free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csajbandák-L7

HT         Címkék: csajbanda, kultúra, l7, rock, zene 3 hozzászólás

Lehet, hogy a női Rolling Stones még azért nem született meg, mert a pasik jobban zenélnek, mint a csajok. De kivétel mindig akad, itt van mindjárt az L7.

Annak ellenére, hogy a Föld lakosságának többsége nőnemű, vagy éppen ezért, de sokkal kevesebb a csajzenekar, mint a pasibanda. És most nem az együtt táncolós és éneklős brigádokra gondolok, hanem a hangszeres könnyűzenei együttesekre. Az most nem fontos, hogy azért nincs női Rolling Stones vagy Coldplay, és nem született még meg legalább egy világsztár csajbanda, mert a pasik jobban zenélnek, mint a csajok, mert mindig vannak kivételek, akik próbára teszik a szabályt.Még mielőtt akárki azt gondolhatná, hogy a zenében úgy általában igazi demokrácia van, meg hogy mindenki mindenkivel egyenlő, és még a domináns hangok is alázatosak, mert a zeneművet szolgálják, el kell hogy keserítsek mindenkit. Nemcsak, hogy sokkal kevesebb lányokból, vagy asszonyokból álló könnyűzenei együttese van a Földünknek, mint pasizenekara, hanem ráadásul az ókorig visszanyúló kultúrtörténelmünknek hála, az a tudományos álláspont, hogy domináns hangok ide vagy oda, de a zene az érzelem matematikája, és ezt még a legexperimentálisabb zeneszerzők sem vonják kétségbe. Ez nem azt jelenti, hogy akárkiből kiváló muzsikus lehet, aki megtanulja a szorzótáblát, hanem azt, hogy például egy hangskálát egyszerű számtani szabályok szerint is fel lehet építeni, vagy elég csak az időre és annak mértékére gondolni, vagy a frekvenciákra. A zenéhez hasonlóan a matematika sem demokratikus. Például már az ógörögök is azt vallották, Pitagorasszal az élen, hogy az olyan zene, ami képes bolygónk és kozmoszunk törvényszerűségeit matematikai alapossággal közvetíteni, az befolyásolni tudja valamiképpen az emberi lélek működését is. Úgyhogy ne csodálkozzunk, ha diszkriminálódik a könnyűzenei életünk. Ennek ellenére téved, aki azt hiszi, hogy a zene lekottázható, és hogy a matematika miatt van férfiuralom a könnyűzeneiparban.

http://l7official.com

Alap, hogy egy pasi mindig a nőt látja meg először egy énekesnőben, vagy egy karmesternőben vagy egy női dobosban, mint a zenészt, de tévedés, hogy a könnyűzene a férfiaké. A könnyűzene alanyi jogon a nőké is. Ennek ellenére nyilván a férfiizmus uralta showbiz miatt, de kevés vállalható csajbanda van. Alap, hogy túl sokan akarnak manapság zenekarosdizni - ebből élnek például az A&R-hatalmasságok - de kevesen zenélnek jól. És még kevesebben nők. Persze, hogy hímek uralják az iparágat, hímeké a tőke is, így hát persze, hogy hisznek a keblekben. A külcsíny és nem a belbecs a jellemző, mint mindig. Például Madonnában is csak az évtizedeket felölelő hosszútávúság a tiszteletreméltó, mert értékelhető énekhangja nincs a művésznőnek. Persze a zenéről beszélgetni abszurd, meg egyébként is szubjektív, de az alap, hogy a pasik jobban zenélnek, mint a csajok. Viszont a kivétel próbára teszi a szabályt.Az L7 egy egyesült államokbeli könnyűzenei együttes csak csajokból. A kaliforniai lányok a klasszikus két gitár, basszus, dob rockzenei felállásban küldték 1985-ös megalakulásuktól 2001-es feloszlásukig. Egyes vélemények szerint, bár Los Angeles-i a székhelye, de az L7 találta ki a grunge műfaját, annak ellenére, hogy világszerte Seattle a grunge fővárosa, az alapítók meg a Nirvana. Nyúlta őket a Prodigy is, a Fuel my fire című számukat csinálták meg. Az L7 egyébként olyannyira feminista zenekar volt, hogy megszervezték a Rock for choice című rendezvénysorozatot, és nem volt véletlen a névválasztásuk sem. Az L7 kifejezés a múlt század ötvenes éveinek USA szlengjéből származik. A második világháború utáni évtizedekben azt mondta a szleng a konzervatív, vonalas emberre, hogy square, azaz kocka, vagy négyzet. Na már most akkor. Emeld fel a bal kezed! Zárd ökölbe az  ujjaid, majd nyújtsd ki a hüvelyk és a mutatóujjad úgy, hogy a kezed egy L betűt formáljon. Ugyanezt csináld meg a jobb kezeddel is, de úgy, hogy az egy 7-est formáljon (felül a hüvelyk lefelé a mutatóujj). Ha egymás mellé illeszted a két kezed, akkor egy négyzetet, kockát láthatsz, ja és azt, hogy L7.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés