free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elalvászavar

pszichologus@borsa.hu         Címkék: alvászavar, probléma, pszichológus, szakértő, tanács 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Borsa!

A kislányom nyolcéves, második osztályos, jó tanuló, kiegyensúlyozott gyermek. Két hét alatt kb. ötször ébredt fel éjszakánként pisilni, de a visszaalvással gondok vannak, ugyanis azt mondja, hogy amikor becsukja a szemét, akkor fehér, pontszerű valamit lát, káprázik a szeme. Ez annyira zavarja, hogy nem tud elaludni, csak nagyon sok nyugtatással. Másnap előre aggódik, hogy mi lesz este, ha esetleg újból felébred, és ismét nehezen fog visszaaludni.

Mi együtt alszunk, így hamar próbálom megnyugtatni, de eltelik fél-egy óra, mire elalszik. Azt szoktam mondani neki, hogy próbálja elterelni a figyelmét, a gondolatait, például számolással. Elbeszélgettünk vele, van-e valami, ami bántja, amitől esetleg fél, de azt mondta, a szeme idegesíti, illetve amit lát. Azt mondja, nem fáj a szeme, de fontolgatom a szemészeti vizsgálatot is.

Lelkileg megviselte a nyuszija elpusztulása, de kapott helyette egy hörcsögöt, ráadásul nem mondja, hogy ez lenne a baj. Mit tegyünk? Vigyem orvoshoz? Lelki oka lehet ennek vagy szemészeti? Félek, ha felnagyítom a problémát, még jobban félni fog.

Várom a válaszát, maradok tisztelettel: Klára

Kedves Klára!

Bár jómagam nem vagyok orvos, minden olyan, később "pszichés eredetűnek" bizonyuló probléma esetében, amelynél testi tünetek (is) jelentkeznek, célszerűnek tartom az orvosi vizsgálatot. Pánikbetegeket például éppen azért érdemes kardiológussal is megvizsgáltatni, hogy nyugodt szívvel ki lehessen zárni a "testi betegség" diagnózisát, és elkezdődhessen a pszichoterápiás munka. Mindezek miatt javasolnám a szemészeti vizsgálatot, hiszen ahelyett, hogy "medikalizálná" a kislány problémáját, éppen abban segítene, hogy tisztázza, hogy szervi probléma nem áll fenn.

Azt írja, hogy a nyuszijának elpusztulása óta vannak problémák a gyermek alvásával, ugyanakkor maga a kislány nem említi, hogy a háziállat elveszítése valamiképpen összefüggene a nyugtalanságával. Gyerekeknél sok esetben tapasztaljuk, hogy egy-egy, önmagában látszólag ártalmatlan vagy könnyen feldolgozható esemény átélése során nem is maga a konkrét történés, hanem a gyermek által hozzáfűzött magyarázatok okoznak szorongást. Most hasraütésszerűen írok egy példát: tegyük fel, hogy a kislány hozzáért az elpusztult nyuszihoz, és azt tapasztalta, hogy nem mozdul. Amikor később, éjszaka felébredt, és észrevette, hogy a mellette fekvő édesanyja sem mozdul – számunkra természetesen, hiszen alszik –, akkor arra gondolt, hogy lehet, hogy nemsokára az anyukáját is ugyanúgy elveszíti, mint a nyusziját. A szülő halálától való félelem miatt nyugtalanul alszik, illetve úgy véli, állandóan ellenőriznie kell, hogy az anyukája életben van-e (éppen ezért gyakori, és hosszas nyugtatást igényel).

Még egyszer mondom: az iménti okfejtést csak példaképpen írtam azért, hogy megvilágítsam: a gyerekek logikája másképp működik, mint a felnőtteké. Elképzelhető, hogy a nyuszi elveszítésén keresztül olyan tartalmak kerültek előtérbe, amelyek megrémítik, ugyanakkor amikről szavakkal egyelőre nem képes beszámolni. Érdemes volna a gyerekkel együtt rajzolni, játszani: a kreatív tevékenység során többnyire felbukkannak azok a témák, amiktől szorong. Ilyenkor vagy a játék síkján adhatunk megnyugtatást (vagyis ha a gyerek azt játssza el, hogy a kisnyuszinak súlyosan megbetegedett a mamája, akkor nem azt mondjuk, hogy "Ne aggódj, kislányom, én egészséges vagyok!", hanem a nyuszimamának készítünk olyan csodagyógyszert, amivel még erősebb, még energikusabb lesz), vagy pedig a rajz/játék által felvetett kérdések kapcsán beszélgetünk el a gyerekkel a félelmeiről, és segítünk korrigálni a téves elképzeléseit.

A felnőtt páciensekhez hasonlóan az Ön kislánya alvását is nehezítheti, hogy előre aggódik amiatt, hogy mi fog történni, ha megint felkel. Érdemes volna arról is beszélgetni vele, hogy mitől fél, mi a legrosszabb, ami előfordulhat, ha ismét felébred. (Sokan mondják például, különösen a lelkiismeretes, szorgalmas, jól teljesítő emberek, hogy attól tartanak, hogy fáradtak, álmosak lesznek másnap – itt olyasféle megnyugtatásokkal lehet élni, mint például "Igen, vannak napok, amikor nem a legjobban teljesítünk. Mindenkivel előfordul. Nem muszáj mindig, minden helyzetben a legjobb formánkat nyújtanunk. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy időnként fáradt és álmos legyen az iskolában" és így tovább.)  

A szorongások/félelmek feltérképezéséhez és megoldásához véleményem szerint érdemes pszichológus segítségét kérni. Mivel a gyermek-pszichoterápiák a gyerekek életkorához és szükségleteihez igazodnak – vagyis játékosak, "érdekesek" –, így nem kell tartani attól, hogy a kislányban a "betegségtudat" erősödne. Az interneten is megtalálható kerületi nevelési tanácsadókban végzett szakszerű kezelések elejét vehetik a hosszú távon akár súlyosabbá váló problémáknak. Lényeges pontnak tartom továbbá, hogy azt írta, a kislánnyal együtt alszanak. Noha ezt – az okokat, a helyzet fennállásának időtartamát stb. – nem fejtette ki részletesen, úgy gondolom, érdemes volna egy szakember segítségével összefüggésbe hozni a gyermek biztonsági szükségleteit, félelmeit és a szülőtől való elszakadás/leválás – konkrétan az éjszakai különalvás – kérdéskörét is.

Mindehhez kitartást és sok sikert kívánok.

Üdvözlettel: Fiáth Tita


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés