free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sajtos nokedli a hüttéből

Borsa         Címkék: kaja, kasespaetzle, nokedli, recept, sajt 2 hozzászólás

A síelésből nem csak sportsérüléseket hoztunk, hanem egy pompás receptet is, ami ugyan kalóriadús, viszont nagyon finom. Tél végi depresszió ellen éppen megfelelő.

Többféle síelőt különböztetünk meg. Vannak, akik az első felvonóval felhúznak a gerincre és egész nap, megállás nélkül, pályáról pályára mennek, siklanak izmaikat nem kímélve. Ha nagyon kimelegszenek hátizsákjukból előrántják a termoszt, ha éhesek lesznek a szendvicset, majd pályazáráskor fejezik be a napot. A másik fajta hegyi sportoló minden második lesiklás után megajándékozza magát a hüttében némi frissítővel, víz, sör, tea, és déltájban korgó gyomorral keres magának helyet és étlapot. Ilyenkor általában tartalmas leveseket és/vagy szénhidrátban gazdag energiabombákat rendelnek, hogy legyen erejük a délutáni sportoláshoz. Természetesen a sípályák melletti kisvendéglők, melegedők abszolút fel vannak készülve ezekre az igényekre és nem is tartanak 5000 kalóriánál könnyebb fogásokat az étlapon.


Nézegess fotókat a Kasespaetzle készüléséről!

Borsamunkatárs a síelők második csoportjába tartozik és nagyon szereti a hüttés ebédeket, ilyenkor igyekszik mindenféle számára addig ismeretlen ételt kipróbálni és hallgat a felszolgálók tanácsaira. Idén nagyszerű találkozásban volt része, amikor megismerkedett a Kasespaetzle-vel. Amikor megkérdezte a pincért, hogy ez meg miféle étel, az így felelt: Kicsit büdös, de nagyon finom. Próbáld ki. És valóban annyira ízlett neki, hogy az elkövetkező napokban még kétszer evett, és igyekezett lekottázni a receptjét, ami némi segítséggel sikerült is neki.



Ez az étel távoli rokona a sztrapacskának, illetve a carbonara spagettinek, voltaképpen sajtos nokedli. A megfelelő ízhatás érdekében azonban tényleg erőteljes ízű és illatú sajttal érdemes készíteni, ellenkező esetben teljesen jellegtelen lesz. Elkészíthető a vasárnapi pörkölt nokedli maradékából, de frissen főzni a galuskát sem túl sok idő és fáradság. A sajtmártás tényleg két perc alatt elkészül, azt azonban mindig frissen főzzük és a kész ételt azonnal, forrón tálaljuk. Egyébként a Kasespaetzle-et hagyományosan vasserpenyőben adják asztalra, hogy a forró vas a kiszolgálás közben is frissen, tüzesen tartsa az ételt. Gyomrot nem kímélő fogás, jól esik utána egy emésztést segítő feles és lehetőleg némi mozgás is, úgyhogy ne este féltízkor tálaljuk fel. Akinek az emésztése nem tűri a sült hagymát, az nyugodtan elhagyhatja, de senki más ne spóroljon vele, mert az ízharmóniához szükség van rá. Ja, és mindenképpen kínáljunk hozzá salátát, savanyúságot – tapasztalataink szerint a savanyúkáposzta illik hozzá legjobban.

Így készül két személyre

Egy tojásból nokedlit készítünk, kifőzzük, leszűrjük, és félretesszük. Egy kisebb fej hagymát felkarikázunk, megsózunk, és olajban pirosra sütjük. (Azért kell megsózni, hogy ropogós legyen.) Huszonöt deka ilmici vagy Lajta sajtot – lehet más is, de erős, karakteres illata, íze legyen – lereszelünk. Tehetünk hozzá mindenféle sajtmaradékokat a hűtőből, mehet a camembert és némi márványsajt is, de a füstölteket most mellőzzük.



Két deci tejszínt serpenyőbe öntünk, lassan melegíteni kezdjük, és beleszórjuk a sajtot is. Sózzuk, és addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen elolvad. Ekkor – továbbra is kislángon vagyunk, hogy a mártás ne melegedjen forrpontig – belecsúsztatjuk egy tojás sárgáját, gyorsan szétkeverjük, és amikor egyneművé vált hozzákeverjük a nokedlit is. Kicsit borsozzuk, a tetejére hintjük a hagymakarikákat, és azonnal, a serpenyőben asztalra visszük.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés