free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Életteli dizájn

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, ékszer, gyűrű, lakberendezés, növény 4 hozzászólás

Miniatűr mohaszőnyeg a gyűrűben, palánták a fotelban és környezetvédő gangstarapperek. Az élő-élettelen kombóban látják a dizájnerek a jövőt.

A dizájnerek kreativitásának köszönhetően ma már növeszthetünk papírból fát, hordhatunk kaktuszt a gyűrűnkben, a fotelt palántákkal oszthatjuk meg kényelmesen, a kádból mohaszőnyegre léphetünk ki, de az egérpadunkat is boríthatja kisebbfajta gyep. Élettelen tárgyakat élő növényekkel kombinálni, dizájnt növeszteni a trendpróféták előrejelzései szerint a következő évtizedek egyik meghatározó irányzata lesz. Megnéztük, hogy eddig milyen főbb produktumok és koncepciók születtek e téren.

Növessz!

Kezdjük a sort azokkal a tárgyakkal, amelyeken alapból nem látszik, hogy bármiféle élőlény rejtőzne bennük. Pedig rejtőzik, és bizony némi munkával jár előhívni, de éppen ez a sajátos újrafelhasználás a koncepció lényege. Itt van például angol Jamie Wieck által tervezett névjegykártya (kép 1), ami a belsejében apró magokat rejt, ha pedig a kártyát vízbe állítjuk, négy napon belül kócos kis növénykék bukkannak elő belőle.

www.yankodesign.com

A Honda autógyár a környezetvédelem iránti elkötelezettségét szerette volna kifejezni azzal az ökoreklámlevéllel (kép 2), amit kipostázott angol ügyfeleinek. A levél savmentes, újrahasznosított papírból készült, környezetkímélő tintával nyomtatták, betetőzésül pedig virágmagokat rejtettek bele. Amennyiben a címzett hajlandó volt a papírdarabot bevizezni, elásni a kertjében, és öntözgetni, úgy abból hamarosan virágok hajtottak ki. Míg egy autógyártól némileg azért erőltetettnek tűnik az ilyesmi, az organikus kozmetikai termékeket gyártó Pangea Cosmeticstől viszont kifejezetten hitelesnek és stílusosnak hat. A cég ugyanis olyan ajándékdobozokba (kép 3) csomagolja termékeit, amelyekbe a kozmetikai cikkek mellé fenyőmag is kerül.

www.pangeaorganics.com

Miután a vásárló kivette a termékeket a lebomló anyagból készült dobozból, azt 24 órára vízbe kell állítani, ezt követően pedig egy az egyben elásni a földbe. Megfelelő hőmérséklet és rendszeres locsolás mellett a fenyő két héten belül kidugja hajtását a talajból.

Az iménti ötletek persze csak addig tűnnek hóbortosnak és egyedinek, amíg nem szembesülünk azzal a ténnyel, hogy elsősorban a tengerentúlon komplett cégek  üzemelnek – például a Green Field Paper vagy a Botanical Paperworks –, amelyeknek profilja az olyan papírtermékek és csomagolóanyagok gyártása (kép 4), amelyekből növények hajtathatók ki.

www.botanicalpaperworks.com

Azon lehetne vitatkozni, hogy vajon egymástól függetlenül vagy sem, mindenesetre több ékszerdizájnernél is feltűntek az ékszerek, amelyekben az a közös, hogy kő vagy mondjuk gyöngy helyett élő növény figyel a foglalatban.

www.labaguegazon.com, www.etsy.com

A francia Ratinoud Créations La Bague Gazonja esetében kicsiny virágcserepet imitáló porcelánba (kép 5) ültetik a speciális földdel kevert fűmagot, míg az amerikai Adorn Jewelry ezüstgyűrűkbe (kép 6), illetve medálokba (kép 7) foglalja miniatűr mohaszőnyegeit. Az izlandi Hafsteinn Júlíusson szintén mohával és fémmel dolgozott gyűrűkollekciója megalkotásakor, amelyben a finom, nőies darabok (kép 8) mellett található négyujjas gyűrű (kép 9) is, amely egyenesen környezetvédő gengszterrapperek kezére kívánkozik.

http://hafsteinnjuliusson.com, www.alternatives.it

Meg kell még említenünk az olasz Barbara Uderzo gyűrűit(kép 10) is, amelyekbe nem fű és még csak nem is moha, hanem kicsiny kaktuszok kerültek, így téve sajátos önvédelmi fegyverré az extravagáns ékszereket.

1. Életteli dizájn
2. Ki a virágcserépből!Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés