free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Madártej

Borsa         Címkék: cukor, édesség, madártej, tojás, vanília 0 hozzászólás

Amellett, hogy minden benne van, amire egy gyengélkedőnek szüksége van, tehát lábadozóknak is adható, rokona a crème brulée-nek. Békebeli édesség otthonra is.

Manapság a jobb éttermek és cukrászdák étlapján újra feltűnt a békebeli uzsonnák sztárja, a nagymamák legfontosabb gyógyhatású készítménye: a madártej. Igazából nem tudjuk, hogy az elmúlt években hova tűnt, miért lett trenden kívüli ez a nagyon finom vaníliás édesség, aminek – bár ez is francia származású – valóban nincs párja a világon. Legalábbis ebben a formában semmiképp. Kicsit rokona ugyan a crème brulée-nek, de nem lett világhírű, és nagyon szeretjük. Jó pár évvel ezelőttig a kórházi kisasztalkák állandó szereplője volt, befőttes üvegben érkezett a lábadozóknak, de az influenzából éppen kilábaló gyerekek is ezt kapták a gyógyulás meggyorsítására. És ez nem kuruzslás, ugyanis minden benne van, amire egy gyengélkedőnek szüksége lehet. Folyadék, rengeteg cukor és a tojás elképesztő mennyiségű vitamin- és proteintartalma.


Nézd meg hogyan készül a madártej!

Hogy a neve miért pont madártej, valószínűleg már sosem derül ki, egyesek szerint a vaníliás tejszósz tetején bókoló édes habgaluskák – ezt egyébként sokkal kevesebben szeretik, mint az alját – a madarak. De lehet, hogy nem. Azok kedvenc édessége egyébként, akik a vaníliás ízeket szeretik, azonban igazán finomat – háziasat – etilvanilin (bolti vaníliás cukor) nélkül, valódi vaníliával lehet csak készíteni. Van azonban olyan rajongó, aki él-hal a vaníliáért, de a tűszúrás nagyságú fekete magoktól a hányinger kerülgeti, ilyen például Borsaférj is. Nem könnyíti meg tehát Borsamunkatárs dolgát, akinek olyan madártejet kellett előállítania, amiben nincs bolti vaníliás cukor, de apró fekete pöttyök sem. Ez is megoldható a házi vaníliás cukorral, amiről már írtunk itt, az Íz-iben.



Az egész eljárás kicsit macerásnak tűnik, de valójában nem az, nem kell megijedni a gőzöléstől és a habveréstől sem.

Így készül

Négy tojást szétválasztunk, és a fehérjéből nagyon kemény habot verünk úgy, hogy amikor már majdnem teljesen kemény, beleverünk két evőkanálnyi vaníliás porcukrot. Míg a fehérjét verjük, felforralunk nyolc deci tejet. Amikor forrni kezd, kis lángra tesszük, és a habból kis evőkanálnyi darabokat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat egy-egy percig főzzük a tejben – vigyázz, fut! –, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A galuskák a tejben megduzzadnak, hármasával-négyesével főzzük ki őket. Amikor ezzel elkészültünk, és készen várakoznak és hűlnek a madarak, egy akkora fazék vizet teszünk fel forrni, amelynek a tetejére majd a keverőedényünket ráültethetjük.



A négy sárgáját magas fordulatszámon fehéredésig kikeverjük négy evőkanál vaníliás cukorral, egy evőkanál liszttel, majd lassan hozzácsorgatunk négy deci hideg tejet. Ekkor a keverőedényt a forrongó víz fölé ültetjük – ne érjen bele –, és kézi habverővel keverni kezdjük, lassan hozzátéve a madarak kifőzésére használt tejet is. Addig keverjük és gőzöljük folyamatosan, amíg habos nem lesz, és a hőmérséklete nagyon meleg, de nem forró. Ha túlmelegítjük, akkor összeáll benne a tojás, és sárga csomós lesz az egész. Leemeljük a gőzről, még egy percig kevergetjük, majd kihűtjük, végül a habgaluskákkal tálaljuk.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés