free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Popzene a sztereotípiák ellen

Borsa         Címkék: kultúra, pakisztán, riport, sztereotípiák, zene 0 hozzászólás

Zeb és Haniya Pakisztán azon régiójából származik, amelyet mostanság főleg a tálibokkal és az Al-Kaidával kapcsolnak össze. Ők viszont csak popzenét játszanak.

Zebunissa Bangash és Haniya Aslam, azaz a Zeb és Haniya duó Pakisztán első női popegyüttese. Az unokatestvéreknek nem csupán a nemükből, hanem a származásukból fakadó sztereotípiákkal is meg kell küzdeniük. A BBC riportja.

Nem mondható tipikusnak

"Hatéves korunk óta zenélünk együtt. Mióta csak vissza tudok emlékezni" - meséli Haniya a kezdetekről. A lányok családja is zenerajongó, többen játszanak hangszeren, nagymamájuk pedig költő volt. Az, ahogyan ők felnőttek, és amilyen utat választottak, egyáltalán nem mondható tipikusnak Pakisztánban, hiszen – mint gyakorlatilag minden szakmában – a zenében is férfiuralom érvényesül. A lányok fontosnak tartották megjegyezni ugyanakkor, hogy az országukban rengeteg liberális és toleráns hozzáállású ember is él.A dél-ázsiai térség popzenei szcénájának első női úttörője Nazia Hassan volt, aki a nyolcvanas évek elején zenéjével szinte felforgató hatást váltott ki, és hatalmas sikereket ért el. Az azóta eltelt közel harminc évben többen próbáltak a pakisztáni popénekesnő nyomdokaiba lépni, ám az övéhez mérhető sikereket ez idáig még senki sem tudott elérni arrafelé. Ez magyarázza azt is, hogy miért úgy reklámozzák Zeb és Haniya bandáját mint az első pakisztáni lányzenekart. A médiát mindenesetre máris sikerült maguk mellé állítani, olyannyira, hogy a nemrégiben megjelent Chup (Csend) című debütáló albumukról szinte az összes jelentős pakisztáni lap közölt kritikát, méghozzá többségében pozitívat.Honfitársaik számára azonban a legmegdöbbentőbb tényt mégis a lányok származása jelenti. Zeb és Haniya ugyanis mindketten a pastu, vagyis az afgán etnikumhoz tartoznak. A családjaik Kohat városából származnak, abból régióból, amelyet mostanában a tálibokkal és az Al-Kaida terrorszervezettel kapcsolnak össze. "Soha nem éltünk ott, de családi összejövetelekre odalátogatunk" - magyarázta Haniya. Az, hogy a militánsok mennyiben reprezentálják a pastu kulturális identitást, egyike a legvitatottabb kérdéseknek a régióban. Zeb és Haniya pedig élő példái annak, hogy sokkal több van a pastu identitás mögött, mint a fegyverüket cipelő harcosok képe mutat. Mégis, a  lányok leginkább azt szeretnék, ha a zenéjük minősége, nem pedig a származásuk alapján ítélnék meg őket.

Keleti és nyugati

Az unokatestvérek öt évvel ezelőtt az Egyesült Államokban jártak főiskolára, ekkor kezdtek közösen dalokat írni. Haniya emellett újfajta hangszereket és hangzásvilágot próbálgatott, míg Zeb énekórákat vett. Később felvették a dalaikat, és feltöltötték az internetre. "Amikor visszatértünk Pakisztánba, azt vettük észre, hogy néhány helyi rádióállomás játssza őket" - mesélti Haniya. "Sok barátunk biztatott bennünket, ezért elhatároztuk, hogy komolyabban fogjuk csinálni" - folytatta Zeb. A lányok eldöntötték, hogy szeretnének egy saját albumot. A dalok többségét Haniya szerezte. "Segítek, amennyit csak tudok, de én elsősorban énekes vagyok" – fűzi hozzá Zeb.Amikor a duó első alkalommal lépett színpadra, a közönség először kifütyülte őket. Ám amikor játszani kezdtek, a jelenlévőkben tudatosodott, hogy amit hallanak, az nem tipikus pakisztáni popzene. A lányok mégis annak örültek a legjobban, amikor pastun fiatalok köszönték meg nekik, hogy művészetükkel népszerűsítették a kultúrájukat.Az együttes zenéje nyugati és keleti hatásokat elegyít. A legjobban talán a Paimana című dal illusztrálja ezt, ami egy pastun dal a szeretetről, némi bluesos beütéssel. Nadeem Farooq Parach, Pakisztán vezető zenekritikusa szerint a lányduó valóban úttörő vállalkozás, ám arra is figyelmeztetett, hogy a zenéjük bár jó, de nem rendkívüli. "Nem szeretném elkedvetleníteni őket. Folytatniuk kell a munkát. Úgy gondolom, hogy ennél jobb zenét is tudnának csinálni" – jegyzi meg egy kritikus. Azt Zeb és Haniya is elismeri, hogy van még mit javulniuk zenei téren. Az elszántság mindenesetre megvan bennük, hiszen tisztában vannak azzal, hogy a pakisztáni nőknek milyen problémákkal kell szembesülniük, azonban úgy érzik, elég erősek ahhoz, hogy kiálljanak magukért. "Nem politizálunk, de pakisztáni nőkként fontosnak tartjuk eloszlatni a külföldiekben élő sztereotípiákat."


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés