free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túrós bukta

Borsa         Címkék: bukta, kenyérsütő, keverőgép, tészta, túró 1 hozzászólás

Kelt tésztákhoz némi gyakorlat, pontosság és elkötelezettség kell. Kenyérsütővel rendelkezők előnyben, de ne aggódjon, akinek csak elektromos keverője van.

Ha valaki menzán szocializálódott, és nem volt kelt tésztákból felkészült nagyija vagy anyukája, annak számára a bukta nevű sütemény egyenlő egy hatalmas, íztelen tésztakockával, ami hitlerszalonnával van töltve. Ez utóbbi a háborús élelmezés fontos alapanyaga volt, ami átörökítődött a hetvenes évek tömegétkeztetésébe is, valójában nem más, mint vegyes gyümölcsből készült lekvártömb, amit késsel lehetett szeletelni. Így aztán ez a finom reggeli- vagy ebédsütemény fullasztó szörnyeteggé lett a szemében és a szájában, és lehetőleg kerülendő kategóriába sorolódott.


Így készül a túrós bukta

Pedig eredetileg finom, illatos, pont hideg téli délutánokra való finomság a bukta. Az a fajta sütemény, amit a hógolyózástól, korcsolyázástól összefagyott kézbe kell venni még melegen, és mire ehetőre hűl, a kezünk is átmelegszik. A lelkünkről nem is beszélve. Borsamunkatárs őszintén meghatódott Borsagyerekek látványától, amint két kezükben szorongatták a frissen sült példányokat, és csillogó szemmel haraptak nagyokat belőle, porcukorbajuszt kenve az orruk alá. Tisztára, mint egy könyvillusztráció a '19-es proletár hatalomátvételről. Csak a kapucnis felső és a farmer nem stimmelt.



Aki karácsonyra kenyérsütő gépet kapott, az a buktával remekül kipróbálhatja a csak dagasztás funkciót, de akinek hiányzik a konyhai robothadseregből ez a gép, az nyugodtan fogjon neki az elektromos keverőgép dagasztó spiráljával. Ehhez egy kicsit jobb kondíció szükséges, de már ezzel is el lehet kezdeni az ujjatlan ruhákra való készülődést, rendesen megdolgoztatja a felkar izmait. Ám onnan már könnyű, és ha szárított élesztővel készítjük, akkor a felfut/nem fut fel mantrát is átugorhatjuk. Egy dologra érdemes figyelni a siker érdekében, mégpedig arra, hogy minden hozzávaló legalább szobahőmérsékletű, de inkább langyos legyen. Ezért a lisztet tegyük a radiátorra egy fél órára és a tojás se a hűtőben várjon a sorára. Ha valaki nem szereti a túrós tölteléket, nyugodtan készítse lekvárral, de lehetőleg jó száraz, több éves példányt válasszon, vagy ha rendelkezik ilyesmivel, akkor cukor nélkül készült szilvalekvárt töltsön bele.

Így készül

Fél kiló lisztet tegyünk egy mély keverőedénybe, picit sózzuk, keverjünk hozzá öt evőkanál, lehetőleg vaníliás porcukrot és egy hétgrammos zacskó szárított élesztőt. Keverjük jól el a száraz anyagokat, majd a keverőgép első fokozaton való pörgetésével dolgozzunk el benne három tojás sárgáját. Ekkor folyamatos keverés közben kezdjünk beledolgozni három deci langyos tejet. Itt már dagaszthatjuk nagyobb fordulatszámon is a tésztát. Ha nagyon nem áll össze, adjunk hozzá még fél-egy deci tejet, de a tészta nem folyhat, meglehetősen tömör állagúnak kell lennie. Amikor már kezdenek hólyagok megjelenni benne, dolgozzunk hozzá öt deka felolvasztott vajat, és amikor azt is felvette a tészta, takarjuk le az edényt egy konyharuhával, és tegyük a negyven-ötven fokra langyosított sütőbe kelni. Ha van befűtött cserépkályhánk, annak tetején is jó helye lesz.



Úgy egy óra alatt teljesen megkel a tészta, amit lisztezett deszkára borítunk, egy kicsit átgyúrunk, majd kézzel téglalap alakúra húzogatjuk. Nyújtófával elegyengetjük úgy egy centi vastagra és éles késsel tenyérnyi téglalapokra vágjuk. Minden téglalapra némi tölteléket halmozunk, hosszabbik oldala felől összehajtjuk, és a két rövidebb végét is aláhajtva-lezárva vajazott tepsibe tesszük. Úgy egyujjnyi távolságra legyenek egymástól a csomagok. Még egy jó félórát hagyjuk a tepsiben kelni, majd 170 fokos sütőben pirosra sütjük a buktákat.

Túrótöltelék: 40 deka túrót villával megtörünk, elkeverünk benne ízlés szerinti porcukrot, egy kevés tejfölt, tisztes mennyiségű, frissen reszelt citromhéjat és a buktából kimaradó tojásfehérjék közül egyet. A töltelék inkább kemény legyen, mint lágy, mert ellenkező esetben sütés közben angolosan távozik a buktából.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés