free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Női dráma

Borsa         Címkék: ajánló, clinteastwood, dráma, mozi, premier 0 hozzászólás

Clint Eastwood legújabb rendezése nemcsak igazi női dráma, de izgalmas thriller és társadalomkritika is. Eastwood a kamera mögött is egyre zseniálisabban teljesít.

Clint Eastwood neve már jó pár éve nem csak Piszkos Harry-hez vagy a névtelen, ikonikus spagettiwestern-karakterhez köthető, rendezői és zeneszerzői munkássága a kétkedőket is végképp meg kellett, hogy győzze arról, Clint Eastwood zsenije nem csak egy legenda vagy divathóbort. Ráadásul a hiperaktív színészveterán az idő múlásával egyre csak érik, filmjeinek nemcsak mennyisége nő, de minősége is javul.

www.cinemablend.com

Tavaly két filmet is rendezett, a szóban forgó, háromszoros Oscar-jelölt Elcserélt életek című mozit, és a minket egyelőre elkerülő, saját főszereplésével készült Gran Torinót. Érdemeiket mindenképpen Eastwood könnyed eleganciájában, éleslátásában, erős és olykor túláradó hangulatfestői képességeiben, valamint éles kritikai érzékében kell keresnünk. Nincs ez másképp az Elcserélt életekben sem. A történet idején 1928-at írunk, a helyszín Los Angeles csillogó, de a felszín alatt rohadó világa, Hollywood hőskorában minden a külsőségekről szólt, közben a rendőri korrupció virágzott, a nők helyzete több volt mint tragikus, az igazságszolgáltatásnak semmi köze nem volt az igazsághoz, a légkör pedig fojtogató kénszagot árasztott.

Ebben a közegben neveli Christine Collins, egyedülálló anya 9 éves kisfiát, Waltert, aki egyik nap rejtélyes körülmények között eltűnik. Majd féléves kutatás és kétségbeesés után a rendőrség diadalittas bevonulással mutat fel egy kisfiút, aki szerintük a nő elveszett fia. Christine azonban tudja, hogy ez nem az ő gyermeke, viszont senki nem hisz neki, meghurcolják, megalázzák, elmegyógyintézeti kezelésre ítélik, míg aztán egy különös véletlen folytán fény nem derül az igazságra...

www.cinemablend.com

A történetben - amely megtörtént eseményeken alapszik - kétségkívül van izgalom és egy cseppnyi misztikum is, de elsősorban ez a XX. századi "mese" nem erről szól; itt a hangsúly a mostoha korviszonyokon van, amelyek olyan gyönyörűen rímelnek a mára, hogy csoda nézni. Egy személyes tragédián keresztül ugyanis átfogó képet kapunk a '20-as évek Amerikájának kevésbé publikus feléről, a megkapó felszín alatt bugyogó romlott erkölcsökről, a törvénykezés totális impotenciájáról, és a nők kiszolgáltatott helyzetéről. A mai hasonlóan korrupt viszonyok tükrében Eastwood munkája lebilincselően izgalmas és merész tanulmány. Ezen a síkon a film tarol.

Hangulatra melankolikus és drámai miliő keveredik szolidan a már pedzegetett krimis felütésekkel, és ehhez jönnek Tom Stern már-már költői képei. Az operatőr olyan precízen nyúlt a témához, és olyan lenyűgöző látványt teremtett, hogy akár csak ez magában elvihette volna a hátán az egész mozit. De szerencsére nem így történt, mert Eastwood zsenialitásán túl - és akkor itt említenénk meg, hogy a filmzenét is a nyugdíjas nagymester jegyzi - a színészi játék is igen sokat dob az összképen. Elsősorban a mellékszerepekben tündöklő karakterekre gondolunk, de nem hagyhatjuk ki a sorból a nehéz sorsú anyát alakító Angelina Jolie-t sem, akit eddig nem túl sokszor láthattunk igazán ragyogni, most azonban a felszínre törő anyai szeretet mintaképének tökéletes megtestesítője, játéka megható és őszinte.

www.cinemablend.com

Darabjaira cincálva azért természetesen találnánk kivetnivalót is az Elcserélt életekben, de mivel összességében több mint meggyőző alkotás, nem kötözködünk, egyszerűen csak élvezzük. Feszült atmoszférája és néhol karikírozott részletei egyszerre mosoly- és könnyfakasztóan hatásosak, és mi ez, ha nem egy jó film és egy remek rendező ismérvei.

Elcserélt életek / Changeling
Színes, feliratos amerikai filmdráma, 2008
Rendező: Clint Eastwood
Forgatókönyvíró: J. Michael Straczynski
Zeneszerző: Clint Eastwood
Operatőr: Tom Stern
Díszlettervező: James J. Murakami, Gary Fettis
Jelmeztervező: Deborah Hopper
Producer: Clint Eastwood, Robert Lorenz, Ron Howard, Brian Grazer
Vágó: Joel Cox, Gary Roach
Szereplők: Angelina Jolie, John Malkovich, Michael Kelly, Jeffrey Donovan, Jason Butler Harner, Devon Conti, Eddie Alderson
Játékidő: 140 perc
Bemutató dátuma: 2009. február 12.
Forgalmazza: UIP-Duna Film


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés