free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mentőcsónak nélkül

Borsa         Címkék: dráma, kritika, mozi, premier, winslet-dicaprio 0 hozzászólás

Kate Winslet és Leonardo DiCaprio a Titanic óta nem játszottak együtt a vásznon, most ismét egy párt alkotnak, de még a fagyos óceánnál is zordabb vizekre eveznek.

 Sam Mendes rendező - aki egyébként az Amerikai szépséget és a Bőrnyakúakat is jegyzi - újra lelki mélységekbe merítkezik, és kiüresedett életeket vizsgál. A szabadság útjai című mozi Richard Yates nagysikerű regényének remek adaptációja; jó a sztori, jó a korrajz, jók a karakterek, és Mendes ügyesen válogatta a stábot is. Az idei Golden Globe-gálán a négy jelölésből egyet váltott szoborra - azt Kate Winslet vehette át elakadt lélegzettel -, de a nagyobbat szóló Oscar-ceremónián lehet ebből még díjeső is.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor ez az egy zavaró momentum kapcsolódik csak a mozihoz, méghozzá, hogy néhol érezhetően az Oscarra játszik, kacsingat, affektál, és próbál észrevétlenül hatásos lenni. Bár nem minden fronton tesz a hírhedt akadémia kedvére, azért érezhetően dörgölődzik kicsit, és ez bennünk bizony visszás érzéseket keltett. De a néhány sután teátrális jelenettől eltekintve alapjaiban megérdemel egy fejbiccentést a dolog, és a kellemetlen szájíz pár kocka után már el is ül.

www.cinempire.com

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a Winslet-DiCaprio páros telitalálatnak bizonyult, remekül működnek együtt a vásznon, pedig most sokkal keményebb feladattal kell megküzdeniük, mint egy "szimpla" hajótörés. Itt a sivár élet és az ismétlődő mindennapok börtönéből kéne kitörni, és legyűrni a középszerűséget. Főhőseink, Frank és April - akárcsak az Amerikai szépség karakterei - éppen a robbanás előtti, rezignált fázisban vannak, ők azonban az első lépéseket sem merik megtenni. Világéletükben különlegesnek tartották magukat, egymásra találásuk sorsszerű volt, aztán jött a rutin és a konvenció, a hétköznapok fogaskerekei pedig ledarálták őket is a valaha volt terveikkel, vágyaikkal együtt. Mint egy rossz álomból felébredve ott találják magukat egy külvárosi sablonházban - a beszédes Revolutionary Roadon -, két gyerekkel és unalmas hétköznapokkal. Időközben olyanná váltak, amilyenné soha nem akartak, a kétségbeesésnél tovább azonban nem jut egyikük sem.

www.cinempire.com

A történet szálaiból kibomló jellemrajzok és lelki mélységek már-már kétségbeejtően reálisak és átérezhetőek, míg a másik végleten ott van az az inzultációs faktor is, hogy ha valaki megelégszik a csupán hétköznapi, "normális" élettel, az szégyellje el magát... Mindenesetre a szembesítési szándék kitűnő, és megfelelő alapanyagnál célba is talál.

A karakterek megfestésén túl Mendes legnagyobb húzása Roger Deakins operatőr felkérése volt, akinek a neve így magában talán nem sokat mond, de például a Coen-fivérek is előszeretettel dolgoznak vele. Mivel a történet az 50-es évek Amerikájában játszódik, ezért az alaphangulatot az a kiégett, glamúros tónus adja, amit Deakins olyan zseniálisan fest meg.

www.cinempire.com

A szabadság útjai akár kordokumentumként is elmenne, de egy pszichológiai vagy párterápiás foglalkozás is használhatná oktatófilm gyanánt, a társadalmi betokozódás ellen küzdők alapmozija, bár sokkal finomabb eszközökkel dolgozik, mint tagtársai.

A lényeg viszont, hogy Kate Winslet és Leonardo DiCaprio neve hallatán ezután remélhetőleg már a nagy többségnek sem a Titanicban prezentált karlengetős jelenet fog eszébe jutni. Már ezért megérte!

A szabadság útjai / Revolutionary Road
Színes, feliratos amerikai-angol romantikus dráma, 2008
Rendező: Sam Mendes
Író: Richard Yates
Forgatókönyvíró: Justin Haythe
Zeneszerző: Thomas Newman
Operatőr: Roger Deakins
Producer: Bobby Cohen, Sam Mendes
Vágó: Tariq Anwar
Szereplők: Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Ryan Simpkins, Ty Simpkins, Kathy Bates, Kathryn Hahn, Michael Shannon
Játékidő: 112 perc
Bemutató dátuma: 2009. január 22.
Forgalmazza: UIP-Duna Film


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés