free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Már a szélerőműveket is dizájnolják

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, építészet, erőmű, szélenergia, tárgy 0 hozzászólás

Szélgömb otthonra, forgó vitorlák a nagyvárosba és beépített turbinák a felhőkarcoló tetejére. A szélenergia-felhasználás is megihlette a tervezőket.

Amikor bécsi bevásárló-kirándulásra tartunk, valahogy mindig ott kap el a dolog hangulata, amikor az osztrák határt elhagyva megpillantjuk a szélerőmű-park kedélyesen forgó szélkerekeit. Amikor szélenergiáról van szó, akkor is legelőször ez a kép ugrik be. Legalábbis nekünk. Nem úgy a tervezőknek és építészmérnököknek, akik a szélenergia-hasznosítás dizájnosabbnál dizájnosabb - nem mellesleg pedig a hagyományosnál jóval hatékonyabb - módszereit fejlesztik. Most az ő munkáikról lesz szó.

A svéd Home Energy kis méretű szélturbinája (kép 1) otthoni és kereskedelmi használatra egyaránt alkalmas. Hat hajlított penge köröz a középső tengely körül, amely így gömb alakot ad ki. Nagy előnye, hogy kialakításánál fogva enyhébb szélben is hatékonyan működik, ráadásul nagyon csendes masina.

www.homeenergy.sevindkraft.aspx, www.greenpacks.org, www.inhabitat.com

A  amerikai Broadstar vállalat által kifejlesztett AeroCam szélmotor (kép 2) egyelőre még csak prototípusként létezik. Megalkotásához  Georges Jean Marie Darrieus, francia mérnök által feltalált szélturbina szolgált alapul, amely mindenféle szélirány és időjárási körülmény esetén működik. Kialakítása a vízerőművekben használatos kerekekéhez hasonló, pengéi pedig úgy képesek a szél erősségéhez és áramlásának irányához alkalmazkodni, ahogy repülés közben a madarak szárnyai. A szakemberek szerint ez a fajta szélturbina életképes alternatívát jelenthetne a hagyományos, lapos turbinák helyett.

A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában.

A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá.

A szélturbinákat ma már ipari méretekben, nagy csoportokban is felhasználják szélfarmjaikon a nagy áramtermelők, de nem ritkák a kis egyedi turbinákat működtető telepek sem, amelyeknek különösen olyan környezetben veszik nagy hasznát, amelyek távol vannak a nagyfeszültségű elektromos hálózattól, ezért költséges lenne a felhasználás helyéig kiépíteni a vezetékeket.
(Forrás: Wikipédia)

A Helix Wind szélerőművének (kép 3) dizájnjában klasszikus és futurisztikus egyesül, hiszen két fehér, hajóvitorlára emlékeztető, merev vitorla forog egy függőleges - árbócszerű - tengely körül. A nagy felület lehetővé teszi, hogy a generátor alacsony fordulatszámon is termelékenyen üzemelhessen. Kompakt mérete miatt nagyvárosi használatra ideális.

http://inlinethumb03.webshots.com

Doug Selsam amerikai feltaláló munkája a tudományos folyóiratok által csak "égi kígyóként" emlegetett újítás (kép 4). A kaliforniai férfi huszonöt kisebb méretű turbinát kapcsolt össze, a végeredmény pedig nem csupán látványos, de költséghatékony szélenergia-termelést tesz lehetővé. Selsam jelenleg azon dolgozik, hogy szakmai körökben elfogadtassa a találmányt, és telepíthesse egy nagyobb, nyílt tengeri területen.

www.skywindpower.com, http://expensive.name

A Sky Wind Power repülő szélerőművének (kép 5) segítségével a magasban nagy sebességgel fújó szelekből nyerhető energia. A szerkezet tartókeretén négy, vízszintesen elhelyezett rotor forog. Az 500 kilós mechanika közel tízezer méter magasságba képes felemelkedni, miközben egy kábel segítségével kapcsolódik a földhöz. A repülő szélerőművet a Time magazin a 2008-as év 50 legjobb találmánya közé választotta. Nem ez azonban az egyetlen repülő szélerőmű, hiszen a kanadai Magenn vállalat is előállt egy magasban szárnyaló innovációval. A MARS (kép 6), vagyis ez Zeppelin-szerű, héliummal töltött léghajó-szélerőmű kétszáz-háromszáz méter magasságban képes repülni, ahol  szelek vízszintes tengelye körül forgatják, így termelve energiát. Az imént felsorolt találmányok segítségével égi szélfarmokat lehetne létrehozni, ami sok szempontból gazdaságos és praktikus megoldást jelentene, ám az ötlet megvalósulásának útjában áll, hogy azok veszélyeztetnék a légi közlekedés biztonságát.

http://en.wikipedia.org, www.elephantandcastle.org.uk, www.archdaily.com

A felhőkarcolók építészei is felismerték a szélerőművekben rejlő lehetőséget, méghozzá nem csupán energiaforrásként, hanem extravagáns díszítőelemként is. Shaun Killa dél-afrikai építrészmérnök a bahreini World Trade Center tornyai közé három, gigantikus szélturbinával felszerelt összekötő elemet helyezett el (kép 7). A Londonban épülő Castle House felhőkarcoló tetejében kilenc méteres átmérőjű szélturbinák forognak majd (kép 8). A tervek szerint ebből nyerik majd az épület fenntartásához szükséges energia több, mint nyolcvan százalékát. A toronyban egyébként szennyvíz-újrahasznosító rendszer és környezetbarát fűtőrendszer is üzemel majd. A Dubaiban épülő Anara torony látványtervein látható gigantikus turbinaszerűség (kép 9) viszont csalóka, ez ugyanis valójában nem egy működő szélerőmű lesz, csupán egy annak formáját imitáló, látványos tartószerkezet, amely egy óriási üvegkapszulát tart a közepében, ahol a tervek szerint luxusétterem üzemel majd.

http://epiteszforum.hu

Végül pedig szót kell ejtenünk még egy témába vágó, magyar találmányról is. Nyilas Kálmán formatervező-művész mobil szélgenerátorát (kép 10) tavaly Magyar Formatervezési Díjjal is elismerték. A szélkerék bárhol használható energiatermelésre, ám a tervező szerint lényeges az is, hogy hatást gyakorol azokra, akik látják, hiszen megállnak és elgondolkodnak azon, hogy mi is az a szélenergia.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés