free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kínzene

Borsa         Címkék: foglyok, kínzás, tiltakozás, zene, zéródecibel 0 hozzászólás

A zene kedvező pszichés hatásairól már sokat hallottunk, de ahogyan a gyógyszerek is lehetnek mérgek, úgy a muzsika is ölhet. Még a legjobb fajtából való is.

A Magyar Távirati Iroda egyik nemrég közölt hírében azt olvashattuk, hogy az USA szemrebbenés nélkül elismerte, náluk bizony bevett szokás a hadifoglyok zenei produktumokkal való kínzása. Ez a módszer persze semmivel sem humánusabb, mint mondjuk a középkori körömletépkedős eljárás, és itt rögtön felmerül a kérdés, hogy akkor meg hogy hagyhatja ezt bárki is?

Pedig hagyják, sőt elismerően bólintanak is rá, hiszen a módszer hatásos. Ezt persze nem is csodáljuk, az agy nagyon érzékeny szerkezet, a zaj és a csönd aránya különösen erős befolyással van rá - akárcsak a fény és a sötétség. A pszichológusok egyik kedvenc témaköre a zene hatása a pszichére, a dolog bármennyire is elvontnak vagy szubjektívnek tetszik, mérni lehet. Az MRI (mágnesesrezonancia-vizsgálat) segítségével az agy reakciói lekövethetőek a különféle zenei ingerekre, így megállapítható, hogy milyen dallamok nyugtatnak meg vagy kavarnak fel minket.A New Hampshire-i Dartmouth Egyetem, illetve a belgiumi Ghent Egyetem dolgozói évek óta kísérleteznek már a hangokkal, harmóniákkal és diszharmóniákkal. Ezen kísérletek során arra a következtetésre jutottak, hogy a zenei hangzásokat az agy ugyanazon területe dolgozza fel, amelyik az emlékekért és az információgyűjtésért felel. Anne Blood - a Montreali Neurológiai Intézet munkatársa - kutatásai pedig bebizonyították, hogy a zene az agyon belül ugyanazt a jutalmazási rendszert aktiválja, mint a csokoládé, a heroin vagy a szex. Pozitron emissziós tomográfiával (PET) próbálta pontosabban meghatározni, milyen agyi területek vesznek részt a zenére adott érzelmi válaszok kialakításában, ehhez kísérleti alanyaival konszonáns akkordokat hallgattatott, a jobb agyfélteke orbifrontális régiója - vagyis az agy jutalmazási frontja - aktiválódott, disszonáns akkordoknál viszont fordítva történt mindez. Vagyis legalább két, más és más érzelmekkel összefüggő rendszer működik, amikor az agy zenére adott érzelmeket dolgoz fel.

Csecsemőkkel és magzatokkal is végeztek kísérleteket annak kiderítésére, hogy mely művek vannak jó hatással rájuk, mert esetükben sem mindegy, hogy milyen zene kerül a lejátszóba. A kutatásokból az derült ki, hogy Mozart és Vivaldi zenéjére megnyugszanak, míg például Beethoven, Brahms vagy a kemény rock erőteljes rugdalódzásra készteti őket. Bármennyire is azt szeretné hinni egy-egy büszke rockerapuka, hogy az ő fia/lánya már az anyaméhben érzi a ritmust, ez minden bizonnyal az erőteljes nemtetszés jele.És ha már szóba került a feketelistás Beethoven is, akkor idéznénk egy klasszikust, méghozzá Anthony Burgess Mechanikus narancs című regényét, melyből aztán Stanley Kubrick kreált hátborzongató mozifilmet (1971). Van egy része, melyben az agymosásnak alávetett, pszichopata főhőst egyik korábbi áldozata - bosszúja gyanánt - bezárja egy padlásszobába, és Beethoven IX. szimfóniájának hallgatására "ítéli".


Ez a kínzási módszer zseniálisan kegyetlen, ne csodálkozzunk hát, ha a való élet is koppintotta; már az 1970-es években chilei foglyok tanúskodtak az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága előtt a Pinochet-rezsim kínzókamráiban alkalmazott módszerről, ahogyan guantánamói foglyok is beszámoltak arról, hogy volt, akinek egy sötét cellában 20 napig bömböltették Eminemet és Dr. Drét. Az USA pedig nem tagad, pironkodás nélkül elismeri, hogy az AC/DC-től Britney Spearsig (!) használ fel dalokat lélektani nyomás kifejtésére a foglyain Afganisztánban, Irakban és Guantánamón.

A hír természetesen iszonyatos botrányt szült, zenészek egész sora csatlakozott az úgynevezett Zero DB - zéró decibel - mozgalomhoz, mely az ellen kíván demonstrálni, hogy a rock- és popzenét foglyok pszichológiai kínzására használják fel. Ennek keretein belül olyan nevek, mint a Metallica vagy a Rage Against The Machine koncertjeik alkalmával percekig néma csöndbe borulnak, amit igen nehéz elképzelni ezen együttesek hallatán.

www.applewallpaper.net, www.aceshowbiz.com

Új fogalmat nyert a "zene hatalma", vagy a "veszélyesen kulturális" kifejezés, és ez nemcsak a megkínzott foglyok szempontjából tragikus. A jogi szabályozás ebben az esetben igencsak impotensnek mutatkozik, úgyhogy helyette maguk a művészek veszik kézbe a dolgot; a mozgalom a nyilvánosságon át kíván nyomást gyakorolni a szóban forgó hatalmi szervekre, akiknek azt kívánjuk, hogy hallgassanak jó sok "mulatós technózenét"!


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés