free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Van rosszabb is a fázásnál – A hidegallergiáról

Radnai Anna         Címkék: betegség, hidegallergia, kiütés, orvos, védekezés 0 hozzászólás

Aki hidegallergiás, annak merő borzalom a tél, de egy hidegebb nyári délután is napokra tönkre tudja tenni a közérzetet. Szerencsére van mód védekezni ellene.

Szokásos pilatesedzésemre tartottam, bár be kell vallanom, hogy a tartós farkasordító hidegben nem kis lelkierő kellett ahhoz, hogy kirángassam magam otthonról. Az öltözőben hosszú időbe telt, míg sálaimból, sapkámból, kesztyűmből és a három pulóverből kihámoztam magam, és körbenéztem, hogy üdvözöljem a lányokat. Csak ketten voltunk az öltözőben, de Emmára alig ismertem rá. Testét csalánszerű kiütések borították, felém nyújtott kezét furcsán duzzadtnak láttam. "Ne ijedj meg, ez csak allergia" – mondta. "A főnöködre?" – kérdeztem. "Nem, a hidegre." "Ez sem rossz válasz…" – nevettem. Emmus azonban nem hagyta magát: leült a padra, és kiselőadásba kezdett."Négyéves koromban derült ki a baj egy balatoni fürdőzés közben, egy hűvösebb nyári napon. Pillanatok alatt tele lettem csalánkiütéssel, nehezen kaptam levegőt és – ahogy mesélik szüleim – össze is estem. Olyan szerencsém volt, hogy ott volt az üdülő orvosa, akinek az életemet köszönhetem. Azóta kerülöm a hideg vizet, telente mackónak álcázom magam, annyi ruhát tekerek a testemre. Tudom, hogy az allergiák között ez relatíve ritka betegség, de azért elég szép számmal akadtam sorstársakra is. Bár az én csalánkiütéseim ronda pirosak, de sosem viszketnek, a fodrászom – akinek képzelheted, milyen kellemetlen – kéz- és lábfeje ha megfázik, bedagad, nagy piros foltok jelentkeznek rajta, és viszket is. Azt mondja, jó egy órával előbb megy be az üzletébe, meleg vízben letusol, a kozmetikai részlegben még a jakuzziba is beül, és így, kábé fél óra alatt nála elmúlnak a tünetek.  

Mint kiderült, a sarki újságárus is sorstárs, aki eredetileg hentes volt, de a fagyasztott húsokhoz nyúlva mindig egyre intenzívebben jelentkeztek a tünetei, így pályaelhagyásra kényszerült. Olyat is hallottam – melegedett bele Emma a témába –, hogy valaki fagylalttól vagy hideg víztől fulladni kezdett. Jó kis krimit lehetne ebből írni, mi? Persze, azóta járok allergológushoz, próbálkozom homeopátiás szerekkel, és minden újdonságnak utánajárok az interneten is."Amikor legközelebb elmentem a háziorvosomhoz, szerencsére volt egy kis idő a beszélgetésre – ez a hideg egyik előnye, hogy legalább kevesebben várakoznak a rendelőben. Megkérdeztem tőle, mit tudunk ma a hidegallergiáról, és hogyan lehet védekezni ellene. Doki bácsim – aki szeret felvilágosító előadásokat tartani – azzal kezdte, hogy akinek ilyen van, legjobb, ha délre költözik. A rendkívül jó tanács után pedig a következőket tudtam meg tőle: a hidegre mint fizikai ingerre az érintettek szervezetében hisztamin szabadul fel, majd a bőrükön csalánkiütés és viszketés jelentkezik. Mint az allergiáknál általában, örökletes tényezők is szerepet játszhatnak, sőt itt is kutatják a stressz részleges hatását. A kellemetlen tünetek néha csak a végek keringésénél észlelhetők (ujjbegy, orrhegy), ilyenkor elsősorban ezeket kell védeni a hidegtől.A hidegallergia általában négy fok alatt jelentkezik, de van, aki számára a hőmérséklet-csökkenés csak relatív: akár egy hűvösebb nyári napon megejtett fürdőzés vagy szélroham is kiválthatja az allergiás reakciót. Ilyenkor a szervezetben a különböző immunfolyamatok a hideg hatására kicsapódó antitesteket hoznak létre, amelyek jelenlétét laboratóriumi vizsgálatokkal is ki lehet mutatni. Ha a jelenség hideg ital következtében áll be, az ajkak megduzzadnak, a garat nyálkahártyájának reakciója miatt légzési és nyelési problémák léphetnek fel. A betegségnek van öröklött és szerzett formája is, utóbbi 18–25 éves kor körül szokott jelentkezni. Néhány perctől akár néhány napig is tarthat a kellemetlen reakció. Kezelésénél elsőrendű szempont a hideggel való közvetlen érintkezés kerülése. A tünetek enyhíthetőek még a szokásos antiallergikumokkal: kalciumos pezsgőtablettával vagy injekcióval, második generációs antihisztaminokkal, és próbálkoznak olyan paramedcinális módszerekkel is, amelyek az immunrendszer áthangolására irányulnak.A ritkán jelentkező anafilaxiás sokk – ami minden allergia legsúlyosabb formája – beavatkozás nélkül akár halállal is végződhet. Hidegallergia esetén ez akkor fenyeget, ha az egész testet vagy annak jelentős részét éri hideg. Ilyenkor haladéktalanul az orvosi javaslatra elérhető, adrenalint tartalmazó injekciót kell alkalmazni. Az életmentő öninjekciózás után pedig azonnal orvoshoz kell fordulni.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés