free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A világ 5 legfurább építménye

Borsa         Címkék: abszurd, épület, fura, lista, öt 0 hozzászólás

Léteznek gyönyörű, grandiózus vagy éppen nagyon fura építészeti objektumok is, mi ez utóbbi kategóriából válogattunk. Listánkba a legabszurdabb ötöt tettük.

Az emberi találékonyságnak és fantáziának semmi sem szabhat gátat, még a fizika törvényei és a józan ész sem. De ennek persze csak örülni lehet, mert sok mindenről maradnánk le, ha cenzúrázni akarnánk az újító építészek őrült ötleteit. Például nem lenne gyanúsan uborka formájú felhőkarcolónk, vagy a pukkasztós nejlonlapot idéző üvegházkomplexumunk sem. Örüljünk nekik, és gyönyörködjünk bennük! Íme a szerintünk öt legmeghökkentőbb épület!

www.johnlumea.comAz önfenntartó uborka

Nahát, ki gondolná, hogy London is tud még meglepetéssel szolgálni, pedig tud ám. Sok-sok híres épülete mellett a mi kedvencünk egyértelműen a gyanús formai adottságokkal rendelkező, ellenben teljesen önfenntartó Mary Axe Tower. A felhőkarcoló egyesek szerint talpra állt bombára, mások szerint óriásuborkára hasonlít, de az asszociációk száma ebben a témában elég kiterjedt, úgyhogy ezt nem is forszíroznánk. A helyiek által gherkinnek is csúfolt irodaház 2004-ben nyitotta meg a kapuit, és Norman Foster építész fantáziáját dicséri.

www.telegraph.co.ukBuborékkertek

Az Eden Project névre keresztelt épületkomplexum valójában egy gigantikus üvegházat takar, bár kívülről úgy néz ki, mintha szappanbuborékokat és a csomagolóanyag gyanánt használt pukkantós nejlont keresztezték volna egymással. Az épület arculatán túl tekintélyt parancsoló méreteivel és éjszakai fényorgiájával is kivívja magának a figyelmet, funkcióját tekintve pedig dicséretes méretű és fajtagazdag növényvegetációt tart életben. Helyileg a brit Cornwallban fekvő Saint Austell mellett találjuk, és Nicholas Grimshaw építésznek jár az elismerés érte. 

http://en.wikimedia.orgLas Vegas-i lapostányér

Egy ovális lapostányér két oszlopra szúrva, ez maga a Las Vegas-i Fashion Show Mall, vagyis az egyik helyi pláza. Las Vegas több építészeti finomságot is rejt magában, de ez az épület eléggé meghökkentő látványt nyújt a feje felett elterülő cloud azaz felhő nevű óriási, 150 méter hosszú tetőstruktúrájának köszönhetően. Ez a fura tetőmegoldás mintegy 39 méterrel magasodik a tényleges épületegység fölé, és nemcsak meghökkentő, de funkcionál is: nappal árnyékot biztosít a lelkes shoppingolóknak, éjszaka pedig gigantikus kivetítőként üzemel. Maga az épület amúgy több mint 175 ezer négyzetméternyi alapterülettel rendelkezik, és nagyjából 200 méregdrága bolttal és divatbemutatók áradatával várja vásárlóit.

http://gospain.about.comNoé bárkája titánból

A bilbaói Guggenheim Múzeum a kortárs művészet fellegvára, és nem kevésbé elhanyagolható módon a kortárs építészet remekműve is. A legtöbben hajóra asszociálnak a látványa kapcsán, de ez a forma csak akkor kivehető, ha az egész épületet szemléljük, részleteiben csak egy absztrakt, kanyargós csillogó csoda. Helyileg a Bilbao városát kettészelő Nervion folyó partján fekszik úgy, mintha éppen a vízreszállásra készülne. Tükörszerű felületét a titánborításnak köszönheti, ami igen messziről is képes kierőszakolni a figyelmet magának. Az újraértelmezett múzeumművészet a kanadai-amerikai sztárépítész, Frank Gehry munkája.

Tökéletes palota a la Ferdinand Cheval

Ennek az építménynek nem is a formája, inkább a sztorija a furcsa, bár az épületre nézve azt gondolhatnánk, hogy egy dúsgazdag bibliakutató építtette hindu hercegnő kedvesének valamikor a XVIII. század derekán. Ez persze nem így történt, az épület ugyanis Franciaországban található, a legenda szerint egy szál ember, Ferdinand Cheval építette saját kezűleg, kövenként összehordva a hegynyi palotát. Ráadásul monsieur Cheval nem is építész, hanem egy eredetileg péknek tanult postás. Na most ezt bogozza ki valaki, mindenesetre az épület elképesztő, hangulatában egy hindu templomot idéz, bejáratán pedig egy tábla is tanúsítja, hogy egyetlen ember keze munkája ez az eklektikus tünemény.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés