free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 félreismert divatfogalom

Borsa         Címkék: divat, fogalom, katemoss, lista, öt 1 hozzászólás

A divatvilág tele van olyan fogalmakkal, amelyeket vagy félre-, vagy egyáltalán nem is értünk, ezért most összeszedtünk öt olyan fogalmat, amelyeket jobb lesz tisztázni.

A divatvilág különös nyelvezetében sokszor fordulnak elő olyan fogalmak, amelyek fejtörést okoznak az egyszerű halandónak, ráadásul az sem könnyít a helyzeten, hogy a különböző szavak eredeti tartalma mögött sokszor teljesen más áll, mint napjainkban. A Borsa most listába szedett 5 olyan fogalmat, amelyről úgy éreztük, hogy tisztázásra szorul.

Androgün

A szó eredeti jelentése kétnemű. Az ókori mítosz szerint az ember eredetileg egynemű volt, ereje hatalmas volt, gondolkodása pedig nagyratörő, az istenek azonban nem nézték jó szemmel a tetteit, ezért úgy döntöttek, hogy kettévágják az egynemű lényeket. Így lett férfi és nő, akik egész életükben a másik felüket keresik a világban. A divatvilág szótárában már nyoma sincs az ókori romantikus mítosznak, az androgün kifejezés a betegesen vékony, nőies idomok nélküli nőt jelenti, vagy éppen fordítva, olyan férfit takar, akinél a tipikusan férfias vonások csak nyomokban lelhetőek fel. Az androgün nők sokszor nemcsak kinézetükben, de mentalitásukban és öltözködésükben is inkább hasonlítanak férfitársaikra, ezért hozzájuk legközelebb a mostanában divatos maszkulin vonal áll. Ezzel szemben az androgrün férfiak számos feminin vonást hordoznak magukon, ami sokszor csakúgy, mint az androgün nőknél, a ruházkodásukban is kiütközik. Tipikus androgün nő a szupermodell Agyness Deyn, míg a férfiak oldaláról a Tokio Hotel énekesét, Bill Kaulitzot említik példaként a legtöbben.

Heroinsikk

A klasszikus értelemben vett herionsikk, a Kate Moss nevével fémjelzett stílus maga a megtestesült romlottság, ami igazán népszerű és közkedvelt stílus volt a kilencvenes évek közepén. Elterjedését egy 1993-as Calvin Klein-fehérneműreklámnak köszönheti, a plakáton a csontsovány Kate Moss karikás szemmel, ápolatlan hajjal és ijesztően vékonyan pózolt. A stílus ismertetőjelei a karikás szem, az áttetsző bőr, a csatakos ápolatlan haj, valamint az egészen vékony test, amit általában nagy és szakadt ruhákba burkoltak. A stílusjegyek mindegyike önmagában is elég kiábrándító, összességében pedig egyszerűen elborzasztó látványt nyújt. A heroinsikk hatással van ugyan a mai divatra is, de ma már csak néhány stílusjegyet látunk viszont. Napjainkban az Amy Winehouse-féle vonal a stílus 21. századi változata, ami már külsőségeiben számos ponton eltér a klasszikus heroinsikktől, de a stílusra jellemző romlottság és ápolatlan hatás még mindig tartja magát. Az igazat megvallva nekünk egyik sem jön be.

New look

A new look mint divatirányzat 1947-ben debütált Párizsban, és eredetileg Christian Dior nevéhez fűződik. Nők ezrei voltak kiéhezve egy olyan stílusra, amely a háború alatt megszokott merev és férfias fazonok után a nőiesebb szabásvonalakat részesíti előnyben, ezért ez az abszolút nőies stílus rövid idő alatt nem várt sikereket ért el. A new look ruhákra a keskeny váll, a mellek kihangsúlyozása és a vékony derék a jellemző, a szoknyák alatt sokszor 10-12 alsószoknya is lapult, ezért nem volt ritka, hogy egy-egy ruha elkészítéséhez több mint hét méter anyagot is elhasználtak. A stílust pont a mértéktelen és túlzásnak tűnő anyagfelhasználás miatt támadták a háború utáni időszakban. Mi azonban szeretjük, és bízunk benne, hogy pár éven belül ismét divat lesz.

Rockabilly

A rockabilly eredetileg az egyik legmeghatározóbb rock’n’roll műfaj – az 1950-es években indult hódító útjára Amerikában. A zenei stílus később a divatvilágra is hatással volt, és az ötvenes évek közepétől kezdve amerikai fiatalok milliói hordták a kötelező darabokat, ilyen például a felhajtott szárú szűk farmer vagy a magasított talpú cipő, az úgynevezett creeper. Az igazi rockabilly-csajok pedig bő szoknyás ruhát, tűsarkút, bőrdzsekit hordtak, és a hajukból nem hiányozhattak a színes masnik, de ugyanebbe a stílusba tartoztak a szűk, szinte hordhatatlan ceruzaszoknyák, szigorúan bokazoknival és fehér cipővel párosítva. A stílus a Sray Cats nevű zenekar 1979-es debütálása után lett ismét népszerű divatirányzat, ami napjainkban a szubkultúra szerves részét képezi.

Vintage

Ennél a fogalomnál van a legnagyobb kavarodás az emberek fejében, beszélnek a stílus kapcsán turkálókról, régies ruhákról és népies darabokról egyaránt. A szó eredetileg szüretet és begyűjtést jelent. Divatfogalomként értékelve ide tartozik minden olyan ruha és összeállítás, amely összességében régies, vagy épp használtnak tűnik. Itt a lényeg a tűnik szón van, ugyanis csak azért, mert egy ruha vadonatúj, még kelthet használt, agyonmosott hatást, ami a vintage stílus egyik alapjellemzője, csakúgy, mint régi vagy népi motívumok. Ebben a stílusban jöhetnek a nagy virágok, kopott farmerek, és a szüleink szekrényéből előhúzott darabokat is simán bevállalhatjuk.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés