free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Stílusos fokok

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, lépcső, praktikus, tervező, trend 0 hozzászólás

Polcos, fiókos, cikkcakkos, eltüntethető, DNS-spirál alakú, lebegő, átlátszó, kifordított, dobozos, hóbortos vagy zenélő… Variációk lépcsőre.

A lépcső elsődleges feladata jelen állás szerint még mindig az, hogy különböző szintek közötti fel-, illetve lejutást biztosítsa. A tervezőknek csupán ezt a tényt és persze a fizika törvényeit kell figyelembe venniük, amikor praktikusan, trendeket követve vagy épp egészen egyedi és játékos módon értelmezik újra a lépcsőt. A legötletesebb megoldásokból szemezgetünk.

Okos helykihasználás

A lépcső leggyakrabban tárolóeszközként kap másodlagos funkciót, erre számos példát találhatunk.  A belga Voet Theuns tervezői ezt a minimalista megoldást elsősorban galériás kislakásokba szánják, a jobb helykihasználás érdekében. Hasonló koncepciót alkalmaztak a cseh SAD enteriőrdizájnerei is, azzal a különbséggel, hogy itt maga a lépcső szemre csinosabb, bonyolultabb konstrukció, a tárolókapacitása azonban az előzőnél jóval kisebb. A többszintes házak masszív, beépített lépcsősorai is átalakíthatók bútorokká. Az amerikai Mark Wright például fiókokat épített a lépcsőfokokba, így alakítva fiókos szekrénnyé a feljáratot. Ennél is stílusosabb és látványosabb megoldást találtak ki a Levitate Studio dizájnerei egy viktoriánus stílusú, londoni ház felújításakor: a padlástérbe vezető meredek lépcsősor impozáns könyvespolcként született újjá.A svéd TAF Architect mérnökei megoldást kínálnak azokra az esetekre, amikor az ingatlanban rendelkezésre álló hely annyira szűk, hogy egy hagyományos kialakítású lépcső semmiképp sem férne el. A cikkcakkosan egymásra pakolt fokokból álló lépcsősor alig foglal nagyobb helyet, mint egy szekrény, és bár meglehetősen kényelmetlennek – és kissé veszélyesnek – tűnik rajta a közlekedés, azért még így is jobb alternatívát kínál a létránál. Még mindig az okos helykihasználásnál maradva mutatjuk az amerikai Aaron Tang találmányát is: a lépcsőt, amit akkor vehetünk elő, amikor szükség van rá, máskülönben viszont nem kell kerülgetni. A beépített hidraulika segítségével ugyanis a lépcsőfokok bármikor merőlegesbe állíthatók, és felcsukhatók a falra.

DNS, lebegés

A csigalépcső ugye alap, a kortárs dizájnerek viszont kialakították rá a maguk trendi változatát, a DNS-spirál alakú lépcsőt. Az irányzat egyik gigantikus produktuma az orvosi kutatásokkal foglalkozó, ausztrál Garvan Intézetben álló feljáró, amitt Ken Woolley tervezett. Persze házakba, lakásokba is divatos manapság DNS-lépcsőket beépíteni,  olyannyira, hogy az ilyen konstrukciók megtervezésére már szakosodnak tervezők. Ezt tette az angol Geoffrey Packer is, aki mára nagymesternek számít a témában.Szintén nagy divatja van lépcsődizájn terén a "lebegő lépcsőknek". Ezen belül az egyik irányzat képviselői magukat a lépcsőfokokat "lebegtetik", vagyis rögzítik oly módon, hogy az vizuálisan lebegésnek hasson. Egy viszonylag egyszerűbb megoldás erre a spanyol Jordi Vayreda tervezése, ahol a lépcsőfokok tulajdonképpen a fallal kontrasztos színű falapok, amelyek csak egyik, oldalsó élükkel kapcsolódnak egyenként a falhoz, más szerkezet azonban nem tartja össze őket. Ennél is légiesebb hatású a New York-i 14. utcában található Apple-kirendeltség csigalépcsője, amelynek fokai és tartószerkezete is üvegből készültek, így úgy tűnik, mintha a rajta közlekedők lebegnének a levegőben.A lebegtetős irányzat másik ága a komplett lépcsőházak lebegtetése, amit kifordított vagy más néven dobozos lépcsősorokkal oldanak meg. Ennek lényege, hogy a lépcsősort mintha csak kifordították volna: nem alulról támasztják meg, hanem dobozszerűen a mennyezethez kapcsolódik. Ezt a koncepciót egyenes és csigalépcsők esetében egyaránt alkalmazzák.

1. Stílusos fokok
2. JátékosságLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés