free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ismerd meg: Jil Sander

Borsa         Címkék: divat, ismerdmeg, jilsander, kollekció, tervező 0 hozzászólás

A német tervezőnő férfiaknak szánt alapanyagokból készült női ruháiról lett híres először. Aztán pedig elhagyta, majd visszatért a saját nevével fémjelzett vállalathoz.

Heidemarie Jilien Sander 1943-ban született a németországi Dithmarschenben. Már egészen fiatal korában tisztában volt azzal, hogy textilekkel szeretne foglalkozni, az azonban nem volt számára ennyire egyértelmű, hogy a textilipar melyik ágazatában találná meg leginkább a számításait. Ezért a középiskola elvégzése után a textilmérnöki kar elvégzése mellett döntött, friss diplomásként mégsem a saját szakmájában próbált meg elhelyezkedni. A nagyobb lehetőségek reményében Amerikába utazott, ahol két évig dolgozott egy divatlapnak, az ott eltöltött évek annyira inspirálónak bizonyultak, hogy hazatérve Németországba megnyitotta első saját butikját Hamburgban. Ezt követte 1973-as debütálása, amikor is bemutatta élete első önálló kollekcióját.A tervezőnő ruhái már a kezdetekkor is a minimalista irányvonalat követték, és mindig is csontsovány, férfias modellekben gondolkodott. A kilencvenes évek elején arról vált ismertté, hogy szinte csak olyan alapanyagokkal és színekkel dolgozott, amelyekből férfiruhákat gyártanak. Ezenkívül arról is felismerhető, hogy luxuskivitelű high-tech anyagokat használ, ezeknek a kivételesen jó minőségű kelméknek köszönheti a hozzá hűen ragaszkodó vevőkörét. Elsősorban olyan nőknek tervez ruhákat, akik a finom letisztult vonalakat többre értékelik a kihívó szexepilnél. 1979-ben a kínálatát kozmetikumokkal is kibővítette, amit a bőráruk követtek. A kilencvenes évek elejére a vállalat annyira megerősödött, hogy kikerülhetett a tőzsdére, majd a befolyt bevételből több új üzletet is nyitottak, többek között Párizsban.

1997-ben mutatta be első férfiruha-kollekcióját, ami annyira felkeltette a Prada cégcsoport érdeklődését, hogy 1999-ben megszerezte a többségi tulajdont. Az ezt követő évben a sorozatos viták miatt az alapító kilépett a vállalattól, és helyére Milan Vukmirovic került. Azonban a divatipar legnagyobb meglepetésére Jil Sander visszatért a vállalathoz, és három szezonon keresztül tervezett kifinomult és nőies kollekciókat. Miután a tervezőnő végleg otthagyta a vállalatot, a kreatív irányítást az alatta dolgozó tervezők vették át, egészen addig amíg 2005-ben Raf Simonst ki nem nevezték a cég új művészeti igazgatójának. Ruháit olyan hírességek hordják, mint a néha ijesztően vékony Kate Bosworth, Cate Blanchett vagy a divatikon Sarah Jessica Parker.2009-es tavaszi–nyári kollekciójában a fekete és a fehér a két főszereplő szín, ami teljesen eltér az aktuális trendektől. A szabásvonal ismét teljesen letisztult és egyszerű, a modellek pedig még soha nem voltak ennyire, már-már ijesztően vékonyak. A ruhákon semmilyen díszítés vagy felesleges varrás nincs, az általa tervezett darabok a praktikumot szolgálják, eltekintve a rojtos ruháktól, amiket szerintünk képtelenség hétköznapi viseletként hordani.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés