free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alaprizottó, zöldborsóval

Borsa         Címkék: főzés, recept, rizottó, rizs, zöldborsó 0 hozzászólás

Sok étteremben a mai napig rizses húst készítenek rizottó címén, de most itt a lehetőség, hogy megtanuljuk, mi a különbség a két étel között.

Borsastylist úgy egy éve kér, könyörög, nyafog Borsamunkatársnak, hogy készítsen rizottót, kollégánk pedig hárít. Az igazság az, hogy gyerekkorában náluk valami miatt (sznobság?) a rizses húst hívták rizottónak, na jó, nem a menzai változatot, hanem a zöldségekkel kevert, reszelt sajttal megszórt kiadást. De a lényeg, hogy így is, úgy is utálta. Ennek megfelelően akkor sem kóstolta soha, amikor már birtokában volt annak az alapinformációnak, hogy a rizottó nem egyenlő a rizses hússal. Egyszerűen nem érzett vágyat rá, hogy egyen belőle, még akkor sem, amikor egy meglehetősen jó, Velencéhez közeli étteremben vacsoráztak, és asztalszomszédja elégedett sóhajok kíséretében lapátolta a vargányás rizottót.


Itt megnézheted, hogyan készül a rizottó

Aztán persze megtört a jég, amikor egy dalmát halászfaluban egyszerűen nem volt más választása, mint a tenger gyümölcseivel készült rizottó, ha nem akart éhen halni. Meg kell hogy mondjuk, kevés étel esett neki annyira jól, mint a tinta színezte, fele rizs-fele herkentyű rizottó. Azóta legalább nem utasítja el teljesen, bár igazából nincs folyamatosan napirenden az otthoni készítése. És ezt a családtagjai sem nagyon bánják. Viszont most már megesett a szíve Borsastyliston, és főzött neki egy egyszerű változatot, amit csak zöldborsóval dúsított, de arra tökéletesen megfelelt, hogy az elkészítés módjával megismerkedhessen.

A rizottókészítés nem bonyolult, csak helyhez kötött, amíg fő, folyamatosan mellette kell állni, nem lehet közben teregetni, telefonálni vagy regényt olvasni. Viszont cserébe 25 perc alatt elkészül, és ízesítéstől függően megállja a helyét előételként és főételként is. Amit még érdemes tudni, hogy ezt az ételt nem lehet elkészíteni B minőségű rizsből, sőt, ha lehetséges, mindenképpen úgynevezett rizottórizst használjunk hozzá. Általában kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben, csak alaposan körül kell nézni a polcokon.



Az alaplé helyettesíthető kockából készült levessel is – lehet zöldség vagy húsleves, de akkor gyakorlatilag nem kell sózni az ételt. Ha alaplével dolgozunk, akkor azt sózzuk meg a felmelegítés folyamán. Az eredeti rizottó nem nélkülözheti a parmezán sajtot, de ha minimál változatban gondolkodunk, akkor egy közepes minőségű, ám erős ízű sajt is megteszi. A receptben írt zöldborsó helyettesíthető más zöldségekkel, gombával, apróra vágott hússal – de létezik olyan iskola is, amelyik az elkészült rizottót később keveri be a megpárolt/pirított egyéb hozzávalókkal. A rizottó sosem lehet száraz, pergő szemű, sokkal inkább kicsit ragacsos, krémes állagú. A kényelmes munka érdekében mindent készítsünk a kezünk ügyébe.

Így készül

Egy liter alaplét forrpontig melegítünk, és a tűzhelyen folyamatosan melegen tartjuk. Közben egy kis fej hagymát kockára vágunk, és kétdekányi vajon pirítani kezdjük. Még mielőtt színesedni kezdene, rászórunk húsz deka rizottórizst, majd pár perc kevergetés után, amikor már átforrósodott, de még nem pirul, felöntjük két deci száraz fehérborral. Folyamatosan kevergetjük, és amikor a folyadék eltűnt, rászórunk tíz deka fagyasztott vagy friss zöldborsót. Átkeverjük, majd egy szűk merőkanálnyi alaplét öntünk rá, közepes lángra vesszük, és addig kevergetjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja.



Ekkor új adag lét öntünk rá, és kevergetjük tovább. Ezt addig ismételjük, amíg a folyadék tart. A főzés előrehaladtával a rizs egyre lassabban szívja be a folyadékot, de mi csak kevergessük türelmesen. A végén a rizsnek kicsit rágósnak (al dente) kell lennie, úgy, hogy közben az egész ételnek az állaga krémes legyen. Az utolsó merőkanál levessel együtt hozzáadunk egy fél marék, nagyon finomra vágott petrezselymet, ugyanannyi reszelt parmezánt és egy kevés őrölt borsot. Amint elkészült, azonnal tálaljuk. Csak frissen jó!


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés