free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zöldborsókrémleves

Borsa         Címkék: főzés, kaja, recept, tejszín, zöldborsókrémleves 1 hozzászólás

Kicsit visszahozhatjuk a nyár ízeit, de síelés utáni melegedésre is jó a tejszínes zöldborsókrémleves. Mi is tudjuk, az osztrákok is, ezért kapható minden hüttében.

Nem kérdés, hogy az igazi zöldborsóleves nyár elején készül. Kell hozzá ugyanis új borsó, zsenge sárgarépa, friss petrezselyem. Az az édeskés íz, ami a korai cukorborsó sajátja, elengedhetetlen aromája az igazi zöldborsólevesnek, aminek egyébként komoly rajongótábora van. Akinek a nyár kezdetét jelenti ez a lé, az így február elején már komoly elvonási tünetekkel küzd, az, hogy a nyarat várja inkább vagy a levest, gyakorlatilag mindegy. Nekik érdemes kipróbálni a fagyasztott borsóból készült tejszínes krémlevest, ami ugyan nem olyan könnyed, mint nyári párja, viszont remekül melegít, és édes-sós íze nagyon jól esik egy hideg téli estén.


Nézd meg hogyan készül a zöldborsókrémleves!

Olyannyira így van ez, hogy a Salzburg környéki sícentrumok étterem- és hüttekínálatában mindenhol szerepel a zöldborsókrémleves. Nem is kell utána második fogás - na jó, esetleg egy császármorzsa -, felmelegedve lehet újra beülni a felvonóba, akkor is, ha szakad a hó, és fúj a szél. Na persze néhány helyen elkövetik azt a baklövést, hogy mindenféle levesporokkal és ‑kockákkal próbálják ízesíteni, holott ez egyértelműen tévedés. Az étel lényege, hogy erősen domináljon a borsó íze, még egy könnyű alaplé sem hiányzik a feleresztéséhez, remek íze lesz akkor is, ha vízzel főzzük. A gyári készítmények megzavarják ezt az ízvilágot, és egyenaromájúvá változtatnak mindent, ezt a levest is. Az osztrákok nagyon barna kenyérkockákkal szórják meg a tetejét – ezt tettük mi is –, valamint néhány helyen egészen keményre sült hagymareszeléket is szórnak rá, ennek készítési módját még ki kell derítenünk, ugyanis elképesztően finom.



A másik, amitől ha nem is igazán különleges, de mindenképpen finom lesz, az az, hogy nem tartalmaz lisztet. A sűrítést a belefőzött néhány kocka krumpli adja, no meg a tejszín. Ez utóbbiból olyan minőségűt, mint amilyet az osztrák gazdáktól vásárolnak a helyi tejüzemek, Magyarországon maximum a biopiacokon vagy az őstermelőknél találunk. Míg nálunk a tejszín maximum 30 százalék zsírtartalmú, addig Ausztriában a bolti is 36 százaléknál kezdődik. Na jó, ennyit a nyafogásról, mindenesetre érdemes lehetőleg friss, minél magasabb zsírtartalmú tejszínt vásárolni a zöldborsókrémleveshez. És ha már a minőségnél tartunk. Ha nem házilag fagyasztott zöldborsót használunk, az üzletben mindenképpen a márkásabbakat keressük, még akkor is, ha ezek kifejezetten drágábbak, mint a többi. A jó borsó fagyasztott állapotából is maximum negyed óra alatt puhul meg teljesen, ennek az a titka, hogy a zsenge borsót leszedés után azonnal blansírozták, majd fagyasztották. (A blansírozás gyors előfőzést jelent.) Ha a borsó várakozott a mélyhűtésre, valamint kimaradt az előfőzés, akkor akár órákig is főhet, míg teljesen megpuhul.

Így készül

Kevés olajon egy közepes fej kockára vágott hagymát kezdünk pirítani, de még mielőtt színt kapna, rászórunk egy kávéskanálnyi cukrot. Addig kevergetjük, míg a hagyma és a cukor is kezd barnulni, ekkor rászórunk negyvendekányi fagyasztott zöldborsót. Átkeverjük, sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ízesítésként tehetünk bele néhány zsályalevelet, vagy megszórhatjuk egy kevés – só nélküli! – szárított zöldséggel.



Pár perc múlva beleteszünk két nagy szem, kockákra vágott krumplit is, és az egészet puhára főzzük. Kicsit befőzzük a levét, mondjuk hogy a zöldfélék nyakáig érjen. Ekkor beleöntünk két deci tejszínt, visszamelegítjük, de már nem forraljuk. Kicsit megborsozzuk, és botmixerrel simára pürésítjük. Két nagyobb szelet rozskenyeret szárazon megpirítunk, apró darabokra törünk, és tálalásnál a leves tetejére szórjuk őket. Ha nagyon hiányzik a csípős íz, egy kevés erős paprikát is szórhatunk a tetejére.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés