free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sárgabarackos csirketajine

Ízbolygó         Címkék: csirke, ízbolygó, kuszkusz, sárgabarack, tajine 0 hozzászólás

Kuszkuszos, húsos, fűszeres-olívás finomságból sosem elég. Mi a mediterrán konyha ízeivel intünk be az unalmas télnek, és aki jót akar, követi a példánkat.

Marokkó a földrajzi helyzetéből kifolyólag egy nagy átjáróház volt. Hódítók, utazók, jöttek-mentek, el- és visszafoglalták, mindeközben a marokkói konyha igazi multikulti lett. Keverednek benne az európai, afrikai és közel-keleti fűszerek, ízek, rengeteg gyümölcsöt esznek, és naaaagyon sok kuszkuszt. A kuszkuszról már korábban szólottam, most egy kuszkuszalapú ételt mutatnék be, a tajine-t.



A tajine egy csúcsos, "sapkás" (fedeles) cseréptál, aminek a sapkája nyitott, ezáltal nyomáscsökkentő szerepet tölt be. A tajine (tázsin) nemcsak az edény neve, amiben készül, hanem az ételé is. Ez gyakorlatilag egy lassan készülő ragu, ami készülhet bárányból, csirkéből, halból, marhából is, sokszor használnak gyümölcsöt is hozzá. Jellemző fűszerei a fokhagyma, római kömény, gyömbér, bors, sáfrány, kurkuma, fahéj, koriander és igen gyakran a lesózott citrom (lásd korábban itt).

Ha pedig nincsen spéci tajine-edényünk, ez az aprócska tény ne riasszon vissza senkit, hiszen alufóliából remek kürtőt lehet hajtogatni. Ezt pedig az edényünkre téve, ha nem is olyan faintos, mint az eredeti, de funkcióját tekintve közel azonos minőségű végeredményt lehet vele produkálni.

Sárgabarackos csirketajine

Hozzávalók


1 nagy csirke (1,5 kg körüli) darabolva vagy felső combok és mellek, ahogy szeretjük
6 gerezd fokhagyma 

50 dkg aszalt sárgabarack
3 fej hagyma
6 pácolt citrom csíkokra vágva
4 cm őrölt gyömbér

1 mk. római kömény összezúzva
1 mk. kurkuma
1 rúd fahéj vagy néhány csipet őrölt fahéj
2-3 dl fehérbor 

friss koriander vagy petrezselyem 


frissen őrölt bors
olívaolaj

A csirkedarabokat sózom, borsozom, majd kevés olajat hevítek egy vas- vagy sima, relatíve magas falú lábasban, és a fűszereket, úgymint római kömény, kurkuma, fahéj, gyömbér kevergetve megpirítom, majd rádobom a hagymát, később a fokhagymát, majd a csirkéket is. Ez utóbbit minden oldalán megpirítom. Felöntöm a fehérborral, hagyom, hogy felforrjon, majd hozzáadom a sárgabarackot és a pácolt citromot. Sózom, borsozom. Szerencsések erre ráteszik a tajine tetejét, kevésbé szerencsések "kürtőt" hajtogatnak alufóliából, és azzal fedik le az ételt.



Közepesnél kicsit gyengébb lángon főzzük legalább 45 percig. Akkor megkóstoljuk, milyen az íze, állaga. Ha sűrűbb szaftot szeretnénk, és a hús már omlik, akkor a húst  ki kell venni, és úgy kell tovább forralni! Kuszkusszal tálaltam. Tálaláskor frissen vágott korianderrel, aki nem szereti, petrezselyemmel szórja meg!

A kuszkusz főzése

A kuszkusz mennyiségéhez kétszeres mennyiségű vizet használok. Kevés sóval felforralom a vizet, majd leveszem a lángról, és belekeverem a kuszkuszt. Néhány percenként átforgatom, hogy ne legyen csomós. A végén adok hozzá olívaolajat vagy vajat.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés