free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Barbie, a múzsa

Megyeri Nikolett         Címkék: barbie, dizájn, ékszer, kollekció, ruha 0 hozzászólás

Az ötvenéves Barbie minden létező módon megihleti kortárs művészeket – giccs és kultusz, sőt giccskultusz ez a javából. Barbie-reneszánsz a Borsán.

A Barbie baba idén ünnepli ötvenedik születésnapját, illetve teszik ezt meg helyette azok, akik számára ez az évforduló ok az ünneplésre. Gyanítható, hogy a jubileum kapcsán sokat fogunk hallani idén a plasztikbabáról, méghozzá mint popkulturális ikonról és mint a gyerekek személyiségfejlődését elferdítő mumusról egyaránt… Mi sem kerüljük el teljesen a  témát, hiszen a Barbie baba bizony a mai napig képes hatást gyakorolni - többek között - a tervezők és vizuális művészek munkáira is. A következőkben éppen ezért Barbie ihlette termékeket és alkotásokat mutatunk be.

Gyémántokkal és darabokban

Kezdjük amolyan lájtosan, az amerikai Layna és Alan Friedman ékszertervező duó Barbie Rocks kollekciójával, amely ránézésre leginkább egy bizsubolt kínálatába passzolna. Csakhogy ezek a csecsebecsék éppenséggel nem bizsuk, annyira nem, hogy gyémántok, illetve topázkövek díszítik őket. A dizájnerek ráadásul nem csupán a milliomoscsemetékre és az eleven Barbiekra gondoltak a kollekció megtervezésekor, hanem a kutyákra is: számukra luxuskivitelű kutyabiléták készültek, persze szintén Barbie-stílusban.Az angol Mixko dizájnstúdió porcelángyűrű kollekciójában tűnik fel Barbie jellegzetes arcéle, mi több, nem csupán az övé, hanem a pasijáé, Kené is, illetve nem hagyták ki a konkurenciát sem, így Cindy baba arcáról is mintáztak egy gyűrűt. Az amerikai Margaux Lang viszont nem érte be csupán arcokkal, ő ugyanis Barbie és Ken legkülönfélébb testrészeit használja fel "test a testen" jelleggel viselhető ékszereihez. A dizájnernő egyébként mintegy tisztelgésként készíti ezeket az ékszereket, ugyanis saját bevallása szerint a gyermekkorát végigkísérő Barbie babák meghatározóak voltak kreativitása fejlődésében.

Testek

Chris Jordan fotóművész társadalomkritikai célzatú, Running The Numbers című  fotósorozatának egyik darabja ez a kép. A fedetlen női melleket 32 000 darab meztelen Barbie babából rakta ki. Azért éppen ennyiből, mert a statisztikák szerint az Egyesült Államokban 2006-ban havonta (!) ennyi mellnagyobbító műtétet végeztek.Az alapból családi és esküvői fényképészként dolgozó Alex Sandwell Kliszynski művészien provokatív módon közelítette meg a Barbie-témát. Meztelen modelleket fotózott le pornóképekről, illetve művészi aktokról ismert pózokban, majd a képeken digitális eszközökkel genitáliák nélküli, plasztiktestű Barbie babákká alakította őket.

És hogy hogyan nézne ki Barbie ötvenévesen akkor, ha nem volna felmentve a biológiai öregedés alól? Nos, az Incredimazing kollektíva Photoshop segítségével elkészítette az ősz hajú, ráncosodó Barbie néni képmását. Íme.Aki viszont arra lenne inkább kíváncsi, hogy hogyan festene a baba abban az esetben, ha felszaladna rá jó néhány kiló, annak a natúrkozmetikumokat árusító Body Shop egy korábbi reklámfotóját mutatjuk: a képen Ruby, az elhízott anti-Barbie.

Életnagyságban

A leginkább a Szex és New York stylistjaként megismert Patricia Field 2007-ben rukkolt elő a Mattel céggel együttműködésben készített, Barbie inspirálta ruha-, táska- és ékszerkollekciójával. Ugyanebben az évben dobta piacra a MAC a Barbie Loves Mac sminkkollekciót, amellyel perfekt Barbie-sminket készíthetnek az erre affinitást érzők. Ez azonban semmi ahhoz képest, ami most készül…A New York-i Divathéten ugyanis sor kerül egy divatbemutatóra, amelyre ötven, élvonalbeli divattervező a jubileum alkalmából Barbie-stílusban készült, életnagyságú ruháit, cipőit és kiegészítőit mutatják majd be. Már tudható, hogy Vera Wang egy speciális esküvői ruhával, míg Christian Louboutin Pantone 219-es, azaz barbirózsaszín magas sarkú cipőkkel járul hozzá a szülinapi kollekcióhoz.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés