free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Valami van a levegőben

Ádám Péter         Címkék: egészség, gáz, levegő, por, szmog 0 hozzászólás

Nemrégiben szmogriadó volt Budapesten, és az emberek nem igazán vették komolyan. Azonkívül, hogy a szmog egy ötletes mozaikszó, van miért tartani tőle.

Szmogriadó volt nemrégiben Budapesten, aminek következtében egyrészt korlátozták a város autóforgalmát (páros napon páros rendszám, páratlan napon páratlan), másrészt pedig iszonyat egészségtelen levegőt lélegezhettünk be, amikor éppen az utcán volt valamilyen dolgunk. Nem mintha a levegő egyéb napokon kellemes tisztaságú lenne, de amikor szmog lepi el a várost, a belélegzett anyagok különösen ártalmasak tudnak lenni, rövid és hosszú távon egyaránt.

A szmog tulajdonképpen egy ötletes mozaikszó, ami az angol smoke (füst) és fog (köd) szavakból lett összerakva, magyarul tehát füstködöt jelent. És mint az a névből szépen kiderül, a szmog legfőbb okozója a füst, vagyis a különböző égéstermékek, amelyeket mi mindannyian közös erővel állítunk elő. Égetünk benzint és dízelolajat, szenet, fát és minden egyebet. Persze utazni, azt kell, meg fűteni sem árt, főleg így télen, ráadásul a már krónikus gázhiány miatt az erőművek kőolajégetésre álltak át, ami persze megint csak nem tett jót a levegő frissességének. Egy jófajta szmoghoz tehát szükség van a fentebb felsorolt anyagok intenzív elégetésére, egy jókora adag porra, szélcsendre, magas légnyomásra, dús páratartalomra és hidegre. Mindez most szépen össze is jött Magyarországon.A tiszta levegőben szinte csak nitrogén és oxigén kéne hogy legyen, na meg egy kis szén-dioxid, argon és pára. Igen ám, de ezt a fajta légköri idillt minden városlakó örökre el is felejtheti, ugyanis a városi levegő jócskán zsúfolva van olyan anyagokkal, amelyeknek amúgy semmi keresnivalójuk nem lenne az atmoszférában. Van itt nekünk szén-dioxid (az eredeti mennyiség többszöröse), metán, szénmonoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid és ózon is. Persze ezek csak a gázok voltak, a levegőnk ugyanis tartalmaz még apró részecskéket szálló por formájában, ezek szintén a különféle anyagok égetésével keletkeznek. Van tehát minden, ami csak szemnek és szájnak (szó szerint) ingere lehet, és mindezt csak egy átlagos hétköznapon lélegezzük be.

www.daylife.com

Amikor pedig beüt a szmog, akkor aztán végképp elszabadul a légköri pokol. A szél hiánya  és a magas légnyomás miatt a már amúgy is nagy mennyiségben található égéstermékgázok, korom és por szépen felhalmozódnak a légkörben, majd lassan elérnek egy bizonyos telítettségi szintet. Na, ekkor a hideg és a pára miatt a gázok úgymond kondenzálódni kezdenek, vagyis lecsapódnak a korom és a por által szolgáltatott szilárd részecskéken. Röviden a gázokból valamilyen folyékony cucc képződik, hasonlóképpen, mint amikor a leheletünk lecsapódik az autónk hideg ablakaira. A legproblémásabb ezek közül  a kén-dioxidból keletkező kénsav/kénessav, ami a ködképződés egyik fontos alkotóeleme lesz. Ezt a fajta szmogot amúgy London típusú szmog néven szokás emlegetni.

De hogy az amerikaiak le ne maradjanak, létezik már egy Los Angeles típusú szmog is, ami egy kimondottan nyári jelenség. Ehhez a remek kis szmoghoz ugyanis napsütésre van szükség, mivel itt az UV-sugárzás az, ami beindítja a szmogosodást a kipufogókból kiözönlő gázok segítségével. Itt a sugárzás hatására nitrogén-dioxid és ózon jön létre, amelyekből aztán különféle szabadgyökök keletkeznek, szél persze sehol, és már kész is a szmog. Los Angeles ugyan messze van, de a városról elnevezett szmogot azért mi is "élvezhetjük" nyaranta, miután 1985-ben már minálunk is megjelent.A szmog azonfelül, hogy ronda és büdös, még az egészségünket is alaposan tudja károsítani, csak úgy, ráadásként. Ami a szálló port illeti, önmagában is "remek" kis betegségeket tud okozni, mivel a részecskék méretüktől függően ügyesen behatolnak a tüdőnkbe, ahol egyrészt csökkentik annak működését, másrészt pedig hozzájárulnak az asztma, sőt a tüdőrák kialakulásához is. Az apróbb szemcsék pedig simán áthatolnak a sejtek membránjain, és így a vérkeringésbe kerülve más szerveket is célba vehetnek. Például kiderült, hogy az apró szállópor-részecskék az Alzheimerhez igencsak hasonló károkat okozhatnak az agyban. Persze a por mellett még ott vannak a különböző gázok is, amelyek közül a nitrogén-oxidok és az ózon alsó és felső légúti megbetegedéseket okoznak, ráadásul súlyosbítják a hörghurut és az asztma tüneteit is. Ha pedig a kén- és a kénessavat lélegezzük be, akkor szintén garantálható valamilyen légúti megbetegedés.

http://grundaktiv.hu

Persze mint mindig, most is az idősebbek és a kisgyerekek isszák meg a szmog levét, ugyanis a már amúgy is légúti betegségektől szenvedők mellett ők a legveszélyeztetebbek a gyengébb immunrendszerük miatt. Mindennek a tetejébe a szmog ellen nincs orvosság, amit tehetünk (a forgalom csökkentése és szélért imádkozás mellett), hogy minél kevesebbet tartózkodunk odakint, főleg a kicsiket kell ilyenkor bezárva tartani, mivel ők alapjáraton alacsonyan tartózkodnak, pont ahol a legnagyobb a szállópor-tartalom. Ha mindenképp utcára kell vinni őket, akkor ajánlott felkapni a gyermeket, hogy minél magasabban legyen. Megoldás lehet még a bringások által használt maszkok felvétele, ilyeneket már egyre sűrűbben láthatunk a nyugati nagyvárosokban közlekedők arcára installálva.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés