free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nincsen baj

Borsa         Címkék: bëlga, formabontó, kritika, lemez, pendrive 2 hozzászólás

Magyarország legkomolytalanabb hiphop formációja, a Bëlga új lemezzel rukkolt elő. Bár az anyag nem új, és lemezből egy szálat sem találunk, ne aggódjunk, nem vagyunk megvezetve!

A Bëlga zenekar születése - alapítói okiratuk tanúsága szerint - 1998-ra datálható, bár első lemezük csak 2002-ben jött ki a találó Majd megszokod címmel. Hatásos volt a bemutatkozás, mert igencsak intenzív érzelmeket kavart mindenfelé, az intellektuális hiphop és a cinikus posztunderground vegyülete - elképesztő módon ugyan, de - működött. Két év múlva már az egyik legnagyobb nejlonzacskó-kapacitással rendelkező áruházlánc ajánlkozott fel egy terjesztési szerződéssel, így a gazdaságos kék-fehér mosópor mellé a Jön a Gólem! lemez is rendre a bevásárlókocsikban végezte.

www.csababrindza.hu

Közben persze rengeteg kritika is érte a fiúkat, hogy szövegeik erősen piros karikás volta miatt családi autókázások alkalmával egyáltalán nem használhatóak, mert a nagyi kapásból szívinfarktust kap, a lurkók szókincse pedig nyolcéves korukra már simán vetekszik majd egy börtön járta gettóhuszáréval. Így született meg 2005-ben a Bokorpuszta és a Zsolti, a béka dupla lemez, utóbbi természetesen a gyermekbarát dalokat tartalmazza.

www.csababrindza.hu

Legutoljára 2007-ben lepett meg minket új koronggal az együttes - Zigilemez -, és ehhez kapcsolódó turnéjukon vették fel azt a majd kétórányi hanganyagot, ami a most feldobott kiadványra is rákerült. Nem húzzuk tovább az idegeket és lerántjuk a leplet a titokról: valóban ne egy lemezre készüljünk, a pofás kis tok ugyanis egy dizájnos pendrive-ot - memory stick vagy tollmemória, kinek hogy szimpatikus - rejt magában. A zenekartól nem ez az első formabontó megoldás, lehet neki szájat húzni, de tulajdonképpen nagyon ötletes és praktikus a dolog. Senkit sem akarunk megijeszteni, de bizony ez lesz a jövő, ahogyan annak idején a simogatni való, ellenben méretes "bakelitek" - vinyl - is kimentek a divatból, úgy a CD-k kora is lassan leáldozóban van.

www.belga.hu

A kiadvány másik finomsága egy impozáns kis füzet, mely Brindza Csaba elsőrangú turnéfotóiból válogat. Az aprócska adathordozóra 21 szám került a koncertlemezeken szokásos visításokkal, bakikkal és átkötőszövegekkel. A hiphop műfaj eredetileg ugye nem kedvez az ilyen típusú kiadványoknak, ezt elég könnyű belátni, hiszen nem a hangszeres virtuózkodás meg az improvizációs készségek fitogtatása van előtérben. Itt viszont a fiúk állandó hangmesterük, DJ Titusz mellé rendre hívnak zenészeket is, akik élőben tolják az alapokra a néhol funkosabb, néhol rockosabb témát.

A fő zenei magot a legutolsó Zigilemez dalai adják, de a korábbi korongok is kielégítően képviseltetik magukat, kivéve a Jön a Gólem!-et, mert erről csupán az Új világ és a kultikus Az a baj című nóta került fel a pendrive-ra.


"Egy újabb kiadvány szeretettel a Bëlga zenekartól. Ez egy koncertlemez. 2 órás. Pendrive-on, ami jobb, mint egy újraírható cédé" - olvashatjuk a borítón, és bár ez a kétségtelenül előnyösebb adathordozó semmi extrát nem kapott, mégis valami fura kiválasztottságérzés csap meg minket, mikor először kézbe fogjuk. Tökéletesen formabontó megoldás egy tökéletesen formabontó csapattól, és kivételesen még bajunk sincs vele...

Bëlga: Élő 2008
Kiadja a 1G Records
Megjelenés dátuma: 2008 vége


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés