free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Élményfürdőzők

Fiáth Tita         Címkék: adrenalin, élmény, kapcsolat, kihívás, pszichológus 0 hozzászólás

Az úgynevezett élménykeresőknek intenzív, külső ingerlésre van szükségük, újszerű kihívásokra. De vigyázat: társas kapcsolataikban se bírják a monotóniát.

Míg egyesek fejveszítve szaggatják le a derekukra erősített bándzsidzsámpingos kötelet, és a mélybe tekintve inkább keresztet vetnek az elúszott húsz–harminc ruppóra –- azaz szégyenszemre visszakéretőznek a földfelszínre, mint hogy Bódi Margóhoz hasonlóan halálugorjanak -, addig mások egymás után öt-hatszor is felülnek az átpördülő kalózhajóra a Vidámparkban. Miért nem őrül meg a vizsgaidőszakban egyikünk akkor sem, ha nyolc hete nem kecmergett elő a Széchényi Könyvtár polclabirintusából, és miért rohannának mások ötpercnyi hangverseny-látogatás után tövig rágott körmökkel egy kikötözős szvingerklubba?A pszichológusok élménykeresőknek hívják azokat az embereket, akiknek egyfolytában intenzív, külső ingerlésre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A köznyelvben csak "adrenalindzsánkiknak" kereszteltek előbb röppennek ki összekötözött lábakkal, lyukacsos ejtőernyővel az óceán fölött, mint hogy hetekig pirítsák a hátukat a csajuk mellett a tengerparton. Persze ha valaki minden évben megnyeri a Dakart, és rendszeresen túléli a krokodiloktól hemzsegő patakok raftingtúráit, legközelebb szívesebben indul megmászni a Csomolungmát. Az élménykeresőknek ugyanis nem egyszerűen "külső hatásokra", hanem újszerű, ismeretlen kihívásokat jelentő ingerekre van szükségük ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak maradhassanak.A legtöbben alighanem rendelkezünk annyi önismerettel, hogy eldöntsük magunkról, mennyi nóvumra, kalandra, pörgésre van szükségünk. Ha például szinkronban nézzük a James Bond-összest trükkösen osztott képernyőkkel, és még így is ásítozunk a tizenöt párhuzamos akció láttán, akkor nyilván sejtjük, hogy valami probléma lehet a monotónia-tűrésünkkel, ezért nem is jelentkezünk futószalag mellé dolgozni. Ha egy szál hátizsákkal barangoltuk be Délkelet-Ázsiát kamaszkorunkban, és felnőttként valamilyen veszélyes sportra vágyunk, talán ne maratoni futónak jelentkezzünk (vagy ha mégis, akkor első lépésként pakoljuk tele az iPodunkat a legváltozatosabb zeneszámokkal!). Az igazán látványos problémák természetesen elsősorban a társas kapcsolatainkban, leginkább a szerelmi életünkben jelentkezhetnek.

Mivel az élménykeresők jóval nagyobb lángon élnek, mint az átlagpolgár, például hajlamosabbak kipróbálni ilyen-olyan cseles tudatmódosító szereket, vadabb – ugyanakkor tapasztaltabb! – szexpartnerek, és fáradhatatlanabbak is, mint az első kanyarban kisodródó szerénkék, a "suba subával, guba gubával" okosságot az élménykeresés személyiségjellemzővel kapcsolatban is érdemes szem előtt tartani, ha háztűznézőbe indulunk. Az a fiú például, aki a börtönfogdán – izgalmas külső tényezők híján – már a harmadik napon spontán hallucinálni kezd, hogy némi mozit biztosítson magának a dögunalomban, talán jobban jár, ha nem egy olyan lánnyal kezd, aki szerint a délutáni szappanoperák képezik az élet sava-borsát.Persze az élménykeresők se egyformák: van, aki inkább az újdonságra cuppan rá közülük – például elmegy egy igencsak monoton jógatanfolyamra is, mert ilyesmivel még nem találkozott –; van, aki inkább a szélsőséges ingerlésre – és fájdalmas orgiákon fetreng szögesdrótháló-padlókon, bilincsbe verve. A legnagyobb eltérés azonban azok között van, akiket némiképp visszatart a társas szabályrendszer, illetve akik teljességgel gátlástalanok. Utóbbiak kedvéért helyszínelnek a krimisorozatokban a jóképű rendőrhadnagyok; ők borzolják – hol a jóleső izgatottságot, hol a felháborodást fokozva – a nagy többség neuronhálózatát. Ők a Bárányok hallgatnak, a Hetedik vagy a Híradó "sztárjai": a törvényeknek gubicsot mutató, megszelídíthetetlen, fékevesztett pszichopaták.

1. Élményfürdőzők
2. Nem juhászodikLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés