free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Beszámoló a párizsi fashion weekről

Borsa         Címkék: divat, fashionweek, kollekció, párizs, ruha 5 hozzászólás

Borsatudósító a párizsi fashion weeken járt, így beszámolója a nagyokról, Diorról, Armaniról és a fashion week egyéb tudnivalóiról szól. Jön majd New York is.

Minden évben van négy olyan hét, amikor a divatvilág Párizsra figyel, a divatszakértők és divatkritikusok árgus szemekkel nézik, hogy a különböző divatdiktátorok mibe öltöztetik a csontsovány modelleket. A legnagyobbak minden szezonban két nagyszabású divatbemutatót tartanak, egy úgynevezett ready-to-wear és egy haute couture bemutatót, ezenkívül még léteznek az úgynevezett szezon előtti bemutatók is, amelyek a nagyobb rendezvényeket előzik meg. Ellenben az haute couture bemutatókkal, a ready-to-wear mindig egy szezonnal az aktuális szezon előtt jár, ezeknek a kollekcióknak az a célja, hogy bemutassa az aktuális trendeket, a nagy divatmagazinok is ezek után írják meg az úgynevezett trendbibliákat, ami nálunk trendelőrejelzés néven fut.

Ezzel szemben az haute couture bemutatók célja egészen más, itt a divat és művészet egyszerre kap főszerepet, a szó eredeti jelentése magas szabászat, valójában magas minőségű, tökéletesen kivitelezett ruhákat takar, ebből egyértelműen következik, hogy nem mindegyik divatház mutathat be haute couture kollekciót. A szabályozás annyira szigorú, hogy egy francia bizottság minden évben többször ellenőrzi a divatházakat, és amennyiben úgy ítéli meg, hogy nem tesznek eleget a kritériumoknak, akkor a megtisztelő címet egyszerűen visszavonják. Alapkövetelmény, hogy a ruhák mindegyikének kézzel kell készülnie egészen a legutolsó gombig, amit természetesen külön az adott ruhához terveznek, ezért aztán a bemutatott darabok általában nem kerülnek eladásra, ezek csak a cég presztízsértékét emelik. De mielőtt tovább feszítenénk a húrt, kezdjünk is bele, ugyanis január utolsó hetében Párizsban jártunk a fashion weeken. Beszámolónk következik.

http://content.coutorture.com
Armani - További képeket a fashion weekről itt találhatsz

A hét első bemutatója a Giorgio Armani show-ja volt, amit a ready-to-wear kollekciókkal ellentétben nem Milánóban mutatnak be. A vendégek rendre érkeztek is, mi pedig nagyon igyekeztünk hozni az elvárt formát, ugyanis Párizsban divathétre menni nem annyi, mint leugrani a közértbe, ott követelmény a tökéletes legújabb trendeknek megfelelő megjelenés. Egy szó mint száz, be lehet állni a sorba Anna Wintour után, aki ez alkalommal az etno stílust búcsúztatta barna csizmájával és mintás ruhájával, és persze hol máshol, mint az első sorban közvetlenül a Vanity Fair főszerkesztője, Michael Roberts mellett. A bemutató az olaszok pontatlanságához mérve szinte percre pontosan kezdődött, azonban a német vendégek már igencsak türelmetlenek voltak a tizenhatodik perc után. Armani hozta a tőle megszokott tökéletesen elegáns vonalat, hiába volt a bemutató haute couture, a ruhák nem voltak sem hordhatatlanul nagyon, sem pedig aránytalanul túldíszítettek. A ready-to-wear kollekciójával ellentétben ezek a ruhák nem halvány színű, könnyű anyagból készült darabok, a harsány színektől szinte vibrált a kifutó, a nehézselymek és a shantungok pedig gondoskodtak a ruhák drámai hatásáról. Szerettük Armani 2009-es haute couture kollekcióját, mert nem voltak benne olyan, számunkra szemet bántó mások által csodálatosan művészinek tartott túlzások, mint sok más tervezőnél.

http://content.coutorture.com
Dior

A soron következő program titkos favoritunk a Dior ház Galliano által tervezett ruháinak a bemutatója volt. Szerintünk Galliano a legjobb dolog, ami a Dior házzal történhetett. Amennyibe létezik olyan, aki méltó arra, hogy elfoglalja a new look stílus atyjának a helyét, akkor John Galliano kétségkívül az. A tervező érdekessége, hogy amíg a saját nevével fémjelzett divatháznak csupa meghökkentő darabot tervez, addig a Dior esetében kínosan ügyel arra, hogy hű maradjon az eredeti koncepcióhoz. Az idei szezonban megmaradtak a hatalmas szoknyák és az aprólékos díszítések, személyes kedvencünk egy pánt nélküli, púderrózsaszín ruha volt, aminek az alját gyöngyökkel kivarrt hímzett virágok díszítették. Nem csodálnánk, ha némelyik darabot viszontlátnánk az elkövetkező szezon valamelyik vörös szőnyeges rendezvényén. Az oroszlánsörényre hasonlító kreppelt frizurák mellett azonban nem tudtunk elmenni, nekünk valahogy bántja a szemünket a gyönyörű ruhák és a szénaboglya hajak közötti kontraszt, de elképzelhető, hogy csak mi vagyunk így ezzel.

http://content.coutorture.com
Lacroix

Másnap Lacroix nyitotta a sort, akinek a bemutatóján tiszteletét tette Cahtherine Deneuve is, és tudatjuk a tisztelt olvasókkal, hogy a francia színésznő még mindig tökéletesen műveli a cigarettagyújtás művészetét. Ismét megjelent Michael Roberts is, aki valamilyen furcsa indíttatásból most rikkancsnak öltözött, mi gyanítjuk, hogy ez lehetett az oka annak, hogy Anna Wintour ez alkalommal nem mellette osztogatta a kíméletlen megjegyzéseit. A bohém tervező perzsa szőnyeggel bevont kifutón mutatta be a legújabb haute couture ruháit, ami tőle szokatlan módon viszonylag visszafogottra sikerült, a felvonultatott ruhák ugyan igencsak harsány színekben virítottak, mégsem mondhatjuk őket teljesen hordhatatlannak. Eltekintve attól az egy rövid állású matador kabátkától, amiben szerintünk a forgóajtón való bejutás teljességgel ki van zárva. Abszolút kedvencünk az az élénk színű ruha, amit akár a szokatlan ruháiról híres festőművész, Frida Kahlo is megirigyelhetett volna, haute cotoure ide vagy oda, mi bizony még a hetes buszra is felvennénk. Azonban a fekete-fehér fodros ruhánál, amit szintén nagyon szerettünk, már volt egy kicsi Chanel-utánérzetünk…

http://content.coutorture.com
Givenchy

A soron következő program a Givenchy ház bemutatója volt, úgyhogy idő hiányában ebéd helyett beértük egy diós-sajtos paninivel, és már rohantunk is, hogy nehogy lekéssük a komor, gótikus ruháiról híres Riccardo Tisci bemutatóját, ami a mostani alkalommal meglehetősen vidámra sikeredett. A modellek ugyan még most is túlvilági tekintettel néztek a semmibe, viszont a bemutatott ruhák között még elvétve ugyan, de virág mintás darabokat is felfedeztünk. Aminek mégis a legjobban örültünk, az egy ismerős arc volt, nevezetesen Mihalik Enikőjé, akit most már olyan nevekkel említenek egy napon, mint Lily Donaldson, Agnes Deyn vagy Anja Rubik. A bemutatóról annyit, hogy végignéztük, tetszett, de Riccardo Tisci világa korántsem áll hozzánk olyan közel, mint az Hubert de Givenchy által képviselt vonal.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés