free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nicole: Magamért szavatolok!

- PészM -         Címkék: díva, nicole, szerep, színpad, transzvesztita 4 hozzászólás

Ha azt mondjuk, hogy transzvesztitának lenni szakma, akkor Nicole, a férfitestben élő díva igazán kiviszi a nőt a színpadra. Láttuk. A produkciót is, őt is. Interjú.

Nicole még decemberben vett le a lábamról, mikor egy lánybúcsún tátott szájjal figyeltük őt a színpadon. Míg a transzvesztita kollégák-kolleginák önironikus produkcióikkal velünk nevettek magukon, addig Nicole igazi, vérbő karnevált varázsolt a bárba a másodperc törtrésze alatt. Érdekelt, hogy mit gondol erről a furcsa kontrasztról, hogy csak az alkalom szüli-e a dívát, és miért lehet, hogy annyira toronymagasan kiemelkedik a pályatársak közül… Szóval hogy mi a titka ennek a hamisítatlan profizmusnak.

Nicole: - Ha azt mondjuk, hogy transzvesztitának lenni egy szakma, akkor annak nagyon sok al- és mellékága van. Hogy egy előadó mennyire veszi komolyan magát a produkcióban, amit csinál vagy éppen megél, az sok minden függvénye, például a műsorszámé. Hiszen sokan úgy határozzák meg a transzvesztitát, mint egy olyan férfit, aki női ruhába bújik, előad egy nőt, de kikacsint a szerepéből. Ez is egy része ennek a szakmának – ahogy mondtam: számtalan szegmense van. Rám kifejezetten nem ez a típusú előadásmód a jellemző, de előfordul olykor, ha a produkció éppen ezt kívánja meg. Én jobban szeretem a NŐT kivinni a színpadra.

fotó: Oleg Borisuk

Borsa: - De mégis, ez minek a függvénye? Hogy mennyire erős az illető női identitása? Vagy egyszerűen csak jobb színész vagy?
 - Nem, ez arról szól, hogy mit szeretnél megjeleníteni. Az elgondolástól függ minden, hiszen a sminkkel már karaktert formázol. Függ attól is, hogy milyen mimikát használsz, amivel éppen erősíted vagy tompítod. Sokszor már a ruhaválasztásnál eldől minden: hogy komikusabb vagy dívásabb leszel-e.

Képzett és gyakorlott sminkes vagy. Praktikus okokból?
- Részben igen, de más sminkesnek lenni, és más színpadi sminket készíteni.

Miért, titeket nem sminkelnek ki előadás előtt?
- Nem hát. A sminkjét mindenki maga csinálja. Hiszen attól függően készíti el, hogy mit visz ki a színpadra. Ha például öregíteni vagy keményíteni akarom az arcom, akkor abba az irányba kell elvinni. Fontos tudni, hogy a saját arcodat hogyan lehet pozitív vagy negatív irányba torzítani. Ez maximálisan személyre szabott és egyéni dolog.

Te ezekből a munkákból is élsz, vagy ez csak szerelem, hobbi?
- Nekem minden munkám szerelem. 18 éves korom óta fotózok, a sminkelést négy éve csinálom, és tíz éve dolgozom transzvesztita előadóként, azaz tíz éve élek ebből is.

fotó: Oleg Borisuk

Az utóbbi időben több népszerű tévéműsorban is szerepeltél. Mennyire érezted, hogy gúzsba kötnek a sztereotípiák, és mennyire feleltél meg ezeknek?
- A Hal a tortán adásaiban kifejezetten törekedtem arra, hogy teljesen kiaknázzam ezt a klisét. Nyilván azért is, mert a műsorban ilyen még nem volt, tehát úttörő vállalkozásnak számított a maga módján. A külsőségekre nagyon figyeltem, ez igaz, de hát a személyiségem olyan, amilyen, abban semmi trükközés nem volt. Ilyen vagyok. Ettől függetlenül ez nem olyan volt, mint egy színpadi előadás, hiszen a műsorban sokkal inkább érvényesülhetett a saját egyéniségem, míg a show-ban az ember azért alá van rendelve a produkciónak.

Hogy érzed, mekkora felelősség volt a válladon, és ez mennyiben nehezítette meg a dolgodat – nyomasztott-e egyáltalán?
- Nézd, én magamért szavatolok. Amiről te beszélsz, az bennem nem volt meg. Legalábbis a műsor előtt és alatt nem. Aztán számos olyan visszajelzés érkezett és érkezik a mai napig, hogy párbeszédeket sikerült elindítani ezzel, volt, aki nagyon szimpatikusnak talált, és így vált a saját családján belül nyitottabbá és elfogadóbbá a témában. De nekem ez csak utólag esett le.

fotó: Oleg Borisuk

Akár a tévészereplésektől is eltekintve: szerinted ez bátorság? Vagy csak a művészi megmutatkozás, a szereplési vágy ennyire erős benned?
- Lehet, hogy csak vakmerő vagyok… Sajnos mostanság egyre nagyobb teret hódítanak a minél szélsőségesebb eszmék. Persze a bátorság és a vakmerőség nem ugyanaz. De igazából az van bennem, hogy ha meghívnak, mert úgy érzik, hogy van ennek létjogosultsága, és kíváncsiak rám, akkor örömmel elvállalom az ilyen felkéréseket. De nagyon kritikus vagyok magammal minden szempontból. Többek között ezért is utálom magam visszanézni – az már mindig egy másik keret.

fotó: Oleg Borisuk

Neked ki A FÉRFI és A NŐ? De Monroe-t nem ér mondani… csak az élő felhozatalból!
- Olyan nincs, hogy nem játszik! Azért nem tudok mást mondani, mert én mindent tőle tanultam, egyrészt. Másrészt pedig, ha megnézed, mindenki vagy Monroe, vagy Dietrich köpönyegéből bújt elő. Minden sztár az egyikhez vagy a másikhoz nyúl vissza máig is. Nem zárjuk ki. Szóval Monroe.

De mondjuk Madonna-fan vagy?
- Bírom Madonnát, de ő is – a saját személyiségét és arcát hozzáformálva –folyamatosan újraértelmezi Monroe-t.

És pasiba'?

- Most inkább külsőt vagy inkább kisugárzást nézünk? De ha összetesszük, és a nagy egészet nézzük, akkor… Brando. Az újabbakból talán Hugh Jackman.

1. Nicole: Magamért szavatolok!
2. GyerekkérdésLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés