free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 különös lekvár

Borsa         Címkék: gyümölcs, illat, íz, kalács, lekvár 6 hozzászólás

Aki már unja a klasszikus gyümölcslekvárokat, de a fagyos napokon sem kíván lemondani az édességről, próbáljon ki különleges darabokat. Íme öt lehetőség.

Minél hidegebb a külső hőmérséklet, annál magasabb a háztartások lekvárfelhasználása. Legalábbis szerintünk, de lehet, hogy brit tudósok is felismerték már az összefüggést, csak még nem publikálták. Ha igaz, kitartanak még a nyáron bespájzolt, saját kezűleg főzött vagy rokonoktól beszerzett készletek, de azért jó körülnézni az üzletek polcain is, hogy mit kenhetünk a vajas kalácsra, tölthetünk a fánkba. Ott vannak természetesen a megszokott, minőségükben meglehetősen széles spektrumon mozgó klasszikusok, mint a sárgabarack-, eper- és meggylekvárok, de nagyobb üzletekben szerencsére már bele lehet szaladni – természetesen import – különlegességekbe is. Mi most ötöt kóstoltunk, és nem húzzuk a szánkat. Annyit azonban érdemes tudni a lekvár kiválasztáskor, hogy a gyümölcs/cukor arány iránymutató a minőség tekintetében. Ha a címkén azt olvassuk, hogy a gyümölcs mennyisége a lekvárban nem éri el az 50 százalékot, nem érdemes kísérletezni, jó eséllyel lesz fogyasztásra érdemtelen a termék. A jó lekvár az 50-50-es aránynál kezdődik, de minél kevesebb a cukor, annál több a gyümölcs és ezzel az aroma is.

Lilahagyma-lekvár

Szerkesztőnk újította baráti alapon, üzletekben még nem találkoztunk vele. A kupak lecsavarása után felcsapó jellegzetes hagymaszag egy kicsit elbizonytalanított bennünket, de bátrak voltunk, és elnyertük jutalmunkat. Ugyanis a kóstoláskor kiderült, hogy csak az illat erősen hagymás, az íz inkább gyümölcsös. Ráadásul az ügyes kezű lekvárkészítő nem főzte szét a hagymát teljesen, így  a fogaknak is akad egy kevés dolga, és ez igazán jót tesz a lekvárnak. Működik vajas kenyéren, de remekül passzolhat sült húsokhoz is, elsősorban marhához, de a pulykacomb is örül neki. Csodálatos lila színét pedig nem érdemes kihagyni a pozitívumok felsorolásából.

Rózsalekvár

Bioboltból származik az aprócska üveg, amibe belekukkantva egy kicsit az anatómiai intézet preparálmányai jutnak eszünkbe, a hússzínű zselén átderengenek a színük vesztett, szétfőtt szirmok. Na jó, ennyire nem durva a helyzet. Damaszkuszi vörösrózsából készült, mint a legjobb rózsás készítmények  általában, legyen az rózsavíz vagy -olaj.  Borsamunkatárs egy gyerekkori bulgáriai sokk okán – amikor rózsafagylalttól öklendezett, majd kapott migrénes rohamot – kicsit tartott a kóstolástól, főleg, amikor a kupak levétele után felcsapott a parfümös rózsaillat. De pozitívan csalódott, az íz nem emlékeztetett a kölnire, hanem kellemesen bársonyos, gyümölcsös-növényes volt. Kalácshoz és talán indiai fűszerezésű húsok mellé passzol leginkább. Az ára – tekintve a minőséget – elfogadható, de semmiképpen sem olcsó.

Gesztenye-vanília

Ha már a parfümös íz szóba került. Nagy kíváncsisággal vittük haza a francia cég kreálmányát. A csinos üvegben homogén, világos gesztenyeszín massza volt látható, nagy reményekkel bontottuk fel. Az illata talán túl vaníliás, sőt kicsit művi, bár a felirat nem említ semmilyen műanyagot a tartalomban. Kenyérre kenve durván édesnek tűnt, kábé mintha pudinggal próbálkoznánk, és hagyott némi kellemetlen utóízt a szánkban. Azonban próba szerencse alapon, mivel éppen bukta készült a konyhában, néhány darabot megtöltöttünk a gesztenyelekvárral, és jelenthetjük, hogy tésztában sült formában viszont kifejezetten finom.

Citromos zöldparadicsom

A gesztenyelekvár márkatestvére, csodálatos, smaragd színű zselé, már a boltban összefutott a nyál a szánkban. Kifejezetten savanykás ízben reménykedtünk, esetleg némi kesernyés árnyalattal, és míg a szemező flört tartott, barnára sült pirítóst képzeltünk hozzá. Otthon ezt nyitottuk ki elsőnek, és el kell, hogy mondjuk, nagyot csalódtunk. Ragacsosan édes, jellegtelen, se a citrom, se a zöldparadicsom ízét nem mutató, túlcukrozott katyvasz. Szép színe miatt nézni jó, de óvakodjunk a beszédbe elegyedéstől, mert nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Hecsedli

Hát, a csipkerózsa bogyójából készült lekvár hivatalosan nem túl különleges, mi azonban szeretnénk egy kis hírverést csapni neki. Ő a lekvárok Hamupipőkéje, elsőre senki sem gondol róla túl sokat, pedig az egyik legösszetettebb ízű, legkarakteresebb gyümölcsíz. Istenien passzol kenyérhez, kalácshoz, vadhúsokhoz, mártásokba, pörköltekbe  fűszerként. Akkor a legfinomabb, ha a hecsedlibogyókat az első dér után szedik le – ez a kis hidegterápia fejezi be az érés folyamatát. Nagyon nagy meló kimagozni a szemeket, ezért jobban járunk, ha boltban vesszük, de mindenképpen a magas gyümölcs- és alacsony cukortartalmú darabokat keressük. Biováltozatban is kapható. Itt megnézheted a különleges lekvárokat.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés