free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 testdíszítő eljárás

Borsa         Címkék: eljárás, fura, lista, öt, testdíszítés 0 hozzászólás

Míg az európai elit fullasztó fűzőbe gyömöszölte bájait, addig a távoli Keleten a kicsi lábfej volt a kívánatos, de vannak ennél furább testdeformáló megoldások is.

Korunk egyik legjobban működő iparága a szépségipar, elég, ha csak a plasztikai sebészet virágzására gondolunk vagy a kozmetikai szerek garmadájára, a szépségideál azonban koronként és kultúránként is eltérő. Listánkban olyan testszépítő - vagy éppen testtorzító - módszereket veszünk sorra, amelyek európai agyunknak egészen felfoghatatlanok, megdöbbentőek, és igencsak messze esnek a mi szépségfogalmainktól, ez azonban nem azt jelenti, hogy csúnyák lennének. Objektív szépség nincs ugye, és ebben a kérdéskörben nagyon kíváncsiak lennénk például egy padaung véleményére, hogy szerinte mennyire szép egy literes plasztikmell...

Csiszolt fogak

Azt gondolhatnánk, hogy a fogdíszítés csak korunk kiváltsága, ekkor viszont igen nagyot tévednénk. Bár igaz, hogy a nomád törzseknél nem a fogfehérítés és az idétlen strasszkövek felhelyezése volt vonzó, hanem a vadállati véna csillogtatása borotvaéles háromszögek formájában. Ez a gyakorlat egy-két afrikai törzs életében a mai napig bevett szokás, és ne gondoljuk, hogy csak a marcona harcosok fogazatán imitálják a vadak tépőfogait, nők és gyermekek is rendelkeznek ilyen, egészen megdöbbentő mosollyal.


Csúcsfejek

A koponya csúcsosításáról egészen tengernyi feljegyzést találtunk, már Hippokrátész megemlékezett róla, hogy a Fekete-tenger partján élő ókoriak a kiváltság jeleként tekintettek a hosszú koponyára, ezért csecsemőik fejformáját igyekeztek ilyenre deformálni. Aztán ott vannak a perui indiánok, majd később az európai előkelőségek is, hihetetlenül hangzik, de Dél-Franciaországban még a XIX. század végén is végeztek koponyatorzításokat. Ezeknél vagy kemény betétekkel bélelt főkötőket használtak, vagy falapok és szalag segítségével egyszerűen elkötötték a fejet, de nem volt ritka a bölcső kemény falához való odapréselés sem.

Méregkeverők

A legszörnyűbb köz- és önkínzási formákban mégiscsak a nők jártak/nak az élen. A kordivat kívánalmainak megfelelően különféle mérgező anyagok kombinációjával igyekeztek fehérebbé tenni a bőrüket, vagy hatalmas, ártatlan szemeket kreálni maguknak - ezt ma mangatekintetként definiálnánk. Utóbbira például kitűnően hatásos volt a nadragulyafőzet, ez az igen mérgező növény pupillatágító hatással rendelkezik, vagyis aki ilyenből csepegtet a saját szemébe, az átható, nyílt tekintetet tudhat a magáénak. Főként az olasz régiókban volt divatban ez a szokás, de máshol is előszeretettel használták a nők, annak ellenére, hogy a méregfőzet nem ritkán megvakította használóját.

Nyakgyűrűk

A már emlegetett Thaiföld és Burma területén őshonos padaungoknál élnek a világ leghosszabb nyakú női. Egyedül ennél a népcsoportnál számít a női szépség netovábbjának az égig érő nyak, amit fémgyűrűk fölhelyezésével segítenek elő. Ezt egészen kis korban - általában ötévesen kapják az első ékszert a kis padaung lányok - el kell kezdeni, hogy minél "szebb" legyen a végeredmény, a súlyos fémet a nők még alváshoz sem veszik le, igaz, nem is nagyon tudnák, hiszen a vastag karikából álló nyakmonstrummal egyedül aligha boldogulnának.  

Tetoválás kicsit másképp

A tetoválás az egyik legnépszerűbb testdíszítési forma, de persze nem mindegy, hogy hogyan is jutunk el a kívánatos - vagy kevésbé kívánatos - végeredményig. A tetoválás határozottan kifejezi a törzsi származást, továbbá a férfivá avatás túlélési próbáinak a mércéje is lehet, de csupán díszítő funkciójáért is nagyra becsülik. Vannak a tűs-festékes megoldások, és vannak az úgynevezett hegtetoválások, amelyeknél csak a bemetszés adja a formát, majd a sebbe hamut, agyagot, faszenet dörzsölnek, vagy maró folyadékkal kezelik, és ezt az eljárást addig ismétlik, míg kiemelkedő hegek nem keletkeznek. Ez a metódus főként az afrikai és az óceániai térség sötét bőrű csoportjainál terjedt el, és él még ma is. Egy hegtetoválás elkészítésekor körülbelül 1000-1500 pár milliméteres, érzéstelenítés és fertőtlenítés nélküli vágást ejtenek a bőrön, és ezeket nemcsak férfiak, hanem serdülő lánykák hátába is belevésik.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés