free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ferdinánd tekercs

Borsa         Címkék: édesség, ferdinándtekercs, kaja, recept, sütemény 7 hozzászólás

Ismét egy békebeli kelt sütemény a hideg napokra. Jól esik reggelire és uzsonnára is, de a kicsit karamelles, vajas tészta könnyen függőséget okoz. Borsacsalád hízik.

Borsamunkatárs úgy tíz éves kora körül napi rendszerességgel forgatta F. Nagy Angéla A család szakácskönyve című munkáját, ami anyukáját volt hivatva segíteni a konyhában. Kollégánknak már akkoriban is örömet okozott a receptek olvasgatása, egész jól el tudta képzelni a kész étel ízeit, illatát a receptek alapján. Aztán később más szakácskönyvekre is rácsavarodott, de ez volt az első, az igazi. Olyannyira, hogy amikor elköltözött otthonról, anyukája az utolsó pillanatban a kezébe nyomta, tudta ő, hogy szüksége lesz még rá a lányának. Borsamunkatárs pedig hiába tanult meg főzni, a szakácskönyv lapozgatás máig kedvenc foglalatosságai közé tartozik. És ugyanúgy olvassa újra és újra az F. Nagy féle alapművet, mint annak idején. Sok éve tudja például, hogy a mandulás kőttes leírása felett szerepel a Ferdinánd tekercs nevű sütemény receptje, egészen pontosan a 328. oldalon. Ám eddig sem egyiket, sem másikat nem készítette el, ki tudja miért, hiszen már régen nem okoz problémát számára a kelt tészták sütése, és egyik recept sem túl bonyolult.



Mostanában azonban annyira hideg van, hogy ha másért nem is, de a kelttésztakészítés során alaposan felmelegedő konyha kedvéért szinte hetente dagaszt, és süt újabb és újabb kőtteseket. Népszerű is egyre jobban kerekedő családtagjai körében. S most, amikor már sütött buktát, kenyeret, egyebet, eszébe jutott a 328. oldal. Felütötte és megnézte a Ferdinánd tekercshez megadott mennyiségeket, majd konstatálta, hogy ez bizony az ő családjában félfogra sem lenne elég, ezért gondosan megemelte az adagokat, majd nekilátott. Az elkészítése dagasztógéppel pillanatok alatt megvolt, a kelesztési idő azonban elég hosszúnak bizonyult, de nem szegte kedvét, és a végeredmény mindenért kárpótolta. Elmondhatjuk, hogy két hét alatt háromszor készítette, és a tepsinyi sütemény sosem tartott két napnál tovább. Családtagjai addig ették, amíg látták, ezt vitték tízóraira Borsagyerekek, ez volt a reggeli, és ezzel zárult az uzsonna is. Megállapíthatjuk tehát, hogy kollégánk komoly tapasztalatokat gyűjtött, és egy nagyon finom süteményt talált.



Benyomásai alapján a következőkre érdemes figyelni a készítésnél. Egyrészről a kelttésztakészítés szabályait – minden hozzávaló langyos, de legalább szobahőmérsékletű, jó minőségű liszt, megfelelő kelesztőhely – be kell tartani. Másrészről érdemes tudni, hogy mivel a tésztába a dagasztás folyamán nem kerül vaj, ezért nem lesz szálas a kidolgozás során, addig kell dagasztani, amíg hólyagos lesz, és elválik az edény falától. A csigák a sütőben nem nőnek annyira meg, mint mondjuk a bukták, nem kell túl nagy távolságra sorakoztatni őket, és a sütés során kiolvadó vajtölteléktől, amúgy is szétválaszthatóak lesznek. Aki a csiga féléket puhán szereti, az a betekerés, szeletelés után még hagyja kelni legalább fél órát a süteményt. Aki a kívül ropogós, belül puha változatot kedveli, az a tepsit rögtön tegye a nem előmelegített sütőbe így a bemelegedés során még egy kicsit kel a tészta, de összességében szárazabb, ropogósabb, karamellesebb lesz.

Így készül

Fél kiló lisztet keverőtálba teszünk, picit sózzuk, hozzáadunk három evőkanál lehetőleg vaníliás porcukrot, egy zacskó (7gramm) szárított élesztőt és négy tojás sárgáját. Dagasztókarral töltött keverőgéppel kicsit elkevergetjük, majd folyamatosa dagasztás mellett annyi langyos tejet adagolunk hozzá, hogy keményebb nokedlitészta állagú tésztát kapjunk. Simára, hólyagosra dagasztjuk, picit meglisztezzük a tészta tetejét, és a negyven fokra melegített sütőben, letakarva megkelesztjük. (Ez egy óra körülbelül.)



Ezalatt tizenöt deka friss vajat habosra keverünk három evőkanál porcukorral. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, kinyomjuk belőle a levegőt, majd lisztezett deszkán téglalap alakúra húzogatjuk, egyenletes vastagságúra nyújtjuk. A cukros vajat elkenjük rajta, majd a hosszabbik oldalán kezdve feltekerjük a tésztát. Hüvelykujjnyi széles csigákra szabdaljuk, és alaposan kivajazott tepsibe fektetjük a szeleteket. Vagy kelesztjük még egy fél órát, és 190 fokos sütőbe tesszük, vagy hideg sütőbe rakjuk a tepsit, és a sütőt a tésztával együtt melegítjük fel. Két deci tejet három evőkanál cukorral felforrósítunk, és amikor a sütemény teteje rózsaszínedni kezd, egyenként leforrázzuk a tejjel a csigákat, majd visszatesszük a sütőbe a tepsit. Szép pirosra, ropogósra sütjük.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés