free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Letenni a kést

pszichologus@borsa.hu         Címkék: falcolás, kés, konfliktus, probléma, pszichológus 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Tita!

Én fősulira járok, és már fél éve nem tudok kikerülni abból, hogy sebeket ejtek magamon. Először azért tettem, mert nagyon dühös voltam magamra, és valahogy hirtelen felindulásból ez jött. Aztán egyre többször tettem ezt – főként, amikor ideges voltam. De valahogy huzamosabb ideig sose tudtam abbahagyni. Most pedig már egyáltalán nem vagyok képes letenni a kést… Valahogy mindennap szükségem van rá… Bár már lebuktam két barátnőm előtt, akik véletlenül meglátták a sebeket, és megígértem, hogy többé nem teszem, ez valahogy mégsem megy, és nem értem az okát.

Üdvözlettel: Ági

Kedves Ági!

Azt írod, hogy "hirtelen felindulásból", az önmagad iránti tehetetlen dühből kifolyólag nyúltál először a késhez. Aztán, mivel rövid távon valamilyen előnyt jelentett, a falcolás rögzült mint a problémamegoldás egyik lehetséges és használható eszköze. Most már abba sem tudod hagyni.

Több gond is felmerül ezzel kapcsolatban: ha a csuklómetszés valóban képes lenne hosszú távon kezelni és feloldani a konfliktusokat, akkor nem volna szükséged arra, hogy egyre gyakrabban sebeket ejts magadon. Vagyis igaz lehet, hogy a vágások, a fájdalom és a vér látványa az adott pillanatban akár megnyugtatóan hathatnak, hiszen elterelik a figyelmet az alapproblémáról, illetve utat engednek a felgyűlt indulatoknak, hosszú távon azonban akadályozzák, hogy az ember úgy istenigazából szembenézzen azzal, hogy mi is a gondja önmagával.

Azt is mondhatnám, hogy a falcolás a belső, érzelmi problémákat a test síkjára tereli át (ami eddig odabent fájt, fájjon inkább csuklótájékon, az legalább könnyen megragadható, ápolható, lemosható, beköthető – a kapcsolati és egyéb lelki problémák ennél kicsit bonyolultabbak). Úgy tűnik, hogy a valódi gondjaidat egyelőre nem tudod vagy nem akarod megfogalmazni – a leveledben sem ejtesz szót arról, hogy ki vagy, hogy élsz, és a falcoláson kívül milyen nehézségeid adódnak –, így kézzelfogható megoldást sem írhatok azokra.

Néhány dolgot mégis megemlítenék, hátha "betalálok". A rendszeresen falcolók többnyire számos, egyéb problémával küzdenek. Ezek közül a leggyakoribb a bizonytalanság: nem tudják, kicsodák ők valójában, egyszer így döntenek a céljaikkal, identitásukkal vagy akár az emberi viszonyaikkal kapcsolatban, egyszer amúgy. Sokszor rettegnek attól, hogy elhagyják őket, de a kapcsolataikban nem egyszer úgy viselkednek, mint akik provokálni szeretnék a szakítást. Szeretetre és biztonságra vágynak, ugyanakkor "veszélyesen" élnek, sokuknak vannak drog- vagy alkoholproblémái, étkezési zavarai és egyéb függőségi tünetei. A falcolás hátterében gyakran az önmagukkal szembeni dühös indulat áll, illetve a belső ellentmondások, például a szeretet és a gyűlölet közötti ingajárás miatti erőteljes szenvedés (máskor viszont roppant üresnek és depressziósnak érezhetik magukat, és azért sebesítik meg az alkarjukat, hogy egyáltalán érezzék, hogy léteznek).

A belső problémák, az érzelmek és indulatok megfelelő kezelése tanulható. Hasonló jellegű problémákkal egyéni és csoportos formában, térítés nélkül például a Nap Kör Mentálhigiénés Alapítvány foglalkozik. A honlapjukat itt találod: www.nap-kor.hu, illetve ide írhatsz nekik, ha szeretnél bejelentkezni a VIII. kerületi Nap utcában található ambulanciájukra egy személyes elbeszélgetésre: napkoralapitvany@freemail.hu.

Mivel a falcolás csak az egyik tünete egy komplexebb problémacsoportnak, a pszichoterápiát feltétlenül ajánlom. Mindehhez sok sikert és kitartást kívánok, üdvözlettel:
Fiáth Tita


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés