free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Híres árnyalatok

Borsa         Címkék: benetton-zöld, divat, ferrari-piros, szín, történelem 1 hozzászólás

A csokibarna vagy a fűzöld eredete mindenki előtt ismert, de azt nem sokan tudják, hogy honnan kapta nevét az Izabella-barna vagy az Anna-sárga. Színelmélet.

Mivel a téli cuccokat már mind kiveséztük, a tavasz pedig még várat magára, egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Kirakat rovatban eljött az idő, hogy másfelé is kikacsintsunk egy kicsit. Borsamunkatársat például már régóta nem hagyják nyugodni egyes színelnevezések, így azonnal ráállítottuk nem kevésbé lelkes stylistunkat, ugyan eredjen már e közszájon forgó címkék nyomába. Na de nem ám a szimpla "égővörös" vagy "fáradt fehér" utáni nyomozómunkáról van itt szó, hanem minden olyanról, amely valamely személy vagy márka után lett elnevezve – ahol a kettő szinte eggyé vált. Jöjjön hát egy kis színtan, amolyan Borsa módra, aminek a végén talán kiderül, hogy létezik a palettán egy Borsafőszerkesztő-pink is.

Történelmi színskála

A középkorban az egyik legdrágább és egyben leginkább kedvelt kék pigment az ultramarin volt, a festők annyira nagy becsben tartották az aranyárban mért festéket, hogy szinte kivétel nélkül csak Szűz Mária ruhájához használták. A 16. században V. Pius pápa rendeletben szabályozta, hogy az összes Máriát ábrázoló festménynek azonos sémát kell követnie, miszerint Mária ruhája minden esetben piros, a palástja pedig a már előbbiekben említett ultramarinkék, mivel ebben az időszakban egymást érték a vászonra mázolt Máriák, így ez a szín Mária-kék néven vonult be a köztudatba.A Borsaszerkesztőség kedvenc színe – legalábbis, ami a hozzá kapcsolódó történetet illeti – kétségkívül az Izabella-barna, a história szerint 1601-ben II. Fülöp spanyol király lánya, Izabella megfogadta, hogy addig nem cserél inget, amíg a férje csapatai nem foglalják el a németalföldi Ostende városát. Pechére a csata három évig tartott, így az inge az eredeti fehér színről barnára váltott át, még szerencse, hogy a fogadalom nem a százéves háború idejére esett.

A híres olasz mecénás család, a Mediciek is joggal érdemeltek meg egy saját színt a palettán, azon viszont igencsak meglepődtünk, hogy nem egy elegáns árnyalat, hanem egy bugyikék szín kapta a nevét művészetpártoló családról.

Amennyiben rózsaszín árnyalatok után kutatunk, hol máshol kellene keresgélnünk, mint XV. Lajos udvarában. Itt rögtön két árnyalatra is ráakadhatunk, ráadásul a két szín a király két leghíresebb ágyasáról kapta a nevét: a Pompadour-rózsaszín egy meleg, édeskés árnyaltú szín, a Dubarry-rózsaszín ezzel szemben egy jóval hidegebb bíborrózsaszín. A két szín annyira közkedvelt volt, hogy az eredetileg csak rokokó vázák dekorálására használt árnyaltokat a sévres-i porcelánmanufaktúra átvette, és teljes készleteket gyártott a két kétes hírű hölgyről elnevezett színnel.Ha már a franciáknál tartunk, akkor nem maradhat ki Napóleon sem a listából. A franciák köpcös vezéréről neveztek el konyakot, kártyajátékot, kávéházat, így mi cseppet sem csodálkozunk, hogy a történelem egy színt is megszavazott neki, mégpedig a Napóleon-kéket, ami a császár-hadvezér kedvenc kabátjáról kapta a nevét. A sötétkék színt valószínűleg indigóval festették.

A sárgák közül kétségkívül a Van Gogh nevével fémjelzett árnyalat a legismertebb, ha valaki akárcsak egyszer is látott már életében Van Gogh-képet, akkor annak mindig a szeme előtt lesz az a piszkos, kicsit okkeres árnyalat, amely a festőművész által leggyakrabban használt szín volt – innen hát a Van Gogh-sárga elnevezés. A másik, bár kevésbé híres sárga az úgynevezett Anna-sárga, ami a híres cseh Riedel üveggyár tulajdonosának feleségéről kapta a nevét. Ezt az élénk, rikító sárga színt amit az urán-oxidból nyertek üvegdísztárgyak készítésénél használták, később az Anna-sárga mellett uránsárga néven vált ismertté.Sokan nem tudják, de a bakelitfekete is egy adott személyhez kötődik, nevezetesen Leo Baekeland vegyészhez, aki a 20. század legelején feltalálta azt a fenolgyanta alapú műanyagot, amely később bakelit néven vált ismertté. Először márkanév volt, majd alapanyag, mostanra pedig a fekete egyik legteltebb árnyalataként ismerik.

1. Híres árnyalatok
2. Új generációs színekLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés