free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Welsh rabbit (rarebit)

Borsa         Címkék: cheddar, pirítós, recept, trappista, welshrabbit 0 hozzászólás

A welsh rabbit nem igazán ínyenc vagy különleges étel, viszont annál finomabb. Valójában sajtos pirítós kenyérről van szó, de azért van hibalehetőség.

Már megint kiderült, hogy olcsó húsnak híg a leve, avagy rossz sajtból készül a legjobb rágógumi, de mielőtt ezzel foglalkoznánk, nézzük a furcsa elnevezést. A rarebit szó sajtos pirítóst jelent. A rabbit szó pedig nyulat. A welsh rabbit – azaz walesi nyúl, viszont azt a sajtos pirítóst, amelyet rarebitnek neveznek. Világos, ugye? Hogy melyik kifejezés volt előbb, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz, arra talán csak Nádasdy Ádám tudna válaszolni, mindenesetre mi walesi nyúl munkanéven emlegettük.

http://hu.wikipedia.org

Valóban sajtos pirítós kenyérről van szó, nem pedig melegszendvicsről, azaz a rakománya nem sül együtt a kenyérrel, hanem az elkészült sajtkrémet kenik rá a szárazon megpirított szeletekre. A szaftos kenőcs egy kicsit átitatja a talapzatot, sós, csípős, forró, úgyhogy kifejezetten jólesik egy téli vasárnap reggelen. Három kötelező hozzávalója van: a sajt, a vaj és a sör, innentől már mindenki maga garázdálkodhat egyéb ízesítőkkel, úgymint mustár, bors, paprika és egyebek. A kenyér is lehet akár fehér, akár barna, mi ez utóbbit választottuk, szerintünk ízben ez passzol jobban a sajtkrémhez. Már ha sikerül hibátlanul elkészíteni.Az a helyzet ugyanis, hogy az eredeti recept cheddar sajtot ír elő, ez az a sajtféle, amelyből a legtöbb fogy  Nagy Britanniában. Viszonylag magas a zsírtartalma, ezért remekül olvad, és karakteres íze alkalmassá teszi mindenféle szószok, mártások ízesítésére. Ott, mármint Angliában abszolút tömegtermék, az egyik legolcsóbb sajtféle. Nem így itthon – de ez érthető. Éppen ezért, amikor a sajtospultban megláttunk egy szép darab, Lengyelországból érkezett, sárgás, kicsit lukacsos trappista sajtot – aminek szintén elég magas a zsírtartalma –, úgy gondoltuk, hogy éppen jó lesz a cheddar helyettesítésére. Nos, tévedtünk. Tény és való, hogy nem kértük el a sajttömb csomagolását, nem ellenőriztük, miből készült a derék trappista, mert bár a magyar tömegtermelt sajtokban már rég nem bízunk, de a lengyelekben igen. Hát kár volt. Eldönthetetlen, miből készült, de egész egyszerűen nyúlós rágógumivá olvadt a lábosban, nem elegyedett igazán a vajas-sörös alappal, így végül a grill alatt fejeződött be a kaland. Így lett elharapható a sajtkrém. Egyébként ízre finom volt, de azt az állagot soha nem felejti sem Borsamunkatárs, sem Borsafotós. Ezért fogadjátok meg tanácsunkat, walesi nyulat csakis cheddarból készítsetek!

Így készül

Megfelelő számú, vékonyra vágott barnakenyér-szeletet megpirítunk a sütőben vagy a pirítóskészítőben. (Úgy számoljunk, hogy a walesi nyúl nagyon eteti magát, tehát személyenként legalább két szeletet kanyarítsunk.) Négy szelet kenyérhez vegyünk húsz deka cheddart, öt deka vajat és másfél deci sört. Ez utóbbi lehet barna vagy vörös is, de minél karakteresebb, annál jobb. A vajat és a sört melegíteni kezdjük egy vastag falú kislábosban, majd belereszeljük a sajtot.Kicsit sózzuk, erősen borsozzuk, és kis lángon, folyamatosan kevergetve az egészet sűrű krémmé főzzük. Közben ízlés szerint tovább fűszerezhetjük, de csak sóval és borssal is finom. Amikor a sajt teljesen felolvadt, és a krém homogén, vastagon a megpirított kenyérszeletekre kenjük, és már tálaljuk is. Értelemszerűen remek sörkorcsolya, de tea mellé is finom. Az alkoholtartalma pár perc főzés alatt elpárolog, ezért gyerekek is ehetnek belőle.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés