free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha túl sárga a gyerek foga

fogorvos@borsa.hu         Címkék: fogmosás, fogorvos, probléma, szakértő, tanács 0 hozzászólás

Jó volna, ha a szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzés a mindennapi életünk része volna. Ezért lett a Borsának fogorvos szakértője is. Lehet kérdezni.

Fogorvos szakértő

Ajánló

Fogorvos, szájsebész szakértő a Borsán!

Foga van mindenkinek (jó esteben), ergo problémája is, legyen az esztétikai, vagy egészségügyi. Az SZTK rémuralma után számtalan klinika és fogorvos kínálja termékeit - tömések, fogfehérítés, porcelán héjak - de hogy mi alapján válasszunk, vagy mire is van igazából szükségünk, az kemény dió. Ha van kérdésed, írj a Borsa fogorvosának, Dr. Losonczy Levente, fogszakorvosnak. 

 

Itt tudsz kérdezni: fogorvos@borsa.hu


Fogorvos szakértőnk nem a frissen diplomázott generáció tagja, és mivel több, mint 10 évet praktizált Németországban, sok tapasztalattal rendelkezik, és mint szájsebész, a bonyolultabb esetekre is tud válaszolni.

 

Kérdezzétek!

Kedves Doktor Úr!

Van egy gyönyörű 13 éves lányom. Rendszeresen, naponta legalább háromszor mos fogat, mégis olyan sárgák a fogai, plusz fekete elszíneződés is látható rajtuk, mint aki legalább dohányzik, vagy rendszeresen kávézik. Nagyon jó minőségű fogkrémet használunk, kipróbáltunk többfélét, de végül mindig a fogorvosnál kötöttünk ki, hogy eltávolíttassuk fogairól az elszíneződést!

Kérném a segítségét, Ön szerint mi okozza ezt a problémát, és hogyan kezeljük?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Barkóczi Renáta

Kedves Renáta!

A fogmosás sűrűsége, és az annak során használt fogkrém nem számít sokat, ha a fogmosás technikája nem megfelelő. A gyermekkorban megszokott mozdulatsor végigkísér egy életen át, és rutinból suhanunk át a fogainkon a reklámokból megismert fogkefékkel. A fogkrémek erős aromájukkal friss szájszagot, tisztaság érzést hagynak maguk után, ez által még kevésbé vesszük észre, hogy talán nem megfelelően tisztítottuk meg fogainkat.

A körkörösen és oda vissza mozgatott fogkefével nem minden fogfelületet, és egy adott felületnek nem minden részét lehet jól megtisztítani. Hogy miért fontos minden egyes részt elérni? Mert az ételekből lepedék kerül a fogakra, ami a nyál hatására elmeszesedik, ez a fogkő. A sárga fogkő kis pórusaiba könnyedén beleépül minden színes dolog - tea, kávé, üdítők, nikotin - így lesz belőle barna, vagy fekete folt, csík a fogakon. A helyes fogmosási technika a jövőbeli egészség záloga, hiszen a legtöbb íny- és fogprobléma a lepedék-fogkő-ínygyulladás folyamat következménye.

Általában 13 éves korban egyáltalán nem, vagy nagyon ritkán alakul ki fogkő. Valószínűleg a lányod olyan ételt vagy italt fogyaszt rendszeresen, ami elszínezi a fogzománcát (például napi 3-4 dl fekete teának már látványos hatása van). Ha megvan a "tettes", akkor mellőzésével megelőzhető a probléma kiújulása. A másik ok lehet egy bizonyos baktérium (Cromatogén) csoport, amely elszíneződést okoz a fogakon. A megoldás ebben az esetben az elszíneződés eltávolítása, másrészről a baktériumok redukálása (fogtisztítás, fogkefecsere, szájvíz használata, lehetőleg szülői felügyelettel történő fogmosás). Az esetek nagy részében a probléma okozói maguktól eltűnnek 16-18 éves korra.

A fogkefék és fogkrémek között is a "kevesebb több" az irányelv. A sörték nem tudnak helyettünk dolgozni, így állhatnak több irányba, nem lesz jobb az eredmény. Kis fejű, fogkefét válasszatok, aminek sörtéi enyhén széttartanak. A fogkrémek közül válasszatok a szátok íze szerint!


Üdvözlettel: Dr. Losonczy Levente


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés