free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dulce de leche

Borsa         Címkék: dulcedeleche, édesség, kaja, karamell, recept 0 hozzászólás

A dulce de leche dél-amerikai nyalánkság, ami alapvetően nádcukorral készül. Ajánljuk kiskanálra, kávéba, palacsintába, de vigyázat. Tömény, és függőséget okoz.

Borsamunkatárs késő kamaszkorában hallott először erről a dél-amerikai finomságról, amikor uruguayi  felmenőkkel bíró barátja mesélt neki a sült tejről. Elképesztően bizarrnak, sőt talán ehetetlennek is gondolta a cukorral sűrített és karamellizált tejkrémet, és furcsa helynek Dél-Amerikát, ahol ilyen különös dolgokat szeretnek. Aztán teltek az évek, és amikor egy regényben a dulce de lechéről, az édes tejről olvasott, bevillant neki a sült tej története. A könyvben kizárólag szuperlatívuszok szerepeltek a tejkaramellakrémről, amit a helyiek Argentínától Brazíliáig és az egész környéken palacsintatölteléknek, fagylaltkísérőnek, kalácskencének használnak. Vagy egyszerűen csak nyalánkságnak, magában, kiskanállal.


Nézd meg hogyan készül a dulce de leche!

Azok, akik szeretik a kistehén-figurával díszített karamellcukorkát – hazája Lengyelország, de szerencsére itthon is mindig kapható -, nagyon fogják szeretni ezt az édességet, aminek már-már olyan kultusza van, mint mondjuk a flódninak vagy a creme brulée-nek. Az elkészítéséhez fontos, hogy jó minőségű, ha lehet minél zsírosabb tejet használjunk, ha azonban csak a megszokott van otthon, nyugodtan javítsuk fel némi tejszínnel. A dulce de leche alapvetően nádcukorral készül, mivel hazájában nem divat a répacukor, ellentétben a honos cukornádból készülő kristálycukorral. A nádcukrot ne keverjük össze a barna cukorral, nem az. A barna cukor jó esetben finomítatlan répacukor, rosszabb esetben melasszal színezett közönséges cukor. Nádcukor kapható a bioboltokban és a nagyobb élelmiszerüzletekben. Ha azonban valakit úgy fog el az ihlet, hogy csak közönséges, fehér répacukor van otthon, az se tántorodjon el a dulce de leche készítésétől, nem szakad le az ég. De a tej tényleg legyen a lehető legzsírosabb és semmiképpen se legyen ultrapasztőrözött, tartós. Vannak iskolák, akik ezt a finomságot cukrozott sűrített tejből készítik, úgy, hogy a zárt konzervet melegítik hosszasan, de Magyarországon a nem tubusban, hanem konzervdobozban kapható sűrített tej beszerzése némi utánajárást igényel.A főzésnek, sőt a készterméknek is több fázisa van, a krémnek többféle állaga, mindenki eldöntheti, hogy mikor nyilvánítja késznek a csemegét. Az alap egy krémes-drappos, sűrűn, épphogy folyó krém, de a főzést lehet folytatni a már majdnem teljesen szilárd, gyurmázható állagig. Egy liter tej besűrítése úgy két órát vesz igénybe, de nem kell folyamatosan mellette állni, elég, ha a főzés elején és a végén kontrolláljuk folyamatosan a fazékban történő eseményeket. A teljesen besűrített tejkaramell isteni édesítője kávénak, teának, míg a krémes állagú felhasználásának tényleg csak a képzeletünk szab határt, akár tortakrémként is használhatjuk.

Így készül

Egy liter tejet lehetőleg tapadásgátló bevonattal ellátott – az sem nagy baj, ha nem az – fazékba töltünk, és elkeverünk benne negyed kiló cukrot. Szelíd lánggal alágyújtunk, és csendesen főzni kezdjük. Az elején hajlamos a felhabzásra és kifutásra, ha nagyon felszalad fújjuk és keverjük, amíg lecsillapodik. Innentől kezdve magában fődögél, csendesen, nyugodtan békén lehet hagyni. Amikor a víztartalmának jelentős részét elvesztette, és ezért a mennyisége jelentősen csökken, időnként keverjük meg. Ha a színe halványsárgára változik, már beindult a karamellizálódás folyamata, kezdjünk szorosabban ügyelni rá, és kevergessük. Ha néha csomók támadnak benne, semmi baj, majd eloszlanak.Amikor a színe halványbarnává válik, és a fakanalat áthúzva benne nagyon lassan terül vissza a krém, már elkészültnek nyilváníthatjuk. Innentől a felhasználás módja, valamint az ízlésünk diktálja, hogy meddig főzzük még, de ekkor már érdemes folyamatosan kevergetni. Mi a kísérlet kedvéért teljesen barnára és vizeshomok-állagúra főztük be, most egy kisebb üvegben várja, hogy a kávénkat, teánkat ízesítse. De már megérkezett az igény a lekvár sűrűségű, kenhető változatra is.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés