free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Antikváriumi figyelő I.

Borsa         Címkék: ajánló, antikvárium, irodalom, könyv, tipp 3 hozzászólás

Az új könyvek piszkosul megdrágultak az utóbbi tíz évben, azonban az antikváriumokban ésszerű áron juthatunk egy-egy darabhoz. Körülnéztünk.

A könyvek piszkosul megdrágultak az utóbbi tíz évben. Ezzel még nem is lenne baj, de a sokszor igénytelen papírra, borzasztó betűtípusokkal nyomott kiadványokért az embernek nincs kedve hat-hét ezer forintot fizetni. Főleg, hogy ez "csak" egy irodalmi mű ára, egy művészeti album ennek a sokszorosa is lehet. Szóval mit tehetünk, ha mégis szeretnénk könyvhöz jutni, ésszerű áron? Antikváriumba megyünk. De egyáltalán nem mindegy, melyikbe.

Szőnyi Antikváriuma

Megközelíteni könnyű, a Margit híd pesti hídfőjéhez bárki eltalál, aki ismeri a 4-6-os villamost. Le kell szállni a Jászainál, és átmenni a Szent István körút lipótvárosi (V. kerület) oldalára. Nehéz nem észrevenni az üzletet.


Nézd meg a képeket a Szőnyi Antikváriumról!

A Szőnyi Antikváriumtól pontosan azt kapjuk, amit egy antikváriumtól várunk, azaz: széles kínálatot a világirodalomból, művészeti albumokból, természettudományi könyvekből (Brehmből éppen a tizennyolc kötetes volt), orvosi szakkönyvekből, utazási kiadványokból, lexikonokból (Révai mindig van), szakácskönyvekből és térképekből is. Ha egy könyv mégsem található egyből a jól áttekinthető polcsorokon, amelyek faltól falig, földtől a plafonig érnek, akkor a készséges, de nem feltétlenül kedves eladók pillanatok alatt útba igazítják a vásárlót a könyv hollétéről. Azt, hogy nem feltétlenül kedvesek, egyáltalán nem kell magunkra venni. Egy antikváriumi eladónak nem az a dolga, hogy mézes-mázos stílusban próbálja ránk erőltetni a portékáját (főleg, ha huszonöt vevő tolong a hatvan négyzetméteres alapterületű üzletben), hanem hogy képben legyen a kínálattal. A Szőnyiben pedig ilyen eladók dolgoznak. Csak egyszer kérdeztem rá kétszer egy könyvre (untig elég egyszer), de ennek annyi volt az oka, hogy lustaságból nem néztem be a hátsó sorba a polcon, emiatt egy perccel többet töltöttem az üzletben. De nem esett nehezemre, mivel jó ott lenni.Egy antikváriumban otthon kell éreznünk magunkat, illetve valami olyan szagot kell az üzletnek árasztania magából, amiből nem a "bejöttél-vásároljál-miénk-a-profit" szaglik. Első kettő úgyis megtörténik, ha jó a kínálat, a harmadikkal pedig nem is foglalkozunk, ha tényleg otthonos, amolyan privát olvasószobás a hangulat. A Szőnyi ilyen. És hogy hol a profit? Azt nem tudni, némelyik könyvnél elgondolkozhatunk, hogy mitől lett ilyen pofátlanul olcsó, főleg más, budapesti antikváriumokhoz viszonyítva. Kosztolányi Dezső prózagyűjteménye hatszáz, J. D. Salinger Zabhegyezője háromszáz, I. B. Singertől a Lublini mágus szintén háromszáz forintba került. Kurt Vonnegut Macskabölcsőjével éppen nem tudtak szolgálni, de megígérték, hogy jövő hétre lesz, menjek be érte.Szóval nem elküldik az embert, vagy néznek rá bamba fejjel, hogy ki az a Vonnegut, és éppen nincs meg egy könyve sem, hanem megmondják, mikor lesz, és ha csak egyet tudnak hozni, természetesen félre is teszik. Ha több érkezik, akkor persze lehet válogatni a kávéfoltos és a tiszta között. (A kávéfolt árkülönbséget hordoz magán, nyilván olcsóbb a foltos.) Akinek nem számít az a folt, négyszáz helyett kétszázért is vásárolhat, ha viszont romantikusabbnak találja a saját bögréje nyomát a könyvén, akkor a négyszáz sem sok a Macskabölcsőért. Mint az látszik, a Szőnyiben úgy tartják, hogy olvasni szórakozás. Azaz a könyv nem luxuscikk.

Kínálat: 10/9
Szakértelem: 10/9

Szőnyi Antikváriuma
1055 Budapest, Szent István körút 3.
Nyitva:
Hétköznap: 10:00–18:00
Szombat: 10:00–13:00
Web: http://www.szonyi.hu/ - még könyörög a fejlesztésért


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés