free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 magyar alapregény (újra)olvasásra

Borsa         Címkék: irodalom, könyv, lista, olvas, regény 9 hozzászólás

Néha muszáj a régebbiek felé is fordulni, és hiába, hogy a kortárssal sem tudunk lépést tartani, ezek olyan művek, amelyeket egyszerűen kár lenne kihagyni.

Tudjuk, hogy újraolvasni luxus, és régebbiekkel bíbelődni megfontolandó, hiszen a kortárs szépirodalommal is folyamatos lemaradásban vagyunk. Mi ennek ellenére összeállítottunk egy olyan listát, amelynek bármely darabját, úgy véljük, elsőre és többedjére is érdemes kézbe venni. Ismert szerző kevésbé ismert darabja, vagy olyan, amit eddig csak filmen láttunk, esetleg az érettségi előtti finisben már nem értünk el odáig a negyedikes tananyagban, vagy egyszerűen csak nem tartják számon a magyar kötelező olvasmányok listáján.  

www.bookonline.huSzép Ernő: Lila ákác (1919)

Szép Ernő megrögzött agglegény, bánatos bohém, szuperszenzitív pozőr volt, aki olyan egyszerűen (alattomosan) volt képes a fájdalom háta mögül szólni, hogy jelen sorok írója kénytelen volt végignézni, amint az egyetemi katedrán álló 60 éves prof zokogásban tör ki, miközben felolvas… Ilyesféle forma a regény főhőse is, aki a nagyvárosi dáma iránt táplált "divatszerelem" ködében már későn veszi észre a cserfes Tóth Mancit – a boldogság így fáziskéséssel és rögtön múlt időben kopogtat be. Igazából nem a sztori, hanem a hinterland, a századfordulós Pest és a regény nyelve miatt érdemes kézbe venni. Sőt színházban és filmen is kötelező.

www.libri.huKosztolányi Dezső: Pacsirta (1924)

Nem is értjük, hogy a kánon az Édes Anna helyett vagy mellett miért nem fektet nagyobb hangsúlyt a Pacsirtára. Nem mellesleg magának Kosztolányinak is ez volt a kedvence, bevalljuk: nekünk is. Nem hosszú regény, egy vasárnap délután könnyedén kivégezhető. De vigyázat: a végén tényleg gombóc ül a torokba, ahogy a vidéki kisöreg egy szem lányáról üvölti sírva-összeomolva, hogy az csúnya, hogy gyűlöli, hogy az életük megrontója… holott csak szeretni próbálná, óvni a nyakukon maradt, szerencsétlen Pacsirtát. Aki nem látta még a filmet Páger Antal főszereplésével, azonnal pótolja. Ha van a magyar filmtörténetnek csúcsalakítása, akkor ez az.

www.bookonline.huOttlik Géza: Iskola a határon (1959)

Igen, kicsit csalunk, ő a kakukktojás – de ahogy a címben is jeleztük, újraolvasásra is ajánlunk (kötelező) magyar irodalmat. És ha már rászánjuk az időt, hogy valami vaskosabbnak is nekifussunk újra, az Iskola a határonnál keresve se találunk jobbat. Minden szereplője szimbólum, a vidéki katonaiskola fiatal növendékeinek viszonyhálója tökéletes mása a későbbi nagybötűs életből visszaköszönőknek. A helytállásnak, a túlélésnek és a megmaradás stratégiáinak hibátlanul megrajzolt, briliánsan narrált nagyregénye. Nem mondanánk, hogy a felnőtt-Pál utcai fiúk, de ha a könyvhöz méltatlanul próbálunk egyszerűsíteni, erre futja…

www.regikonyvek.huSánta Ferenc: Az ötödik pecsét (1963)

Ismét egy olyan magyar klasszikus, amit ha máshonnan nem, a Fábri Zoltán rendezte film révén szinte mindenki ismer. Bár meglehetősen regényhű alkotásról beszélünk, és Latinovits vagy Őze Lajos alakítása is a nehezen felejthetőek közül való, mégis érdemes egyszer magával az "alapanyaggal" is behatóbban megismerkedni. A fasizmus ijesztő, mindenünnen beszüremkedő rettenetéről, az áldozatvállalás értelméről és létjogosultságáról, a lelkiismeretről elmélkedő regény nem strandolvasmány, de olyan erkölcsi dilemmákról kényszerít elgondolkodni, amik – hiába az eltelt évek – időtlennek bizonyulnak. A szabadság és a döntési szabadság problematikája mintha nem öregedne, sőt…

www.libri.huSzabó Magda: Az ajtó (1987)

A francia Femina-díjjal is kitüntetett (életrajzi) regény szerintünk a legjobbakból való a nemrégiben elhunyt írónő tollából. A címben megidézett, vastagon rétegzett szimbólum tereket és életeket választ el vagy nyithat egybe, többnyire a két regényhősét, Szabó Magda egyes szám első személyéét és a háztartási alkalmazott Szeredás Emerencét. Ez utóbbi szerintünk az egyik legtökéletesebben megrajzolt magyar női (mondjuk-e) antihős, húsba vágóan lebilincselő és élő figura, a kettejük közötti viszony pedig a szeretetnek és a meg(nem)értésnek folyamatosan újraértelmezett, fájdalmas elegye. Meg mernénk esküdni: nem fogja tudni letenni, aki belekezd.   


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés