free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Színház az egész világ

Borsa         Címkék: ajánló, bmk, művészet, program, színház 0 hozzászólás

A színházművészet története több mint kétezer évre nyúlik vissza, és sokkal izgalmasabb, mint azt gondolnánk. Most bepillanthatunk a függöny mögé.

Shakespeare híres mondatát úton-útfélen idézzük, utalva ezzel arra, hogy minden szokványos és kevésbé szokványos élet egyben egy tökéletesen komponált végzetdráma is. A színház, amióta csak létezik, felkavaró jellegével lopta be magát az emberi tudatba, az egyik legingerdúsabb művészeti fajtáról van szó, ami egyszerre egyesíti magában a látványt, a zenét, a költészetet, a divatot és az aktuális korszellemet is, ezekből építi fel a saját változó-múlandó művészetét. Mert egy papírra vetett költemény vagy egy kottában rögzített dallam reprodukálható, míg a színházi tevékenységekről maximum korabeli leírások alapján informálódhatunk.

www.nytimes.com

Természetesen ez a titokterhelt múlt is hozzájárul misztikumához, azonban ez a varázslat nem múlik, el még ha leleplezésre is kerül. A Budapesti Művelődési Központ  A függöny felgördül címmel január 20-tól színháztörténeti sorozatot indít, amelyben nagyjából az összes fontosabb színházi megmozdulás górcső alá kerül, az informatív rendezvény egészen tavaszig tart, és kéthetenként kedden invitál pár órányi időutazásra.

A "történeti" szó elsőre talán riasztónak tűnhet, amolyan iskolai terminusnak, aminek lényegi összetevője az unalom. Ezt cáfolandó elég csak felidéznünk a színház kétezer évéből, hogy története során volt templom, kupleráj és szellemi műhely is, volt idő, amely istenítette, és volt, amely üldözte, az áhítat és a botrány állandó jellemzői, akárcsak a nevetés és a sírás. Tulajdonképpen mindig is ezeket kerestük a színházakban, nem véletlen, hogy Zeusz lányai - a művészeteket és a tudományokat képviselő múzsák - közül Thalia és Melpomené vált a színház jelképévé, egyikük vidám, kacagó, míg a másik síró álarcot tart a kezében.

www.vroma.org, www.guersch.com

Ráadásul a színjátszás minden nép kultúrájának szerves része, a kezdeti legegyszerűbb mimetikus formáktól eljutott egészen a filozófiai vonulatokig, Arisztotelész még csak vállat vonogatott fölötte, mára viszont az egyik legmagasabb presztízsű művészeti ág. És a legizgalmasabb is, gondoljunk csak bele, hogy minden művészet közül a színház tükrözi a legérzékenyebben egy nép és egy kor politikai, társadalmi, gazdasági és persze művészeti törekvéseit. Itt ismét a legnagyobb angolt, Shakespeare-t idézve úgy is mondhatnánk, hogy a színház mutatja fel magának az időnek, a század testének tulajdon alakját és lenyomatát.

www.archives.gov.on.ca

Az egészen május végéig tartó sorozat alatt megismerkedhetünk a kecskebőrbe bújtatott színházzal, a szurkos középkorral, az Erzsébet-kori színjátszással és a Globe-bal, a spanyol barokkal (Lope de Vega, Calderón), a francia klasszicizmussal (Corneille, Racine, Moliére), és a német felvilágosodással (Schiller, Goethe), továbbá a magyar színjátszás specialitásaival, a meiningenizmussal és Ibsennel, a naturalizmussal és Strindberggel, valamint Sztanyiszlavszkij hírhedt módszerével és az abszurd színjátszással. A kulisszák mögül szemlélhetjük mindazt, ami mozgatja ezt a csodásan összetett rendszert, amitől tökéletes egésszé válik, amitől megnevettet, és megríkat, és amitől úgy érezzük, hogy tényleg ez az élet, vagy fordítva, hogy maga az élet a színház, ahogy tetszik - csak ahogyan Shakespeare is mondaná...

A részletes program a központ honlapján megtalálható, az előadásokat Wiegmann Alfréd rendező vezeti, a jegyárak pedig mindössze pár száz forintra rúgnak. Tehát ha kedd, akkor BMK!

A függöny felgördül - Színháztörténeti sorozat 2009
A Budapesti Művelődési Központban
január 20.-május 26.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés