free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hősök képekben

Borsa         Címkék: hősök, irodalom, képregény, könyv, watchmen 0 hozzászólás

Nem is olyan régen a képregényeket még gyermekbutító firkálmányokként aposztrofálták. Ez a műfaj azonban jogosan követel helyet magának az irodalomban.

Reméljük azok az idők már régen elmúltak, mikor a képregényeket csak egy legyintéssel elintézve hajítottuk jó messzire az irodalmi kánontól. A képregények problémáját fejtegettük már egy régebbi cikkünkben, tehát ebbe most nem szándékozunk mélyre ásni, ellenben könyvet ajánlunk, méghozzá nem is akármilyet.

Alan Moore (szöveg) és Dave Gibbons (rajz) koprodukciójában születő Watchmen - Az Őrzők sorozat hamarosan minden darabja elérhető lesz idehaza is. Az első két kötet tavaly óta olvasható/lapozható, a befejező harmadik pedig minden bizonnyal február 20-a körül már ott lesz a boltok polcain is. Az apró részletek a helyükre kerülnek, kiderülnek a turpisságok, értelmet nyernek olyan utalások, amelyeket eddig lényegtelennek ítélhettünk, tehát végre összeáll a kép. Ez az egészen különleges és nagyvolumenű munka több szinten is értelmezhető, és több mint 20 évvel születése után is lebilincselő és elgondolkodtató alkotás.

http://wikimedia.org

Bár az irodalmat emlegettük, mint elsődleges művészeti forrást - nem is véletlenül, hiszen Moore szövegbetétei egészen zseniálisan novellaszerűek -, a Watchmen képi anyaga sem elhanyagolható, sőt! A képek szerkesztettsége lenyűgöző; Gibbons szinte filmszerű folyammá szervezi illusztrációit, néhol rázoomol a lényegre, és mint egy profi operatőr komponálja a "felvételeit". A többnyire azonos számú panelekbe rendezett oldalak egymással szembeni tükörszerű elrendezése is csak továbbviszi ezt az illúziót, és gyönyörűen reflektál a mű többrétegűségére.

www.comics.org, www.bdonline.co.uk

Mert a Watchmen legfontosabb érdeme talán az, hogy egy érdeklődő laikus és egy angolszász képregény-kultúrán nevelkedett profi is élvezettel forgathatja a kötetet újra és újra, rétegei egészen mélyre nyúlnak, de a felszínen is élvezetes egésszé forrnak össze. A sztori magával ragadó és olvasmányos, a képek izgalmasak és kellően kidolgozottak, míg a mélyebb rétegekben utalások és motívumok egész rendszere bonyolítja az óramű komplikáltságú szerkezetet. Találunk refrénszerűen visszatérő részeket, szimbólumokat, egy beépített kalózképregényt, vagyis "mű a műben" szerkezetet, direkt hasonlóságokat a klasszikusokkal - Pókember -, vagy a kifejezetten pimaszul ironikus Superman-allegóriát, amely Clark Kent arcába mutat fityiszt egy kalap alá véve a többi éltes szuperhőssel.  

A történet egy fiktív időben - de reálisan működő közegben - játszódik, a történelmi korok és események nyomasztóan keverednek benne, főhősei igazi (anti)hősök, igazságtevő önkéntesek, akik azzal a szomorú ténnyel kénytelenek szembesülni, hogy valaki vadászik rájuk. Egyik társuk - Edward Blake, művésznevén Komédiás - meggyilkolása indítja be a gépezetet, az alapkonfliktus drámai feszültsége a történet során apadni látszik, és bár - nyugodjunk meg - a sztori végére kiderül, hogy ki volt a tettes, addigra a hangsúlyok már régen eltolódtak.  

www.bdonline.co.uk, www.kepregeny.net

Moore destruktív világképe elítéli hőseit, provokatív hangjára Gibbons izgalmas és nyomasztó színvilágot hozó képei reflektálnak, hiába születtek ezek a rajzok és sorok 86-87-ben, a mai napig vadul aktuálisak a legfőbb kérdésekben.

Nemcsak egy lebilincselően szellemes irodalmi munkát vehetünk kézbe, de politikakritikai parabolának, és pszichológiai rémregénynek is kitűnő. Nem a levegőbe beszélünk, a Watchmen az egyetlen képregény, amely szerepel a Time magazin "A 100 legjobb angol nyelvű irodalmi mű 1923-tól napjainkig" listáján, ez talán nem véletlen.

http://watchmenmovie.warnerbros.com

Az eredeti munka 12 füzetre tagolódott, a Cartaphilus Kiadó négyesével csoportosítva rendezte három kötetbe őket, amelyből az utolsó, most a napokban várható. De készülhetünk a mozira is, nálunk március elején kerül bemutatásra a Watchmen filmes adaptációja Zack Snyder rendezésében, és ha csak feleannyira lesz látványos és ötletes, mint az eredetije, már akkor érdemes lesz beülni rá.

Alan Moore - Dave Gibbons: Watchmen - Az Őrzők I-III.
Kiadó: Cartaphilus
Fordította: Bárány Ferenc
Terjedelem: 144 oldal
Kiadás éve: 2008-2009
Bolti ár: 2580 Ft


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés