free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kötött téma

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, ékszer, kötött, streetart, tárgy 0 hozzászólás

Kötni nem csupán sálat vagy pulóvert lehet, hanem mondjuk ékszereket vagy utcanévtáblákat is. Ha nem hiszitek, járjatok utána. Olvassátok el.

A 2008-2009-es őszi-téli ruhadivat meghatározó darabjai voltak a legkülönfélébb kötött cuccok, annyira, hogy így a szezon végére kissé meg is untuk őket. Annál inkább kíváncsiak lettünk viszont arra, hogy vajon miket alkottak kötött témában a művészek és tárgydizájnerek. Éppen ezért következzen most minden, ami kötött, de nem ruha…

…Hanem mondjuk ékszer. A francia Emmanuelle Esther megszokott ékszerformákat - csavart, masnis vagy feliratos - készít úgy, hogy a fémet/műanyagot részben vagy egészben fonállal helyettesíti be (kép 1). Az ötlet alapvetően rendben van, a kivitelezésen azonban volna még mit csiszolnia.

www.emmanuelle-esther.com, http://ny-image2.etsy.com, www.etsy.com
Nézegess kötött tárgyakat!

A japán Yokoo alapvetően kötött sapkák és sálak tervezésével és kivitelezésével foglalkozik, ám aktuális kollekciójában szerepel egy hatalmas, különféle színű, kötött láncszemekből álló nyakbavaló (kép 2), ami akár ékszernek is beillik, no persze nem kisestélyihez…

Kötöttékszer-dizájn témában messze kiemelkedőt alkot egy brooklyni tervezőlány, Nguyen Le. Bájos és - nem elhanyagolható módon - művészi kivitelezésű nyakláncai, fülbevalói (kép 3) és brossai egytől egyig hordható darabok. Mi több: a róluk készült képek láttán egyenesen vágyni kezd rájuk az ember lánya.

Egy Münchenben élő fiatal lány a kötött dizájn egy egészen speciális formáját műveli: kaktuszokat köt. A Kaktusgarten kínálatában találhatunk cserépben csücsülő kötött kaktusszal díszezett ékszereket, kulcstartókat illetve művirágnál eredetibb dekorációként funkcionáló kaktuszokat is (kép 4).

http://en.dawanda.com, www.cardigan.ltd.uk

Az angol Cardigan Ltd, a hagyományos kötött holmik - például pulóverek, sálak-sapkák vagy poncsók - mellett kötött dizájntárgyak előállításával is foglalkozik. Ebben a cikkben utóbbiak kapcsán kell őket megemlítenünk. Hiszen hogyan is mehetnénk el szó nélkül a kötött cigarettás- és a hozzájuk passzoló gyufásdobozok (kép 5), a kötött lepke és rovarkészletek (kép 6), valamint a komplett étlapra való kötött ételek (kép 7) mellett?!

Ha pedig az előző produktumok is elszállt elmék szüleményének tűntek, akkor maradjunk is még kicsit ezen a vonalon. Ugyanis itt vannak Rachel Denny preparált trófeái (kép 8), amelyeknek állatok garantáltan nem, csupán gombolyagok estek áldozatul. További pozitívumuk, hogy nem került rájuk üvegszem.

http://racheldenny.com, www.theknittingmachine.com

Dave Cole amerikai képzőművész előszeretettel használja a kötést különféle alkotásaiban. Munkái közül ki kell emelni a kötőtűket puskákkal behelyettesítő művet (kép 9), illetve az elektromos vezetékekből kötött takarót (kép 10).

1. Kötött téma
2. Kötött bútor és street artLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés