free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Koksz, csajok, satöbbi

Szirmai Hedvig         Címkék: film, kritika, skins, sorozat, tévé 0 hozzászólás

Különös világ a mai tinédzsereké, és hiába gondoljuk azt, hogy értjük, ők maguk sem tudják, mi miért alakul úgy, ahogy. A brit Skins című sorozat kritikája.

Sid megdugta Tony csaját. Tony eleinte fel sem fogja az egészet, mert elütötte egy busz. Azóta kevesebbet is narkózik. Cassie-t, Sid korábbi barátnőjét egyébként Jal próbálja megnyugtatni, aki közben Christől terhes, de ezt még senkinek sem merte elmondani. A helyzet fokozódik, a feszültséget Maxxie sem érti, és a rátapadó csajt is elhajtja, mert hogy homoszexuális. Nem, nem, kedves Borsaolvasó, ez nem az aktuális délutáni szappanopera rövid összefoglalója a tévéújságból, hanem állítólag maga az élet. (Bár egyesek szerint az élet nem ennyire szar.)

www.e4.com

A brit Skins című tévéfilmsorozat alkotói szerint a mai tinédzsereket a drogokon, a pián, a szexen és a bulin kívül semmi sem érdekli, anorexiásak, és magasról tesznek az iskolára, a családra meg a fogyasztói társadalomra. A brit sorozat első két évadját már a magyar csatornákon is bemutatták – jól eldugva: az egyik nagy kereskedelmi fiókcsatornáján késő éjszaka. A harmadik évadot januárban kezdték vetíteni Nagy-Britanniában. Ez talán az első olyan tévés sorozat, ahol egy kicsit sem próbálják szépíteni a mai tinédzserek hétköznapjait, és a kényesebb témákat nem csak felvetik, utalgatnak rájuk vagy kerülgetik őket, de kőkeményen meg is mutatják.

Buli és önámítás

A fiatalok kefélnek az iskolai WC-ben, elcsábítják a tanárnőt, lógnak a suliból, drogot adnak-vesznek, elkötik a szülők kocsiját, miközben egymást is átverik, és nem foglalkoznak a jövővel. Hogy honnan veszik a mintát? Természetesen a szüleiktől és a tanáraiktól. A szülőktől, akik alkoholisták, csalnak, lopnak, hazudnak – még saját maguknak is –, és kábé pont annyira szarnak saját gyerekeikre, mint amennyire a gyerekek rájuk. Az önámítás egyik csúcsa az a jelenet, amikor Sid anyja csak azért költözik egy napra rég elhagyott férjéhez, hogy a látogatóba érkező nagypapa azt gondolja, hogy házasságuk felhőtlen és tökéletes, pedig már vagy tíz éve elváltak. Az is önámítás, hogy Chrisnek az apja, aki évek óta szó szerint rá sem nézett a gyerekére, eltiltja fia barátait Chris temetéséről, mondván, rossz hatással vannak rá.

Szigor vagy szex

A Skinsben a tanárokat sem érdekli, mi történik a srácokkal. Akad olyan, amelyik eljátssza a szigorú pedagógust, miközben minden eszközzel kolléganőjét akarja szexuálisan helyzetbe hozni. Hiába, mert a kolléganő inkább a tanítványával fekszik le, ami egy tanártól azért nem feltétlen elvárás, még akkor sem, ha ő az iskola pszichológusa. Néha nem is tudja eldönteni az ember, hogy a tanárok vagy a diákok vannak-e igazán értékválságban.

www.e4.com

A sorozat kőkeményen betolja az arcunkba a vallási és bevándorlási problémákat is, hiszen a muzulmán család ifjú sarja egy pillanat alatt felejti el az iszlámot, a tiltott alkohol- és kábítószer-fogyasztást, a vallási ünnepeket és a zsidóellenességet. Ráadásul legjobb barátja egy homoszexuális srác, aki még a családi összejövetelekre is bejáratos. Persze azt mondják, hogy az angolok mások, merthogy ők lemennek állatba, amikor a szórakozás ötlete felmerül. Az Európa-szerte nyaraló turisták is mindig a féktelenül bulizó angol fiatalokra panaszkodnak, akik a legfelkapottabb üdülőhelyeken is folyamatos részeg hangoskodással, balhékkal és utcai szexszel pukkasztják a polgárt. Ez vélhetően, igaz, de egy angol tinédzser és magyar kortársa között pont annyi a különbség, mint egy Liverpool- és egy Fradi-szurkoló között: semmi.

Útvesztőben

Végre van egy sorozat, amelyik brutálisan megmutatja a világnak, hogy a mai tinédzserek mennyire nehezen képesek megtalálni önmagukat a változó világban. Persze két dolgot könnyen lehet erre mondani. Az egyik az, hogy ez mindig is így volt. Ami azért nem valószínű, mert ennyi külső hatás még soha nem zuhant egyszerre a világ társadalmaira, és a fejlett európai országokat egyszerre találta meg a globális felmelegedés, a nemzetközi terrorizmus, a világgazdasági válság és egy olyan értékválság, amivel még soha sem kellett szembesülniük a tinédzsereknek. A második dolog, amit sokan felhoznak, hogy az értékválság nem új keletű, mert már a XX. század is ennek mentén ért véget.

www.e4.com

Az információs társadalom rohamos fejlődése oda vezetett, hogy manapság bárki képzelheti magát zeneszerzőnek, festőművésznek, marketingszakembernek, de még írónak vagy médiabeli megmondóembernek is. Nem csoda, hiszen körülöttünk minden azt sugallja, hogy ha a technikai háttér megvan hozzá, akkor bármit lehet. Ebbe nőnek bele ezek a srácok, és ne legyünk álságosak, ez nem csak brit jelenség, mert pontosan ugyanez a helyzet Magyarországon is.

Made in USA

A helyzet Amerikában sincs másképp. A szabadság földjén is dolgoznak a televíziós sorozatok kreatívjai, és piacra dobták a már nálunk is látható Gossip girl című szösszenetet, amit itthon a kevésbé frappáns Pletykafészek címmel láttak el. Ez a sorozat az amerikai milliomospalánta tinédzserek életét mutatja be. Ezek a fiúk, lányok rendkívül meglepő módon buliznak, isznak, drogoznak, dugnak és ott babrálnak ki egymással, ahol csak lehet.

www.cwtv.com

A különbség talán csak annyi, hogy mindezt a legelegánsabb divatházak ruháiban teszik (már amikor van rajtuk), a legmodernebb, hiperdrága autókkal furikáznak, és nem a sarki gimnázium, hanem a százezer dolláros magániskola óráit lógják el. Az értékválság dettó. A szülők úgy próbálják terelgetni csemetéiket, hogy ugyanolyan unalmas, vérszegény pénzeszsák váljon majd belőlük, mint amilyenek maguk a szülők. Annyi különbség azért talán van, hogy Amerikában ezt az egész pénzorientált értékválságos borzalmat becsomagolják a filmesek a milliomos mázba, ott valamiért nem vállalják fel azt, amit az európaiak meg mernek tenni. Azért azt megnézném, mikor csinál majd valaki Magyarországon olyan sorozatot, vagy akár csak egyetlen filmet a mai tinédzserekről, amelyben az eufemizmus még csírájában sem jelenik meg, és bevállalja majd a kamuból felháborodó nagymamákat.

Zene és lélek

Mielőtt megfeledkeznénk róla: a Skinsnek azért van egy hatalmas pozitívuma is, ami a tinédzserek világa nélkül nyilván nem létezne, ez pedig a zene megjelenítése a sorozatban. Az alkotók olyannyira naprakészek, hogy a legfrissebb brit előadók legújabb dalait keverik a jelenetek alá, közé, mögé – a zenei világnak komoly dramaturgiai szerepe is van.

A Skins és a Gossip girls nagy kérdéseket feszeget, és komoly problémákról rántja le a leplet, ráadásul mindezt elég depresszív hangulatban teszi, ennek ellenére mindkét sorozat rendkívül szórakoztató, élményszerű, és még röhögni is lehet rajta.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés