free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Irodalmi lépegető - Budapest személyesen

Borsa         Címkék: budapest, emlék, irodalom, költő, lakás 0 hozzászólás

Bár a körúti hajnal más városképet ragyogott be anno, attól még ugyanaz a helyszín adta költőinknek az ihletet. Megnézzük, merre laktak a nagyok Budapesten.

"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, s nem tudja hol lakott itt" Radnóti Miklós, József Attila, Nagy László és a többiek. Bezzeg a Borsa-olvasó, ha elmélyed a következő sorokban, rádöbbenhet, ki mindenki lakott ebben a városban, amelynek "neve is van, Budapest". És Babits hiába mondta magáról, hogy "Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem", mert Karinthy azt vetette oda neki egy budapesti kávéházban, hogy csak azért csajozott be a színésznővel, hogy leírhassa magáról azt az alliterációt, ami a legcsodálatosabb a magyar költészet egész történetében. A következő költőkre, írókra azt nem lehet mondani, hogy otthonülők lettek volna, de az biztos, hogy a város és a környék, ahol éltek, hatott művészetükre, és ők maguk is a városra. A fagyos Budapesten is lehet sétálni, megnézni az emléktáblákat, elmerengeni egy kicsit, és hazaérve forró teát vagy forralt bort kortyolgatva verseket, novellákat, regényeket olvasni az itt következők tollából.  

Térkép e táj

Emléktábla jelzi azt a házat, ahol száz éve, 1909. május 5-én megszületett Radnóti Miklós. A XIII. kerületi Kádár utca 8. szám a költő számára egész életében fájó emlék lehetett, hiszen édesanyja nem élte túl a szülést, és ikertestvére is meghalt. Radnóti az Újlipótvárosból a Lipótvárosi Szemere utcai elemibe járt, majd a Markó utcai főreáliskolában folytatta tanulmányait.


Kádár utca 8. és a többi helyszín

Tizennégy évesen azonban már a Terézvárosba, az Izabella utcai kereskedelmibe járt, itt is érettségizett. Amikor 1935-ben feleségül vette Gyarmati Fannit, természetesen az Újlipótvárosban bérelt lakást. Ide, a Pozsonyi út 1. szám alá érkezett az a munkaszolgálati behívó is, amely a fiatal költőt a végzete felé vezette. A pár az 1935-ös nyarat Fanni apjának villájában, az istenhegyi Diana utca 15/B alatt töltötte.

Nagyon fáj


József Attila a ferencvárosi Gát utcában született 1905. április 11-én. Itt, a 3. szám alatt emlékszoba is működik, bár maga az épület elég ramaty állapotban van. A költő rövid élete alatt rengeteg lakásban megfordult, hányatott sorsa ide-oda dobálta a nem túl jó hírnévnek örvendő Ferencvárosban: lakott a Gát utca 8.-ban, a 24.-ben, a Ferenc tér 11.-ben és a Bokréta utca 10.-ben is.


Gál utca 3.

József Attila gyermekkorában a Terézvárosban, a Lovag utca 3.-ban is élt, a Moszkva tér melletti Káplár utcában pedig emléktábla őrzi utolsó lakhelyét. A költő élete utolsó éveiben sok időt töltött a Siesta szanatóriumban is, de amikor állapota engedte, a Káplár utca 5. szám alatti kis lakásába visszavonulva élte mindennapjait.

Ki viszi át a szerelmet?

1967 után Óbudán, az Árpád fejedelem útja 56. alatt élt a költőházaspár Nagy László és Szécsi Margit. A Dunára néző házsor előtt, a parkban a költő halála után tizenkét évvel emelték Nagy László bronzszobrát, 1990-ben.


Árpád fejedelem útja 56.

A lakás erkélyéről látni lehetett a margitszigeti víztornyot és a szökőkút tetejét. Nagy László ebben a lakásban halt meg, s fia, Nagy András grafikus itt alapított szülei emlékére Gyümölcsoltó elnevezéssel művészeti társaságot 2000-ben.

Góg és Magóg fia


Ady Endre és Boncza "Csacsinszka" Berta a Boncza papától megörökölt, Veres Pálné utca 4–6. szám alatti lakásba 1917 őszén költözött be, itt ma emlékmúzeum is működik: a látogatók Ady bútorai, használati tárgyai között járkálva böngészhetik a költő kéziratait.


Veres Pálné utca 4–6.

A lakást a feleség, Csinszka nagy gonddal rendezte be, és kedves, otthonos zugot alakított ki a nagyobbacska polgári lakásban. A bútorokat a kor divatja szerint válogatta össze – ezek egy része ma is látható. Adyék a költő haláláig, 1919-ig éltek itt, alig két évet.

1. Irodalmi lépegető - Budapest személyesen
2. Szindbád és az AranyemberLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés