free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szűzérmék zellerrel, almával, márványsajttal

Borsa         Címkék: disznóhús, kaja, márványsajt, recept, szűzérme 0 hozzászólás

Néha érdemes egy kicsit kísérletezgetni a konyhában, főleg akkor ne ragaszkodjunk az eltervezett receptekhez, ha közbejön valami. Vasárnapi válságkaja.

Borsacsalád ritkán eszik disznót, de időnként mégis úgy alakul, hogy sertés kerül a fazékba. Most is ez történt, mikor kollégánk csúnyán megcsúszott a hétvégi bevásárlással, sőt már a tűzhely mellett kellett volna álldogálnia, amikor még csak nézelődött a hentesnél. Nem is volt már igazán kedvére való húsáru, sőt már az idő is szorította, így csak olyasmiben gondolkodhatott, aminek elkészítése nem telik órákba. Ilyen ugye a csirke és a pulykamell, de egyik sem volt túl bizalomgerjesztő, ám árválkodott a pultban két szépnek tűnő szűzérme darab. Ez a húsféle voltaképpen a disznó bélszín, hivatalos neve szűzpecsenye, azért nevezik érmének is, mert korongokra lehet szeletelni. Aki nem ismeri képzeljen el egy kábé kétujjnyi vastag és fél méter körüli húshengert, ami szép tiszta, zsírmentes, csak némi hártya van az egyik felén. Így majd felismeri a hentesnél is. Ez a legsoványabb része a disznónak, hamar és könnyen puhul, minden olyan étel elkészíthető belőle, amihez egyébként szárnyas hús szükséges. Ennek megfelelően természetesen ez a legdrágább sertéshús, de időnként miért is ne kerülhetne az asztalra. Szokták egyben sütni, sőt fonatként kettőt, hármat összecsavarva, illetve korongokra szeletelve is.


Nézd meg hogyan kell a szűzérméket elkészíteni!

Miután kollégánk hazavitte a húst, már csak az volt a feladata, hogy elkészítse, de igazából nem volt ötlete. Végül körülnézett a kamrában, hogy milyen zöldfélék haldokolnak a polcon, így került a hozzávalók közé némi zeller és néhány szépkorú alma. Mivel ekkor már az egész családja lázadozott, betömte az éhes szájakat némi kiflivel, és nekiállt a főzésnek. Legnagyobb meglepetésére a végeredmény olyan jól sikerült, hogy az utolsó morzsáig elfogyott, és a családtagok megkérdezték, hogy mikor lesz megint.



A recept nagy előnye, hogy pontosan annyi idő alatt fő meg, míg a hozzá való rizs vagy krumplipüré elkészül, és igazán különleges íze van. Aki továbbra is elzárkózik a disznóhús evésétől, az nyugodtan készítse csirkemell vagy pulykamell filéből, sőt csontozott csirkecombbal is mehet. Akiknek a zellerrel van problémájuk el is hagyhatják, de nem érdemes, mert az alma-zeller-márványsajt hármas nagyon harmonikus ízt ad, amiben nem dominál, csak hátul muzsikál a zeller aromája. A sóval csínján kell bánni, mert a márványsajt alapból sós, ezért nagyon könnyű elsózni az ételt. Még egy tanács: Ha aszott, öregedő almákkal dolgozunk, akkor egy kicsit több pároló vízre van szükség, mintha friss, lédús gyümölcsöt használunk.

Így készül

Hatvan dekányi szűzpecsenyét ujjnyi karikákra szeletelünk, és gyengén besózzuk. Egy közepes hagymát karikákra vágunk, és kevés olajon párolni kezdjük. Mikor üvegesedik lapjával ráfektetjük a húsdarabokat, és mindkét oldalukat átpirítjuk. Amikor már a második oldaluk pirul, nagylyukú reszelőn ráreszelünk egy női ökölnyi zellert, átkeverjük, és megszórjuk húsz szem, mozsárban durvára tört zöldborssal, és hozzá passzírozunk egy gerezd fokhagymát. Amikor a hússzeletek felülete pirul, barnul, hozzáadunk három szem hámozott, nagykockákra vágott almát – lehetőleg savanykás fajtát – ezzel is átkeverjük, majd annyi vizet öntünk alá, hogy legyen némi leve.



Ekkor lefedjük, és közepes lángon néhány percig összepároljuk a fazék tartalmát. Ha az alma megpuhul, de még nem esik szét, illetve a hús is omlós elkészültünk. Az étel szaftja ne legyen sok, de ne is főzzük el teljesen a folyadékot. Ebben a végfázisban morzsoljunk a ragura egy-két dekányi márványsajtot, és még addig kevergessük, amíg a sajt elolvad. Azonnal tálaljuk.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés