutból készült aláöltözetek voltak elterjedtek mint izzadságfelszívó ruhaneműk. Igaz ami igaz, a pamutcuccok valóban remekül tele tudják szívni magukat vízzel, azonban a felgyülemlett izzadságot még hosszú ideig magukban is tárolják. A pamutszálak ugyanis remekül kötik a vízmolekulákat, ennek következtében irtó nehezen száradnak. Aki tehát pamutból készült alsórétegben kezd neki a síelésnek, az előbb vagy utóbb azt fogja tapasztalni, hogy a pólója tocsog az izzadságban, ami, lássuk be, nem igazán praktikus.A modern technológia azonban a segítségünkre sietett, és olyan műanyagokból készült aláöltözetek születtek, amelyek nem szívják magukba az izzadságot, hanem szépen kieresztik azt a külső világ felé. Az alsó réteg funkciója így nem a nedvesség felszívása, hanem annak az elvezetése lett. Ezek a verejtékelvezető alsóneműk olyan műszálakból készülnek, amelyek alapjában nem kötik meg a vízmolekulákat, ezért nagyon gyorsan száradnak. Az egyik legelterjedtebb ilyen anyag polipropilén (PP) néven ismert vegyész körökben. A PP vízfelvétele a 0,2 százalék körül van, ellenben a pamuttal, ami 25 százalékos nedvességbeszívásra is képes lehet. Persze attól még nem lesz jó nedvességelvezető egy anyag, hogy nem szívja magába az általunk nehéz munkával kitermelt izzadságot, mert így a verejték még simán megrekedhet a testünkön, és ezt azért mi sem szeretnénk.Az igazi nagy trükk a műszálak szövésében rejtőzik. A vízelvezetéshez tölcsérszerű hurkokat kanyarintottak a PP-szálakból, ezek az apró tölcsérek ráadásul a külső felület felé tágulnak, így az úgynevezett hajszálcsövesség elve tud érvényesülni a garbónkon belül. Még mielőtt bárki menekülőre fogná, ez a bizonyos hajszálcsövesség csupán annyit jelent, hogy egy szétfeszített felületen – mint a mi remek kis felsőnk – keresztül a víz akkor tud gyorsan távozni, ha ez a felület tele van apró kis csövecskékkel. A textilgyártók ezt a fizikai jelenséget használták fel a nedvelvezető anyagok előállításához. A vízvezető cuccok között vannak helyes kis vékony, testhez simuló pólók, de léteznek vastagabb darabok is, amelyek már hőszigetelőként is működhetnek. Ezek közül a transtex anyagok tűnnek a legjobbaknak, mivel ezek két rétegből, egy PP-belsőből és egy gyapjúkülsőből vannak összerakva. Így az izzadság elvezetése és a meleg megőrzése is meg van oldva egy csapásra.  Ezek az anyagok mindennek a tetejébe még teljesen bőrbarátok is, így az érzékeny bőrrel rendelkezők is teljes nyugalommal viselhetik lesiklás közben. Persze semmi sem tökéletes, és hát a valamiért lélegzőnek titulált vízelvezető textíliák sem azok. Egy bizonyos izzadságmennyiség után ugyanis ezekben is érezni fogunk valamennyi nyirkosságot a bőrünkön, de nagyságrendekkel kevesebbet, mint amikor pamut alsóréteget öltünk magunkra. Minden attól függ, hogy mennyire vagyunk izzadósak általában, és hogy mennyi energiát fejtünk ki magunkból a sportolás során.      


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés