free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A budapesti zsinagógák titkai

Borsa         Címkék: budapest, épület, templom, zsidó, zsinagóga 0 hozzászólás

A hétköznapi rohanásban nincs az ember lányának ideje betérni egy-egy szokatlan épület udvarába. Pedig sok kincsre bukkanhatnák. Ne menj mellette: zsinagógák.

Be kell vallani, sok templom van Budapesten. Ilyen is, olyan is, kicsi is, nagy is. Sokszor kaptam már fel a fejem egy-egy gyönyörű torony láttán, ámultam el egy szép rózsaablakon, gondolkoztam el egy festményen vagy színes feliraton. A zsidó templomok is ugyanúgy jelen vannak a városban, mint a többi történelmi vallás kultikus épületei. De a zsinagógák valahogy rejtőzködnek a város falai közt, mintha egy kicsit szégyellősek lennének – pedig nem kéne nekik, mert nagyon szépek. Persze a Dohány utcai zsinagógát így is mindenki ismeri, bár az sem egy sugárútra néz, és a fekvését sem nevezhetjük központinak. Sok budapesti nem is sejti, hogy a zsinagógák milyen csodálatos építészeti remekművek, azt meg még kevesebben gondolják, hogy milyen sok van belőlük. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy már nem mindegyik üzemel templomként, és szerintem a méltán méltatlan raktár ugyanolyan furcsa megoldás, mint a rehabilitációs központ vagy a televízió stúdió.


Nézd meg a zsinagógákat!

A zsinagóga szó jelentése a 'gyülekezés háza'. Az intézmény hagyományos feladata a közös ima, a Tóra tanulmányozása és a tanulás. A zsidó vallás templomai tehát mindig is oktatásközpontúak voltak, több, ilyen célra emelt épülettel a közvetlen közelben. A Talmud szerint a zsinagógát a város legmagasabb pontjára kell építeni, de a Szentföldön kívül sok templomot a város szélén húztak fel. A homlokzat mindig keletre, Jeruzsálem felé néz, a bejárat pedig soha nem nyílhat közvetlenül az utcáról – a szabályok néha szokatlan építészeti megoldásokat eredményeztek, például a Dohány utcai zsinagóga bejáratának elhelyezkedésénél is.

A nagy

A Dohány utcai a világ második és Európa legnagyobb zsinagógája. A telek, amelyen áll, báró Baldácsy Antal tulajdona volt, aki 1837-ben 32 évre bérbe adta a területet a hitközségnek. Azért bérbe, mert abban az időben a zsidók Pesten nem rendelkezhettek ingatlannal, így vallási és kulturális rendezvényeiket bérházakban voltak kénytelenek megtartani. 1845-ben mégis sikerült elérniük, hogy erre a helyre zsinagóga épüljön. Az építkezés állítólag rekordgyorsasággal zajlott, míg más források szerint bőven akadtak olyanok, akik szerint túl sok volt a hat év.A hagyományokat követő, de azokat mégis liberálisan kezelő nagyzsinagóga akkoriban nem nyerte el mindenkinek a tetszését: sokan felháborodtak a belső tér elrendezésén. Mindenesetre 1859-re Ludwig Förster tervei alapján elkészült a több mint háromezer főt befogadó templom. Egy-egy padon, az úgynevezett öröküléseken felirat olvasható, azoknak tiszteletére, akik hozzájárultak a zsinagóga építéséhez, karbantartásához. Az épület belső tere 1200 négyzetméter, tornyai 43,61 méter magasak, a tornyokon lévő órák számlapjának átmérője 1,34 méter. A templomban hangversenyeket is tartottak, orgonáján maga Liszt Ferenc is játszott, falai között 1861-ben Széchenyi Istvánra, 1894-ben Kossuth Lajosra emlékeztek. Az épület 1931-ben revolveres gyilkosság tanúja volt, 1938-ban kézigránátot dobtak a belőle kifelé igyekvők közé, 1944-ben pedig ezreknek adott menedéket.A zsinagógát a II. világháborúban huszonhét találat érte, azóta teljesen felújították, és a szomszédos Zsidó Múzeummal együtt látogatható. Ezt a templomot a budapesti turisztikai látványosságok egyik meghatározó elemeként szokták említeni, sok külföldi meg is nézi, de a Halászbástya, a Mátyás-templom és a Citadella még mindig uralja a terepet. Pedig az épület kihagyhatatlan, mert már a külső homlokzat is lélegzetelállító.  

A kicsi

A Rumbach Sebestyén utcai "kiszsinagóga" 1869 és 72 között közadakozásból épült, az osztrák Otto Wagner tervezte, aki a bécsi szecesszió vezető alakja volt. A zsinagóga magas lakóházak között bújik meg, de nem nehéz megtalálni, mert két, minaretre emlékeztető tornya elárulja.A templom a 60-as évekig működött, majd évtizedekig elhanyagolták. A 90-es években felújították, 2006 óta a Budapesti Zsidó Hitközség tulajdona, azóta látogatható.

1. A budapesti zsinagógák titkai
2. Az ortodox, a középkori és a többiekLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés