free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szidolozás helyett

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, ezüst, pályázat, tárgy, verseny 0 hozzászólás

A konyhai és asztali ezüsttárgyak tervezésére kiírt dizájnpályázaton – többek között – cápauszonyos teaszűrővel és kajacsatás fegyverekkel is pályáztak a tervezők.

Az asztali ezüst kortárs formában való újjászületéséhez nem elég egy alapos szidolozás. Annál inkább szükség van a dizájnerek kreativitására. A MACEF lakberendezési vásár és a Designboom magazin legutóbbi dizájnpályázatát éppen ezért innovatív, ugyanakkor funkcionális és értékálló asztali ezüsttárgyak készítésére írta ki. A nemzetközi megmérettetésre 89 ország 3566 tervezője küldte el munkáit, amelyeket elismert szakemberekből álló zsűri bírált el. A következőkben bemutatjuk a nyerteseket és szubjektív favoritjainkat is.

Dobogósok

A dizájnversenyen harmadik helyezést ért el Pablo Matteoda argentin tervező, cápauszonnyal ellátott teaszűrőjével (kép 1). A tárgyat oly módon alakította ki, hogy az képes a vízen úszni, méghozzá úgy, hogy a szűrőkosárka a felszín alá süllyed, míg a cápauszony felette marad. A látvány akkor a legtökéletesebb, ha valamilyen piros színben kioldódó tealevelet vagy gyümölcsöt teszünk bele, és méretesebb, átlátszó csészében úsztatjuk.

www.designboom.com
Még több ezüstcucc van a képgalériában

A második díjat az Olaszországban élő japán dizájner, Sono Mocci olvadt gyertyát imitáló ezüsttányérjával (kép 2) érdemelte ki. Az alján beépített, vékony olajtank található, amely egy kanóc segítségével táplálja a tányér szélén lobogó lángot. A tárgy nem csupán az ezüsttányér, de a gyertyafényes vacsora újraértelmezése is.

www.designboom.com

Az első helyezett az amerikai–koreai Heather Bayless lett, méghozzá két – stílusában, formavilágában egymáshoz passzoló – pályaművével. Az egyik a gomba alakú fűszertartó (kép 3), amelyből a fűszer úgy szóródik ki, mint a gombákból a spórák. A másik pedig a hagymát formázó szószos edény (kép 4).

Kedvenceink

Az elsősorban ékszerdizájnnal foglalkozó Nuki Sigora munkájában klasszikus és kortárs egyesül, némi csavarral. Az izraeli tervező ugyanis hagyományos ezüst evőeszközökből rakott össze egy gyümölcsöstálat (kép 5). Hasonló koncepcióval (kép 6) állt elő egyébként a – szintén izraeli – Iris Zohar és David Hillel duó is.

Zhang Nan, Wang Jun és Gao Li Qun kínai tervezők a jégkocka alternatívájaként alkották meg az ezüstcseppet (kép 7). Az alkalmatosság belül üreges: vízzel kell feltölteni, majd lefagyasztani. Ha ezután felhelyezzük egy edényre, az abban lévő folyadékot sokkal tovább hidegen tartja, mintha jégkockát dobálnánk bele.

www.designboom.com

Roberto Giacomucci alkotása a minimalista ezüstfácska (kép 8), amelyről a feltűzött olívabogyókat szüretelhetik az asztalnál ülők.

A Milánóban élő Chiara Moresci pályázata egy ezüstív (kép 9), amelynek segítségével bármely lapostányér mélytányérrá alakítható. Az ív alsó élére szilikongyűrű került, amely biztosítja a tapadást, és meggátolja a szivárgást, így a tányérban akár leves is felszolgálható.

Jonathan Aspinall brit dizájner keresztben, illetve hosszában elfelezett kanalaival az egészséges életmódot igyekszik népszerűsíteni. A tárgyak üzenete ugyanis az, hogy csökkentsük felére cukorfogyasztásunkat.

www.designboom.com

Az izraeli Assaf Wexler és Tamar Fleisher másodlagos funkcióval is ellátta ezüst evőeszközeit, amelyek leginkább egy esetleges kialakuló kajacsata során érvényesülhetnek. A kanál és a villa ugyanis kicsiny katapultként, míg a kés köpőcsőként használható.

Négy amerikai dizájner, Brooks Atwood, Clay Odom, Tobias Jahn  és Nick Gelpi közös munkájának eredményeképp jött létre az a pehelykönnyű és esztétikus étkészlet, amely struktúrája az emberi csontszövetét imitálja.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés