free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A lufi mint dizájntárgy

Megyeri Nikolett         Címkék: bútor, dizájn, léggömb, lufi, tárgy 0 hozzászólás

Világító lufipárnák, acélból készült lufivirág, tonett stílusú lufibútorok és egy újító próbálkozás a légfrissítők piacán… Kortárs dizájnerek esete a lufikkal.

Akkoriban, amikor a vidámparkban a csuklónkra kötötték a nyuszilufi zsinórját, bőven elég volt, ha jól tartott a csomó. Minden másért anyu és apu aggódott helyettünk. Igaz, nem ismertük még többek között az olyan szavakat, mint a dizájntárgy, a trendi vagy az internet, de ami azt illeti, kiválóan megvoltunk nélkülük. Talán akkor volt nekünk igazából jó. Ezeknek a szépséges és infantilis időknek az emlékére tartsatok most velünk, mert arról lesz szó, hogy hogyan jelenik meg a lufi a kortárs dizájnerek munkáiban.  

Hajtogatós, világítós
 
Az egykor virágbolti lufihajtogatóként dolgozó japán Rei Hosokai 2002-ben kezdett el lufiruhákat (kép 1) készíteni ugyanazzal  a hajtogatós technológiával, amelynek többek között megannyi színes lufiuszkár is köszönheti létrecsavarodását. Magával a lufiruhával még nem talált fel újdonságot, ám abból a szempontból egyedit alkot, hogy míg a műfaj többi képviselőjének vonatkozó produktumai inkább a vicces-giccses vonalat képviselik, addig a japán hölgy alkotásai kifejezetten művésziek, haute couture-szerűek. Olyannyira, hogy sorban nyeri velük a lufiruha-készítő bajnokságokat. (Igen, ilyeneket tényleg rendeznek.)

www.daisyballoon.com
Nézd meg a lufidizájn többi darabját is!

Niels Schuurmanns holland dizájner célja az alkatrészek és szerszámok nélküli bútorkészítés egy lehetséges módszerének kifejlesztése volt, így jutott el a lufihajtogatásig. Tonett stílusú lufibútor-kollekcióján (kép 2) két évig dolgozott. A poliészter-üveggyapot összetételű anyagból készült bútordarabok funkcionális használatra alkalmasak, nem pukkannak szét, és nem roskadnak össze, ugyanakkor állítólag meglehetősen kényelmetlenek.

www.core77.com

Több dizájner is világítótestként értelmezte újra a léggömböt. A Kyouei duó világító lufijának (kép 3) alapja a hosszúkás, műanyag foglalatba épített LED-es égő, amelynek energiaellátását lítiumelem biztosítja. Erre kell ráhúzni a simán, levegővel felfújt, piros vagy fehér, polipropilén lufit. Akasztója segítségével magában, lefelé lógva is rögzíthető, de több darabból akár komplett füzéreket is össze lehet rakni, úgy jóval látványosabb. A holland Luc Schouten szintén LED-lámpával szerelte fel a léggömböt, az ő tervezésében azonban a lufi átlátszó és héliummal töltik meg (kép 4), minek következtében a zsinór végén lebeg.

www.kyouei-ltd.co.jp, www.trendhunter.com

Nos, lelógó ide, felszálló oda, nem rosszak, az igaz, azonban  Hector Serrano löttyedt, félig leeresztett lufira emlékeztető Superpatatája (kép 5) szerintünk akkor is veri a mezőnyt. A sóval kibélelt, natúr latexből készült tárgyat belülről fluoreszkáló villanykörte világítja meg.

www.hectorserrano.com

 A körte mozgatható, vándorol a sóban, és attól függően, hogy épp mennyire jár közel a felszínhez, változik a fény intenzitása. Ráadásul a cucc nem csupán lámpaként, hanem párnaként is funkcionál.

1. A lufi mint dizájntárgy
2. Szobor a lufikutyánakLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés