free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szorongásoldás a gyerekeknél

pszichologus@borsa.hu         Címkék: probléma, pszichológus, szakértő, szorongás, tanács 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Kedves Titanilla!
 
A kislányom most lesz 3 éves, és az a szokása, hogy meseolvasás vagy sokszor mesenézés közben, ha ülünk, a felsőtestével hintázik, illetve ha állunk, és például én beszélgetek valakivel, és még sok esetben, például ha ő mesél el valamit, akkor egyik lábáról a másikra állva hintázik. A nap folyamán ez nagyon sokszor előfordul. Kiskorában azt mondták, hogy ez normális az agyi fejlődéshez, de én már aggódom, hogy ennek el kellett volna múlnia, mert a kortársainál senkinél sem látom, és nem tudom, hogy miért van ez a mozgása.  Mostanában párszor mondogattam neki, hogy hogyan álljon meg, vagy üljön egyenesen, mint a királylányok, mert ha ez egy rossz szokás, akkor talán meg kellene próbálni leszoktatni róla.

Szeretném, ha megírná a véleményét, mert nem tudom, ki tudna tanácsot adni. A gyerekorvost még nem kérdeztem meg.

Köszönettel: Éva 

Kedves Éva!

A hintázás – a felsőtest mozgatása, a ringatózás vagy a testsúly áthelyezése – szorongásoldó, önnyugtató mozdulatsorok. Gondoljon például arra, hogy egy síró csecsemő lecsillapítása esetén hogyan "dajkálja" a babát az őt ölbe vevő szülő. A kicsik ezt a mozdulatsort utánozzák, amikor idősebb korban, immár az anya vagy az apa testének, ölelésének hiányában is ide-oda forognak, felidézve ezáltal a korábban bevált, csitító mozgásokat. Sokszor látható felnőtteknél is, hogy feszültség esetén igyekeznek jobbra-balra "táncoló" mozdulatokkal levezetni a stresszt. Talán nem véletlen, hogy a kislánya épp izgalmas mesék hallgatásakor, vagy olyan esetekben, amikor "szerepel" – amikor például mesél valamit: amikor őrá figyelnek! – használja az önnyugtató testmozgásokat.

Azt javasolnám – különösen, hogy ha túlságosan gyakorinak, intenzívnek, kontrollálhatatlannak vagy a helyzetektől idegennek találja a gyerek mozdulatait –, hogy mindenképpen konzultáljon a gyerekorvossal. Egy átfogó vizsgálat segíthet eldöntetni, hogy hétköznapi jelenségről van-e szó, vagy érdemes tovább kutatni annak érdekében, hogy a háttértényezők pontosabb feltérképezésére is sor kerülhessen.

Bízva abban, hogy a gyermekorvos segít alaposabban tisztázni a gyermek viselkedésének okait, üdvözlettel: Fiáth Titanilla


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés